Медији Преносимо

Оља Бећковић: Вучић уређује, уцењује и контролише готово све медије у Србији

Катарина Живановић, новинарка рубрике Друштво дневног листа „Данас“, причала је са најбољом српском телевизијском интервјуисткињом и сазнала како она данас гледа на медијску и политичку ситуацију.

Фото: Милован Миленовић за “Време”

На телевизији нема емисија у којима се разговара о ономе о чему се дискутује у свакој кући. Не прича се отворено ни по кафанама. Сви нешто шапућу. Дише се преко вајберских шкрга, каже у разговору за Данас Оља Бећковић, одговарајући на питање шта се променило у протекле две године, колико се Утисак недеље не емитује.

Разговарамо у време када се на Пинку свакодневно чита саопштење у коме Жељко Митровић одговара Данасу на текст „Држава помогла Пинку са 3,9 милиона евра”.

 

Да ли сте били изненађени када сте чули да је Пинк добио новац од државе, упркос дуговањима која је у том тренутку имао?

– Била бих много више изненађена да тај новац није добио. А како га је добио и зашто, јасно нам је гледајући ту телевизију у протекле четири године.

Како вам је звучао Митровићев одговор, односно саопштење?

– Његов одговор је традиционално занимљив и то је суштина уређивачке политике те медијске куће, односно уређивачке политике хаустора, које политички коректни људи називају „кућама”. Дакле, то је дневно обмањивање јавности. Жељко Митровић одговара на нешто што га нико није питао, а прескаче суштину – да је он тај новац добио 2014. године, у тренутку када је био у огромним дуговима. То што он прескаче тај мали моменат и што нам објашњава како стоји данас нема никакве везе са темом нити га је неко то питао. Лично, много волим та његова саопштења. Довољно ми је да видим слику Жељка Митровића и мени је већ смешно. Спадам у обожаваоце његове литературе и волела бих да он сваки дан неком пише. Није искључено да их и пише да би мене усрећио јер свакако зна да његовог гледаоца 24h Фарме тај серијал о његовом пословичном поштењу уопште не интересује. Жао ми је само јадних новинара који морају изражајно да читају његове глупости.

Како вам изгледа медијска слика Србије?

– Као што изгледа физиономија Жељка Митровића. Баш тако. Оперисано од истине. Као пластичне јабуке, банане и грожђе које се у време социјализма држало на столовима не би ли се стварала илузија да има свега. Слика медија је и то када видите протесте због РТВ Војводине и рушења Савамале, а на њима управо онолико људи колико их је путем медија чуло да се тамо нешто догађа. Сигурна сам да би на тим протестима било 500 пута више људи када би уопште знали за њих. Медијска слика је таква да ви немате појма шта се у Србији дешава ако нисте на друштвеним мрежама.

Сада се дотичемо теме о којој често причате – има ли цензуре у Србији или је реч о аутоцензури?

– Ова власт… У ствари, то је погрешан израз. Код нас не постоји власт, већ један човек. Тај човек је успео да наметне лажну тему о томе има ли цензуре или, пак, само аутоцензуре. Зашто се правимо блесави? Да, има цензуре. И не, није тачно да има тек аутоцензуре. Кад слушате премијера каква је медијска слика, знајте да је све супротно од онога што изговори. Ако каже – медији су слободни, знајте да нису. Ако каже да никад никог није звао, значи да је звао пре два минута. Александар Вучић уређује, уцењује и контролише готово све медије у Србији. Увредљиво досадна аргументација: „А видите Данас, НИН, Време” је чист цинизам. Када све саберемо на гомилу, знамо колики је њихов тираж, па самим тим и утицај.  Рећи ће – нема цензуре, иначе ви и ја не бисмо сада разговарали, него седели у затвору. То вам је као она прича Лењиновог баштована: „Лењин је диван човек. Његова радна соба је окренута ка дворишту где се играју деца. Када су немирна, он им каже да се играју негде другде. А могао би све да их постреља”. Тако је и Вучић диван. Ми седимо овде и разговарамо, а могле бисмо да будемо у затвору.

Зашто онда Инсајдер, рецимо, несметано ради, а Утисак је укинут?

– Прилично ми је незгодно да о томе говорим. Већ су ме у интервјуу Инсајдеру саслушавали на ту тему. Не знам да ли сам прошла полиграф. И даље не могу да дам други одговор, сем да је процена да је утицај Утиска недеље био већи него утицај Инсајдера.

