Beograd Saopštenje

Vračar na raskrsnici

Za danas u 16 časova zakazana je konstitutivna sednica opštine Vračar, a to je ujedno i poslednji trenutak da se izbegne prinudna uprava i preda Vračar u ruke Vučićevoj SNS, suprotno volji birača. Odbornici DJB su svi na broju i spremni da, na dogovorenim principima potpune transparentnosti, zaustavljanja stranačkog zapošljavanja i pretvaranja opštinske uprave u pravi servis građana, formiraju vlast sa odbornicima liste „Vračar slobodno“.

vracar-grb

Pokušaji Vučićevih naprednjaka da, uprkos porazu na izborima, „kupovinom“ odbornika sa liste koju predvodi DS, prekroje izbornu volju i preotmu Vračar veoma su snažni i pojačani su u danima pred konstitutivnu sednicu. To se videlo i po naručenoj kampanji Vučićevih medija protiv Ivana Kljajića, koordinatora DJB za Vračar, i lažima koje su o njemu iznosili. Sa liste „Vračar slobodno“, koju čini široka koalicija DS sa SDS, Novom strankom, Levicom Srbije i LDP, već je otpao član stranke Čedomira Jovanovića, koji je u međuvremenu učestvovao i u pokušaju održavanja konstitutivne sednice u režiji Vučićeve SNS.

Vučićevi naprednjaci sa Vračara su, ni malo slučajno i uz pomoć tumačenja naprednjaka iz gradske uprave, konstitutivnu sednicu zakazali za poslednji mogući termin pred uvođenje prinudne uprave.

Po dogovoru koji je DJB postigao sa listom „Vračar slobodno“, DJB je dobio predsednika opštine i jednog većnika, lista oko DS-a je dobila predsednika i zamenika skupštine, zamenika predsednika opštine i osam većnika. Hteli smo da, iako smo manji koalicioni partner, na mesto predsednika opštine dođe čovek koji je novo lice u politici i koji će sprovoditi i nadzirati politiku transparentnosti, koja je za DJB najvažnija. Dogovorili smo se da to bude neko iz DJB. Da bismo napravili balans, pristali smo na manji broj većnika od onog koji bi nam proporcionalno mogao pripasti.

Koalicioni pregovori između DJB i „Vračar slobodno“ bili su prvi ikada u Srbiji vođeni isključivo oko političkih funkcija (rukovodioca opštine, predsednika skupštine i većnika). Sve ostalo je ostavljeno za javne konkurse pa će na njima biti birani direktori komunalnih preduzeća i kulturnih ustanova, sekretari, načelnik opštine i drugi funkcioneri koji se uobičajeno biraju po stranačkom ključu. Svi sa liste “Vračar slobodno” su prihvatili našu politiku i raspodelu političkih funkcija. Osim jednog, iz LDP.
Za DJB je politika potpune transparentnosti ključna. Ako ova politika ne bude mogla da se sprovodi, nemamo razloga da učestvujemo u radu opštine.

Danas se odlučuje da li će Vračarci dobiti vlast na ovim principima ili će biti predati u ruke Vučiću. Prinudna uprava može da traje tri meseca, ali SNS do sada nije pokazao privrženost ni zakonima, ni rokovima.

Oznake

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

    • Šta ti je ružno. To su samo osnovni podaci o raspodeli političkih funkcija. Profesionalni poslovi će biti dodeljeni konkursom sposobnim i kompententnim kadrovima. To su i osnovna načela DJB.

  • Steta bi bila da Vracar dospe u ruke nazadnjaka.Oni su hteli novcem,ucenama,pretnjama da osvoje Vracar i nisu uspeli ali evo vidimo da ima onih potkupljivih ko zna sta su im ponudili a oni dzon obraz i gledaju svoje interese pa srljaju u nazadnjacke odrede!Takva nam je slika u vecini opstina,katastrofalna ocigledno da nazadnjacki sistem sa kupovinom glasova,ucenama daje rezultate za njih licno pa se oni drze tog recepta.Nadam se da ce svest proraditi kod gradjana koji ne glasaju pa da na sledecim izborima u Beogradu oteraju sa vlasti ove nesposobne i korumpirane.Jos ne mogu da verujem da je nazadnjacki vodja na pitanje da se sada na Vracaru kupuju glasovi odbornika DS-a on odgovorio pa sto nisu stavili neke koji se ne mogu da se kupe.Znaci on kao premijer kaze javno da zna za kupovinu glasova i podrzava to vise i ne krije takve stvari.Strasno,stojimo u blatu do grla da ne kazem neku tezu rec!

  • Ima li ime taj lik iz LDP? Biografiju?
    Imena i biografije ostalih -” predsednika opštine i jednog većnika,( lista oko DS-a je dobila) predsednika i zamenika skupštine, zamenika predsednika opštine i osam većnika”- na sunce i koristiti u javnoj komunikaciji.
    Transparentno, suncemujebem!
    (Ili sam ja nešto pobrkao.)

  • Borite se koliko možete. Demagog Vučić ne radi u interesu građana kako voli da kaže. On će, Kao i Slobo Milošević, upropastiti i opštinu Vračar i Srbiju radi vlasti.

  • Hvala vam sto ste ponovo vratili latinicu na sajtu.
    (ako uopste i trebam da se zahvaljujem za svoje gradjansko pravo)

  • Upravo sam cuo vest da je na predlog SNS-a za predsednika opstine izabran neki Glupkovic iz LDP-a. Vala ako sam i imao neke sumnje u vezi sa Cedicom i njegovim postenjem sad su skroz nstale. Izgleda da je ipak dobio kredit koji mu je bio uskracen od strane Radulovica.