Војводина Саопштењe

Накнадна памет и њена практична употреба

Поводом учесталих и маштовитих прозивки Српске радикалне странке о „до сада незабележној афери и фалсификату“ у процесу проглашења изборне листе покрета Доста је било на претходним изборима, а још више зарад пуне транспаретности, на коју смо се обавезали грађанима, и коју заговарамо као општи модел политичког деловања, указујемо јавности на битне моменте поменутих дешавања.

Aleksandar Zelenski

Знајући за неписано правило, које је потврђено нашим предајама листа у градовима и општинама широм Војводине, да се до 10% потписа грађана појављује обично као неважећи из разних разлога, прикупили смо и предали за сваки случај значајно више од тог броја потписа. Предали смо додатаних 525 потписа, иако је број недостајућих након провере био свега око 330.

Симптоматично је да СРС није реаговала преко својих представника у сталном и проширеном саставу Покрајинске изборне комисије, већ светлост камера иницира њихову накнадну потребу за тим, а све то након истека свих законом предвиђених рокова и поступака. Гласајући једногласно са осталим члановима ПИК за одбијање наше листе 9. априла, па одмах затим 11. априла поново гласајући против нашег уложеног приговора на незаконито решење, они су учествовали у изборним неправилностима на које смо се ми и жалили Управном суду. Овим поступцима су два пута покушали да нас изгурају из изборног процеса. Пресудом Управног суда наша листа је против њихове воље проглашена, а радикали су имали прилике још најмање три пута, применом дозвољних правних лекова на проглашење наше изборне листе, проглашење збирне изборне листе за Скупштину АПВ и коначних изборних резултата, да искажу своје неслагање на правно допуштен и ваљан начин. У једном моменту се мора нешто коначно утврдити, управо зарад несметаног одвијања саме суштине – избора у овом случају.

Ипак, они су тада ћутали, а имали су своје представнике у Покрајинској изборној комисији и све алате у својим рукама. Дакле, између политички опортуног и законитог, били су за прво. Сада узвикују оптужбе о наводној геополитичкој завери, у све уплићу и америчког амбасадора у Србији, а у процесу рада Покрајинске изборне комисије су и сами били актери. Неми су били и на околност да је у нашем случају прекршен закон у делу заштите изборног права, у року од 48 часова (преко 30), тиме што је пресуда Управног суда донета мимо тог обавезујућег рока, а нама учињена немерљива штета, збуњивањем наших бирача да ли смо, или не, део изборног процеса. Подсећам да су и на конститутивној седници Скупштине одржаној пре недељу дана, након истицања истих примедби и најави да неће гласати за наше мандате, па нашег одговора на то за говорницом, такође гласали за прихватање и верификацију свих скупштинских мандата, укључујући и наше?!

Сумирајући, питам их зашто нису кроз предвиђене поступке и иституције доказивали благовремено основаност својих тврдњи, ако их стварно и искрено сматрају правно валидним?

Заменик председникa посланичке групе
Доста је било – Саша Радуловић у Скупштини АП Војводине
Александар Зеленски, дипл.правник

ДЈБ Војводина

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

    • Očigledno je došlo do određene podele rada, među derivatima manje i veće oktanske vrednosti, pa u skladu s njom jedni ostaju na antiglobalističkim tradicionalnim pozicijama, pronalazeći svuda svetsku zaveru, a drugi neiskreno zastupaju evrointegracije, tako da od njih na kraju ne bude ništa. Dobre su im trenutno za rejting, a dela su im takva da tu nema primisli od evropske prakse.