Шта је доказ томе?

– Па ето, ја не радим, а Инсајдер ради. Не знам каква би додатна обдукција била потребна.

Да ли је Вучић добар глумац?

– Доводите ме у ситуацију да цитирам Матију Бећковића. Он је рекао да је Вучић глумац који говори текстове које му је неко други доделио. А као и сваки глумац, не сноси одговорност за оно што изговара.

Да ли вам је нека телевизија у протекле две године понудила да радите Утисак?

– Не, нико ме није звао. Одликована сам статусом “државног непријатеља”, европскије речено, persona non grata. Било би боље за све нас ако би се испоставило да сам све то измислила. Да је то слободан избор уредника телевизија, да никоме није пало на памет да бих ја могла бити од неке користи. Јасно је да телевизије живе од оглашивача, а њих, опет, контролише један човек. Ако би неко запослио мене, смањио би број рекламних секунди, а повећао број минута разговора са Вучићем лично или са његовим изасланицама правилно распоређеним по медијској сцени. Морао би да објашњава како сам се усудила да у емисију позовем, рецимо, Дражу Петровића.

На РТВ Војводине се тренутно дешавају турбуленције, али премијер тврди да он нема никакве везе са тим.

– Да, нема везе, али тврди да смењени новинари и уредници нису добро радили свој посао. Седите на Пинку и говорите да никада нећете отићи на РТВ Војводине нити на РТС, јер сте увређени што сте били трећа вест, односно вести нису емитоване оним редоследом како ви сматрате да треба. Замислите какав је то притисак на уреднике и новинаре тих кућа? Шта ви мислите: Ако Слободан Антонић или Вељко Лалић више не буду позвани на РТС, хоћемо ли то звати цензуром или аутоцензуром?

Очекујете ли сличан сценарио са РТС, као са РТВ Војводине?

– Не очекујем. Мислим да и нема разлога, јер Вучић диже галаму о непослушности РТС-а, које у ствари нема. Новинари РТС-а се од лажних оптужби бране на Твитеру, али се уредништво не усуђује да те неистине демантује на јавном сервису. Они се не оглашавају, а лажној слици о “жутом” РТС-у потпомаже трбухозборац у новинама које се не могу назвати новинама. Приметила сам да је тај лист најчитанији у чекаоницама здравствених установа. Не знам да ли смо тамо доспели пошто смо то читали, или читамо јер смо болесни. Онај који више од месец дана нема времена да прочита извештај Заштитника грађана, има времена да заказује вишесатне ТВ интервјуе не би ли указао на твитерашка непочинства Јокановића и Георгиева!? Онда вас неко пита где су докази да има притисака.

Својевремено сте се и ви замерили твитерашима.

– Рекла сам, а то ћу и да поновим, да твитераши прецењују значај друштвених мрежа. И да то твитовање по 24 часа постаје уживање само по себи. И самим тим што су твитовали, мисле да су урадили велику ствар и дали допринос демократском друштву. Навела сам пример. Стотине твитераша су данима позивале и ретвитовале позиве за подршку Кокану Младеновићу, а када му је суђење било заказано, испред суда се појавило њих, ако не преувеличавам, деветоро. Немам ништа против Твитера. Тамо можете доста тога да сазнате, да прочитате нешто што сте пропустили, пронађете линк који ће вас подсетити на Небојшу из Београда или ових дана на интервју његовог шефа од пре десетак година у коме говори шта он мисли о Зорану Ђинђићу. Само сам говорила о опасности да се сав грађански ангажман заврши на тастатури.

Један од утицајних твитераша је и Небојша Крстић, који је често био гост у вашој емисији. Како коментаришете његову изненадну подршку Александру Вучићу?

– Небојшу Крстића познајем, односно познавала сам га више од 30 година. Апсолутно не разумем шта он то ради и зашто. Управо због тих 30 година не желим да га коментаришем. А мислим да би било лепо да се и он сети тих година па да у тим твитовима поштеди мене и моју породицу. А и не мора.

И Александра Вучића познајете дуго, од његове 19. године? 

– Да се разумемо, то се не може поредити са Крстићем. Њега сам сретала у телевизијском студију, што не значи да сам га познавала.

Колико се променио за све ове године?

