Београд Саопштењe

Врачар на раскрсници

За данас у 16 часова заказана је конститутивна седница општине Врачар, а то је уједно и последњи тренутак да се избегне принудна управа и преда Врачар у руке Вучићевој СНС, супротно вољи бирача. Одборници ДЈБ су сви на броју и спремни да, на договореним принципима потпуне транспарентности, заустављања страначког запошљавања и претварања општинске управе у прави сервис грађана, формирају власт са одборницима листе „Врачар слободно“.

vracar-grb

Покушаји Вучићевих напредњака да, упркос поразу на изборима, „куповином“ одборника са листе коју предводи ДС, прекроје изборну вољу и преотму Врачар веома су снажни и појачани су у данима пред конститутивну седницу. То се видело и по нарученој кампањи Вучићевих медија против Ивана Кљајића, координатора ДЈБ за Врачар, и лажима које су о њему износили. Са листе „Врачар слободно“, коју чини широка коалиција ДС са СДС, Новом странком, Левицом Србије и ЛДП, већ је отпао члан странке Чедомира Јовановића, који је у међувремену учествовао и у покушају одржавања конститутивне седнице у режији Вучићеве СНС.

Вучићеви напредњаци са Врачара су, ни мало случајно и уз помоћ тумачења напредњака из градске управе, конститутивну седницу заказали за последњи могући термин пред увођење принудне управе.

По договору који је ДЈБ постигао са листом „Врачар слободно“, ДЈБ је добио председника општине и једног већника, листа око ДС-а је добила председника и заменика скупштине, заменика председника општине и осам већника. Хтели смо да, иако смо мањи коалициони партнер, на место председника општине дође човек који је ново лице у политици и који ће спроводити и надзирати политику транспарентности, која је за ДЈБ најважнија. Договорили смо се да то буде неко из ДЈБ. Да бисмо направили баланс, пристали смо на мањи број већника од оног који би нам пропорционално могао припасти.

Коалициони преговори између ДЈБ и „Врачар слободно“ били су први икада у Србији вођени искључиво око политичких функција (руководиоца општине, председника скупштине и већника). Све остало је остављено за јавне конкурсе па ће на њима бити бирани директори комуналних предузећа и културних установа, секретари, начелник општине и други функционери који се уобичајено бирају по страначком кључу. Сви са листе “Врачар слободно” су прихватили нашу политику и расподелу политичких функција. Осим једног, из ЛДП.
За ДЈБ је политика потпуне транспарентности кључна. Ако овa политикa не буде моглa дa се спроводи, немaмо рaзлогa дa учествујемо у рaду општине.

Данас се одлучује да ли ће Врачарци добити власт на овим принципима или ће бити предати у руке Вучићу. Принудна управа може да траје три месеца, али СНС до сада није показао приврженост ни законима, ни роковима.

Ознаке

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Šta ti je ružno. To su samo osnovni podaci o raspodeli političkih funkcija. Profesionalni poslovi će biti dodeljeni konkursom sposobnim i kompententnim kadrovima. To su i osnovna načela DJB.

 • Steta bi bila da Vracar dospe u ruke nazadnjaka.Oni su hteli novcem,ucenama,pretnjama da osvoje Vracar i nisu uspeli ali evo vidimo da ima onih potkupljivih ko zna sta su im ponudili a oni dzon obraz i gledaju svoje interese pa srljaju u nazadnjacke odrede!Takva nam je slika u vecini opstina,katastrofalna ocigledno da nazadnjacki sistem sa kupovinom glasova,ucenama daje rezultate za njih licno pa se oni drze tog recepta.Nadam se da ce svest proraditi kod gradjana koji ne glasaju pa da na sledecim izborima u Beogradu oteraju sa vlasti ove nesposobne i korumpirane.Jos ne mogu da verujem da je nazadnjacki vodja na pitanje da se sada na Vracaru kupuju glasovi odbornika DS-a on odgovorio pa sto nisu stavili neke koji se ne mogu da se kupe.Znaci on kao premijer kaze javno da zna za kupovinu glasova i podrzava to vise i ne krije takve stvari.Strasno,stojimo u blatu do grla da ne kazem neku tezu rec!

 • Ima li ime taj lik iz LDP? Biografiju?
  Imena i biografije ostalih -” predsednika opštine i jednog većnika,( lista oko DS-a je dobila) predsednika i zamenika skupštine, zamenika predsednika opštine i osam većnika”- na sunce i koristiti u javnoj komunikaciji.
  Transparentno, suncemujebem!
  (Ili sam ja nešto pobrkao.)

 • Borite se koliko možete. Demagog Vučić ne radi u interesu građana kako voli da kaže. On će, Kao i Slobo Milošević, upropastiti i opštinu Vračar i Srbiju radi vlasti.

 • Upravo sam cuo vest da je na predlog SNS-a za predsednika opstine izabran neki Glupkovic iz LDP-a. Vala ako sam i imao neke sumnje u vezi sa Cedicom i njegovim postenjem sad su skroz nstale. Izgleda da je ipak dobio kredit koji mu je bio uskracen od strane Radulovica.