Vojvodina Saopštenje

Naknadna pamet i njena praktična upotreba

Povodom učestalih i maštovitih prozivki Srpske radikalne stranke o „do sada nezabeležnoj aferi i falsifikatu“ u procesu proglašenja izborne liste pokreta Dosta je bilo na prethodnim izborima, a još više zarad pune transparetnosti, na koju smo se obavezali građanima, i koju zagovaramo kao opšti model političkog delovanja, ukazujemo javnosti na bitne momente pomenutih dešavanja.

Aleksandar Zelenski

Znajući za nepisano pravilo, koje je potvrđeno našim predajama lista u gradovima i opštinama širom Vojvodine, da se do 10% potpisa građana pojavljuje obično kao nevažeći iz raznih razloga, prikupili smo i predali za svaki slučaj značajno više od tog broja potpisa. Predali smo dodatanih 525 potpisa, iako je broj nedostajućih nakon provere bio svega oko 330.

Simptomatično je da SRS nije reagovala preko svojih predstavnika u stalnom i proširenom sastavu Pokrajinske izborne komisije, već svetlost kamera inicira njihovu naknadnu potrebu za tim, a sve to nakon isteka svih zakonom predviđenih rokova i postupaka. Glasajući jednoglasno sa ostalim članovima PIK za odbijanje naše liste 9. aprila, pa odmah zatim 11. aprila ponovo glasajući protiv našeg uloženog prigovora na nezakonito rešenje, oni su učestvovali u izbornim nepravilnostima na koje smo se mi i žalili Upravnom sudu. Ovim postupcima su dva puta pokušali da nas izguraju iz izbornog procesa. Presudom Upravnog suda naša lista je protiv njihove volje proglašena, a radikali su imali prilike još najmanje tri puta, primenom dozvoljnih pravnih lekova na proglašenje naše izborne liste, proglašenje zbirne izborne liste za Skupštinu APV i konačnih izbornih rezultata, da iskažu svoje neslaganje na pravno dopušten i valjan način. U jednom momentu se mora nešto konačno utvrditi, upravo zarad nesmetanog odvijanja same suštine – izbora u ovom slučaju.

Ipak, oni su tada ćutali, a imali su svoje predstavnike u Pokrajinskoj izbornoj komisiji i sve alate u svojim rukama. Dakle, između politički oportunog i zakonitog, bili su za prvo. Sada uzvikuju optužbe o navodnoj geopolitičkoj zaveri, u sve upliću i američkog ambasadora u Srbiji, a u procesu rada Pokrajinske izborne komisije su i sami bili akteri. Nemi su bili i na okolnost da je u našem slučaju prekršen zakon u delu zaštite izbornog prava, u roku od 48 časova (preko 30), time što je presuda Upravnog suda doneta mimo tog obavezujućeg roka, a nama učinjena nemerljiva šteta, zbunjivanjem naših birača da li smo, ili ne, deo izbornog procesa. Podsećam da su i na konstitutivnoj sednici Skupštine održanoj pre nedelju dana, nakon isticanja istih primedbi i najavi da neće glasati za naše mandate, pa našeg odgovora na to za govornicom, takođe glasali za prihvatanje i verifikaciju svih skupštinskih mandata, uključujući i naše?!

Sumirajući, pitam ih zašto nisu kroz predviđene postupke i istitucije dokazivali blagovremeno osnovanost svojih tvrdnji, ako ih stvarno i iskreno smatraju pravno validnim?

Zamenik predsednika poslaničke grupe
Dosta je bilo – Saša Radulović u Skupštini AP Vojvodine
Aleksandar Zelenski, dipl.pravnik

DJB Vojvodina

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

    • Očigledno je došlo do određene podele rada, među derivatima manje i veće oktanske vrednosti, pa u skladu s njom jedni ostaju na antiglobalističkim tradicionalnim pozicijama, pronalazeći svuda svetsku zaveru, a drugi neiskreno zastupaju evrointegracije, tako da od njih na kraju ne bude ništa. Dobre su im trenutno za rejting, a dela su im takva da tu nema primisli od evropske prakse.

  • Ko još shvata radikalne ozbiljno, njihovo najveće dostignuće je nusproizvod, Vučić i Nikolić.