– Уопште се није променио. То је исти дечко. Мисли исто, само говори другачије. То што више јавно не цитира Шешеља него „великог Огилвија”, што би се рекло, мене много не фасцинира. Верујем да сте приметили да он нас грди у готово сваком свом наступу. Ретко пропусти да каже колико је незадовољан народом и одурним српским менталитетом који не цени најмарљивије, најчеститије, највредније.

Како је онда могуће да има подршку готово половине бирачког тела?

– Ако је истина да има толику подршку, није ми јасно зашто је стално љут? Он најбоље зна истину о себи и о истинитости својих резултата. Ми не знамо степен застрашивања, степен подмићивања и фалсификовања бирачких спискова.

Верујете ли да је тога било на протеклим изборима?

-Не бих се изненадила.

И ако занемаримо проценте, да ли је СНС победник или губитник избора?

– Никада нисам видела да је Новак Ђоковић, када победи, љут. Нити да противнике назива идиотима и „стручњацима”. Према томе, мени понашање Александра Вучића не изгледа као понашање победника.

Зашто су избори уопште расписани, шта је Вучић очекивао?

– Верујем да је очекивао оно што нам је прво саопштио у изборној ноћи – 56 одсто, а да су остале листе, сем ДС и социјалиста, испод цензуса. И сада се он, као велики легалиста, месец дана након избора „жали” како су неке листе “па силу”, “угуране” у скупштину! Ко их је угурао? Ко је то могао да уради човеку кога ретко шта толико засмеје као помисао да би се Путин могао нешто питати око састава Владе? Ко би се могао усудити на тако нешто кад сви знамо да “са мном нико тако не сме да разговара”?

Ко ће бити у саставу нове владе?

– Сви за које се Небојша из Београда заклињао да никад бити неће. Ни самостални мандатар још не зна делегацију која му је делегирана.

У Утиску који је требало да буде емитован пре укидања као гост најављен је министар културе и информисања Иван Тасовац. Шта бисте га сада питали?

-Не знам.

Да се сада емитује Утисак, кога не бисте звали у госте?

– Александра Вучића. То сам рекла и када сам почела да пишем за НИН. Могу да правим интервјуе са свим политичарима, али не и са Вучићем.

Као један од разлога навели сте да му ништа не верујете.

– Тачно. Онда су уследиле примедбе да ли то значи да осталима верујем? Не. То само значи да њему не верујем ништа.

Хоће ли се Утисак поново негде емитовати?

-Не изгледа тако.

Да ли бисте волели да се емитује?

-Волела бих да живимо у земљи у којој о томе не одлучује премијер.

А када ће медији постати слободни?

– Мислим да неће скоро. Две године касније остала је слика да сам ја једини новинар који је добијао позиве, док год имате такав завет ћутања и консензус уредника и власника медија да певају о слободи, ништа се неће променити.

Да ли су онда бесмислени протести новинара?

– Нису бесмислени, али бојим се да су небитни.

Да ли сте се икада осећали угрожено бавећи се новинарством?

– Имам тај неки природни механизам одбране који ми не дозвољава да о томе размишљам. Новинарством сам почела да се бавим 1991, а сви добро знамо какво је то време било. Ако се плашиш, немој да се бавиш новинарством. Наравно да знам да могу да ми ураде све што им падне на памет, и више него што већ јесу. Али не могу због тога да променим начин на који говорим, на који радим и на који живим. Не сумњам да ћу платити цену и за овај разговор.

Прелазе ли таблоиди границу у извештавању?

– Не да прелазе меру и границу, него је то са оне стране разума. О томе нема расправе у оквиру приче о новинарству. Недавно ме је једна млада новинарка, која је тек завршила факултет, питала да ли постоје забрањена питања која никада не би смела да се поставе. Рекла сам јој да такав уџбеник не постоји, и да је то ствар васпитања, мере и људскости. Нисам ни слутила шта ме заправо пита. Наиме, објаснила ми је да њена колегиница, такође млада новинарка, од уредника добила задатак да позове Ивицу Дачића и да га пита: „Да ли је тачно оно што је Тијана Ајфон изјавила – да вам је мали?“ Схватате ли колико је то страшно? Бити у дилеми да ли поставити такво питање или изгубити посао? Изгуби посао, девојчице, молим те!

 

Извор: Данас

Аутор: Катарина Живановић

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Dobar intervju, ovim se vidi koliko nedostaje Utisak nedelje na nekoj nacionalnoj frekfenciji.
    Puno tema su dotakle novinarke, a mnogo vise rekle no sto je napisano, moze se citati izmedju redova koliko vam volja, svak cast.

    • Nisu slobodna TV, ali nažalost jedina kojoj se u ovom trenutku može verovati, zbog trenutne konstelacije interesa. Kada se situacija promeni, tada će se promeniti i uredjivačka politika. Zato je bitno da je čovek slobodouman i da se nikome ne peca na trajno poverenje.

  • Po ocu se prepoznaju deca. Olja je imala izvoriste iz koga je nastala njena sigurnost u ono sto radi i takva ce ostati. Najbolje sto govori o njenom zivotnom stavu je savet mladoj novinarci ” Izgubi posao devojcice, molim te ! Siguran sam da ce se u skorije vreme njenom novinarskom umecu naci mesta. To znaci da cemo u vrlo bliskom vremenu morati da ispremestamo karte. Verujem i bice tako.

    • NIKOME DO ZORE NIJE GOREKO,PA NEĆE NI NJEMU.GOTOV JE,SAMO ŠTO ON TOGA NIJE SVESTAN.TATA ŠEŠELJ ĆE DA GA SRUŠI.

    • Deca se prepoznaju po tome koliko su mogla da se izdignu od modela roditelja (to ne podrazumeva pristojnost i vaspitanje, koji ne spadaju u model, nego je nešto što je obaveza roditelja). Ovo nije ni tema ni mesto da se priča o Oljinom roditelju, ali sve pohvale za nju koliko se uzdigla od svega onog lošeg što navedeni nosi u sebi i javno ispoljava.

  • Vučić živi u virtuelnoj stvarnosti. Mediji kreiraju tu virtuelnu stvarnost. Svakako da ih drži pod čvrstom kontrolom. U njegovoj glavi Srbija ima najlepše šetalište od Vladivostoka do LA, najveći privredni rast, Beograd na vodi (bar maketu), najmudrijeg vođu… jedino nije jasno zašto deca beže odavde glavom bez obzira ako je sve tako lepo i ružičasto. E i za to treba držati medije pod čizmom – da neko ne bi postavio nezgodno pitanje.
    Vučić je čovek koji više voli da živi u svom virtuelnom svetu i glumi Tita. Zato se okružio Nebojšama i Sinišama te deli hvalospeve po sistemu
    “Jeste čuli majko da nas ljudi hvale? Ko? Vi mene a ja Vas!”
    Olja Bećković a pogotovo njeni gosti su remetilački faktor u tom “Pink” i “Informer” svetu. DJB je upravo zato na vrhu liste za odstrel te je svakodnevna meta Pinka, Informera, Studija B i sličnih. Zato podržavam odluku Radulovića i ostalih da ignorišu te generatore virtuelne stvarnosti koja je izobličena u sopstvenu suprotnost.

  • A sta ce biti sutra,prekosutra…za par godina kada ode g.Vucic?Hoce li ti novinari otici sa njim,ili ce ostati da sluze nekome novome Vucicu?Tada ce i Evropa i Svet,i gospodja Beckovic izaci da brane te iste novinare koji su u stvari gori od Vucica,i svi oni koji mu danas sluze i ovako se nude bar su pet puta gori od njega!Stvar je samo sto se svi na njega fokusiraju,i njega vide kao br.1!Hocete li mi reci da Vucicevic,Vulin,Dacic,Cedomir Jovanovic…koji puze ispred g.Vucica mogu da se odbrane od kvalifikacije da su poltroni i ulizice…pored njih jos hiljade politicara,novinara,sportista…do ovih 1.8 milona gradjana koji su glasali za SNS…a tek oni koji daju glas SPS-u,SRS-u…sta za njih reci,da su suva inteligencija!Ne,nego reci da su svi oni gori od Vucica!Vucic je samo posledica tog naseg propadanja a dama po imenu Olja Beckovic snosi takodje odgovornost u promovisanju gorih od gorih….pricajuci dve decenije o istoriji stekla je imidz najbolje srpske novinarke,a njena emisija proglasena za kultnu…a o cemu se tu pricalo?O Kurti i Murti kako nas jasu i samo se s’vremena na vreme menjaju mesta i partije..!Da ona slucajno nije nekoga drzala za rec da ce nesto uraditi ili nesto promeniti…ako jeste,zasto nisu!Danas kuka na Vucica,a pita li se da nije i ona mozda zasluzna kao i mnoge javne licnosti za Vucicev spektakularni dolazak na vlast!Kako to da Basara bude odusevljen Vucicem,kako Petar Lukovic takodje….kako Ceda,Beba…Vesic,Mali?Treba dosta vremena da se svi likovi pomenu kojima je Vucic idol otprilike!Vuk Draskovic je slika i prilika Srbina…kome svi valjaju a Vucic najvise!Mozda mi i ne shvatamo,velicinu g.Vucica kao ova navedena gospoda….ima vremena,mladi smo shvaticemo!Olja Beckovic je pokusavala da nam oci otvori ali ocigledno neuspesno…i zato nju i njen rad ocenjujem neuspesnim!Ako gresim,izvinjavam se… Mlad sam,naucicu!

  • ps.”saslusavali u indajderu”….”uticaj utiska nedelje veci od uticaja insajdera”….jos jedan primer da doticna dama drzi sebe visoko na nebu,samo treba emitovati jos 4567 “Utisaka nedelje” da se dosegne uticaj”Insajdera” tj tema koje je”Insajder” obradio i izbacio!Sto ovaj narod veruje u ono sto nije video…to je prica masovne hipnoze i”Nevernog Tome”!

  • Velika većina ljudi u svakoj profesiji pa i u novinarstvu nije spremna da iskorakne iz svoje neslobode zbog finansijske nesamostalnosti. Tako da me ne čudi što je ovakvo stanje u medijima, ali takvo ili slično stanje je i u drugim oblastima. Imali smo šansu da stvari popravimo posle 2000. ali nažalost došli su samo drugi lopovi i prevaranti. Sada se na političkoj sceni pojavio gospodin Saša Radulović, koji ima veliku šansu da angažuje onaj deo Srbije koji ne želi da živi u ovakvoj zemlji. Ja verujem da on tu šansu neće propustiti. I zato hvala mu za sve žrtve na koje je spreman, a koje su već očigledne, da bi ovo društvo krenulo u smeru dostojnih i dostojanstvenih ljudi.

    • Kod Radulovića mi se jako dopada onaj srpski gen inata. Imam utisak da je on krenuo u ovu političku borbu najviše iz inata posle iskustava koja je imao u saradnji sa Vučićem. U kampanji je bio neumoran i uporan, dakle dokazao je da se ne predaje lako, i to će tako potrajati jako dugo. Sve ovo Vučko zna i zato je neverovatno nervozan. Umesto da ostane miran, izabrao da se svakodnevno koprca u svom živom blatu i tako brže potone. Amin!

  • Dok po zemlji svasta rade
    na teveu limunade
    bolji zivot, srecni ljudi
    zato i ti srecan budi

    Kupim novine, sveze izdanje
    kad ono opet isto sranje
    napadi ne jenjavaju
    jedni druge skenjavaju…

    Ništa se promenilo nije. Kao da je pisano danas a ne pre 20 godina. Tu su i Vučić i Dačić i baba Julin, i vadikavni Šešelj, i M. Bojić i naravno Toma.
    Jedina razlika je što je većina njih doktorirala – i Toma, i dr Jorgovanka, i dr Nebojša von Belgrade i onaj drugi Vučić-jugend i dr Mali i dr Veliki a i onaj dr osrednji. Sve moj dr do mojega. Do propasti i rasula suprotno očekivanju nije nas dovela baba Jula već Mali Aleksandar veliki-ekspres.

    • Dr. Immobil,

      Moram da vas ispravim u jednoj stvari vezanoj za Šešelja 🙂

      Šešelj umesto R ne izgovara V već D.
      Ako ne može da izgovori D on taj glas preskače.

      Dakle ne kaže Svpski navod, već kaže – S’PSKI NADOD.

      Obratite pažnju sledeći put kad bude nešto pričao.

    • Poštovani Makarje
      Retko koristim dr pa nije nužno to isticati. Svaka čast ako imate nerava da saslušate pažljivo filozofske misli dr Šešelja. Priznajem nisam bio dovoljno pažljiv ovih 25 godina te sam uglavnom štedeo svoj um plemenitih misli te spodobe. Njegovi gelipterski fazoni nisu baš sasvim prihvatljivi. Ali nisam mislio samo na Šešelja, ima tamo još
      “fvajeva što govove v
      oni su pvgavi po pvavivu
      i vove da se konfvontivaju
      o bato bato i oponivaju”
      s poštovanjem
      immobil

  • Mozete pisati razno razne budalastine a narod dobro zna ko je ko i zato je preko 50% gradana glasalo za SNS, a ovi trutovi koji su parazitski zivotarili toga vise nema pa je zato mrznja preovladala.

    • Dakle Bole da porazgovaramo o tome ko je ko!
      – Godine 1992. se, za vreme rata u BiH zaposlio kao novinar Kanala S. Kao veliki patriota pružio je pun doprinos na odbrani svpstva sa svojim četničkim dobrovoljcima.
      – Vučić je prema Wiki je poslanik koji je 20. jula 1995. godine, nedugo posle masakra u Srebrenici da se “mora ubiti 100 Muslimana za svakog ubijenog Srbina”.
      – Za Vučićevog ministrovanja doneti su represivni zakoni kojima se nastojao onemogućiti ili otežati rad opozicionih medija. Mnogi mediji su zatvoreni.
      – Kada je u septembru 2008. u SRS nastao raskol između pristaša Vojislava Šešelj i Tomislava Nikolića, Vućić se ispočetka odbio opredeliti te je najavio povlačenje iz politike. To nije učinio.
      – Vučićeva vlada je pokazala daleko više spremnosti na kompromis po pitanju Kosova, pa je tako sa vlastima Republike Kosovo sklopila Briselski sporazum.
      – Deo srpske javnosti ga, međutim, kritikuje zbog navodne autoritarnosti, uspostavljanja potpune kontrole nad srpskim medijima te uvođenja svojevrsnog kulta ličnosti.
      Novije epizode “ovog ružnog sna” nisam spominjao. Mislim da je i ovo dovoljno. Za Vučića 1 život čoveka ako je Srbin vredi koliko 100 života nekih drugih ljudi a 1 US$ u njegovom džepu više nego 10 000 života roblja u pelenama u raznim “Jurama”.

    • Radim u Juri i te pelene i sipke su izmisljotina. Ne znam dokle ce vise da se blati firma u kojoj plata nikad nije zakasnila ni dan i koja isplacuje sve po zakonu. A o AV mislim isto sto i pastir Jovo.

    • @ Поштовани Оче Макарије,
      Зашто поново подсрекујете нашег Болета да се бави загубљеним Кинезима.
      Таман сам га вратио на нармалан политички колосек а ви га саветујете да решава питање Кинеза.
      Знам да сте добар тактичар и да ће вас Боле послушати,али овај ваш гаст не разумем 🙂

    • @ Ivan N

      Izvinite Ivane, nisam znao da ste ga vi odvraćali od Kineza.
      Napravio sam dakle grešku usled nedostatka informacija, a bogami i takta.

    • Poštovani,
      Činjenica kojom potkrepljujete vaš argument je očigledni netačna. Za SNS je glasalo 48,25% glasča. Pored toga nekoliko političkih partija je podnelo prigovore na ovaj rezultat sporeći ga tehnički (da je bilo krađe glasova) i politički (da je medijski prostor oko 85-90% bio uzorpiran od strane SNS-a).

    • Poštovani Borislave
      Da li ste sigurni da je za SNS glasalo 48,25% glasača? To kaže RIK? Verujete RIKu? U ovom sastavu? Sa preglasavanjem usvajanim prepravljanim izveštajima? Ako bih ja vodio izbore i samo se ja pitao koji ću džak računati – verujte da bih pobedio na tim izborima sa 100% glasova pa makar se računao samo moj glas a svi ostali bili poništeni.
      Ne Borislave ovi su izbori bili potpuno neregularni od alfa do omega ili od a do ja ili od a do š. U neregularnost ovih izbora nemam nikakve sumnje. Čak i Titove ćorave kutije su bile regularnije nego ovo što neko pokušava da proturi kao izbore 2016.

    • Poštovani g. Immobil,
      Naveo sam činjenice koje su potvrđene
      1. % procenat glasova
      2. Zvanične prigovore stranaka o krađi i
      3. Zatvoren medijski prostor za sve osim SNS-a i njegovih partnera
      DJB mora da barata samo činjenicama koje su proverene. Korišćenje neproverenih činjenica je opasno, urušava ugled i troši energiju na demantije i izvinjenja.
      Kad emocije preovladaju činjenice se ne raspoznaju

    • Predsednik izborne komisije je dao ostavku na tom mestu neki dan jer je sve vreme bio u sukobu interesa, a što je utvrdila Agencija za borbu protiv korupcije. Zaključila je to, dakle, skoro mesec ipo dana nakon izbora, a on kao moralno biće daje ostavku i sada će svi da se busaju poštenjem, legalizmom i sličnim glupostima. Hoću da kažem da je on svoj posao kao predsednik RIK-a obavio, a znamo i kako ga je obavio – koliko je dana trebalo da objavi rezultate za 1%, koliko je sati RIK-u trebalo da se uopšte oglasi, kakvi su bili prvi rezultati po njemu i kako se kretao odnos raspodele glasova tokom vremena (DJB, na primer, od ispod cenzusa u prvim rezultatima do četvrte najjače stranke na kraju; Vučićevih 56% na početku, kao što je sam Vučić objavio pre RIK-a, do 48% na kraju). S obzirom na to da je utvrđeno da je predsednik RIK-a bio u sukobu interesa, što je oblik koruptivnog ponašanja (ovde sistemskog jer je na sve funkcije postavljen od strane vlasti), da li mislite da je išta vezano za izbore moglo da bude legalno? Mislite da je moguće i tih 48%? Sada je Vučić besan i opasan, kao i svaki diktator izgubljen u svom iracionalnom svetu, u autorskom tekstu u Srpskom telegrafu je večeras bukvalno objavio rat svima koji mu se usprotive, od političara do građanina. Sve nas će otvoreno nazivati kriminalcima (kao radnike koji su radili u firmama u Savamali), izdajnicima, Vučić-ević nas već naziva stranim plaćenicima i agentima koji spremaju Vučićevo ubistvo. Kad kažem nas mislim na sve nas koji nismo zaokružili njega, koji se usudimo da ostavimo komentar ovde i koji se uzalud nadamo da će nam objaviti komentar na Blicu i B92 ako ga ostavimo.
      Što se tiče intervjua Olje Bećković, odlična vivisekcija društvenog, odnosno medijskog stanja u državi.

  • Dragi svi,
    I dalje uživam čitajući vaše komentare.
    Ali nekako želim da se vratim na temu i odam priznanje Oljinoj hrabrosti i iskrenosti. Da nas je više takvih!

  • Ko bi devedesetih pomislio da će AV biti premijer jednog dana. Kopirant cirkusanta, a vidi sad ovo. Što se tiče Olje i njene gledane emisije u kojoj su najzanimljiviji bili gosti i njihove eventualne borbe mišljenja, ne mogu da se ne setim da je jednostrano protežirala žutaće, što za profi novinara nije neki kvalitet, Takođe bljutavog je ukusa njeno povremeno cinično cerenje( žao mi je što moram tako da kažem ali toga se sećam) u emisijama. Eto, sada zalimo za vremenom kada smo živeli pod žutima, a to nas je dovelo do ovih , ne znam kako da kažem a da se podrazumeva da je to najgore do sada… Kako se srozao politički diskurs, tako se srozao i novinarski. To je naša slika. Našeg društva. Bez sistema vrednosti i bez borbe za vrednosti… Neće nam promene doneti niko, pa ni naša uzdanica DJB, već mi sami, našim kritičkim stavovima i građanskom svešću, građanskim inicijativama, građanskim protestima,..Ako to izostane opet ćemo zalutati

  • Treba biti uporan i svugde gde moze, a narocito u skupstini razotkrivati lazna obecanja javnosti. Trenutno je aktuelan spin o povecanju plata i penzija; MMF nedozvoljava, a dobrociniteljska vlast zeli da ih poveca da bi pomogla narodu. Setite se, isto je bilo i prosle godine: penzije povecane 1,25%, plate policiji i vojsci 2%, a prosveti 4%; evro bio 118din a sada 123,5din, znaci dinar obezvredjen 4,6%. Povecanje primanja je znaci bilo virtuelno, kao i ovo sto se najavljuje. Prica da su plate u javnom sektoru vece nego u priatnom je takodje prevara; u statistiku idu iznosi na koje su zaposleni kod privatnika prijavljeni, a to je obicno minimalac, a ne stvarna primanja koja vecim delom idu na ruke. Pricajte svima koje poznajete, razbijajte medijski mrak!