Vojvodina Saopštenje Skupština

Skupština Vojvodine: Naredbe iz Beograda jače od poslovnika

Nakon što je u prethodnoj sedmici Aleksandar Vučić najavio formiranje pokrajinske Vlade za ponedeljak 20.jun, nastao je opšti metež kako da se udovolji njegovoj želji. Bilo je najhitnije potrebno odraditi pripremne radnje, kako bi se Vlada formirala i on ne bi stekao još jedan negativan poen na polju neispunjenih obećanja. Za to je očigledno nedostajao još jedan pokrajinski Sekretarijat, te je naprednjacima bilo hitno da se on stvori.

vojvodina

72 sata uoči sednice je minimalan rok koji mora da protekne između momenta u kojem je sednica najavljena i momenta njenog održavanja. Verovali ili ne, poslanici su u petak 17.06. dobili na svoje mobilne telefone poruku kojom je zakazana sednica za ponedeljak u 10h. Tačan momenat prijema poruke u petak je bio 10 sati i 39 minuta. Ovo je najmanje bitno, kada se uzme u obzir sve što je sledilo u narednim danima.

U ponedeljak 20.06. u 10 sati je počela tako zakazana 2. sednica Skupštine APV. Na dnevnom redu je bilo formiranje još jednog pokrajinskog Sekretarijata. Oštro smo napali formiranje nove potencijalne busije za udomljavanje stranačkih kadrova i kadrova koalicionih partnera SNS-a. Ipak, bilo je teško tačno znati kome je novi Sekretarijat namenjen kroz podelu političkog plena, jer to nije bilo navedeno u materijalu. U suštini, materijal je sadržao samo spisak nadležnosti novog Sekretarijata i nadležnosti preostalih 11 Sekretarijata po novoj podeli posla. Ni jedna reč o tome koliko će ova nova služba opteretiti budžet APV, ni jedna reč o tome koliko će i kakvih kadrova i kako tamo biti dodato, ni jedna reč o načinu na koji će se i da li će se, nakon izvesnog perioda, meriti opravdanost i efikasnost rada ovog novog kutka pokrajinske administracije… Izneli smo svoje negodovanje ovakvim formiranjem Sekretarijata, kritikovali planirano netransparentno trošenje poreza koje građani plaćaju i kojima pune kasu APV, zahtevali više podataka. Od SNS-a smo replikom dobili objašnjenje kako smo novi u Skupštini i ne razumemo da to tako ide. Ide dok ide. Neće još dugo ići, naš je stav jer je to jedna od prvih stavki u političkoj praksi koje želimo da menjamo. Većina poslanika je podržala osnivanje ovog Sekretarijata, tako da ih sada imamo 12 i to je bio uslov koji je bio potreban da bi se formirala Vlada. Mi smo ponosno stajali na strani manjine koja je glasala protiv.

Toga dana smo dobili poziv, tu na licu mesta u samoj sali Skuptine APV, za treću sednicu Skupštine koja treba da se održi nakon samo sat vremena pauze. Na dnevnom redu – formiranje Vlade. To je silom i na brzinu moralo da se uradi, kako nalogodavac iz Nemanjine u Beogradu ne bi istrpeo štetu zbog brzopletog pre par dana u medijima datog obećanja. Uz dnevni red – NIŠTA. Ekspoze vlade je pročitao novi mandatar Mirović i, isto kao i u slučaju osnivanja novog Sekretarijata, nikakvih brojčanih podataka u njemu nije bilo. Taksativno naveden spisak silnih investicija, ogromnih infrastrukturnih planova, kilometara puteva i pruga… Nigde reči o izvorima finansiranja svega toga, potencijalnim uštedama i rezovima na drugim stranama koje će takve investicije izazvati, iznosima koji su za to sve potrebni, rokovima, odgovornim nosiocima… Nemerljivost je podloga za neodgovornost, ali smo na prethodnoj tački dnevnog reda naučili da o tome ne vredi učiti naprednjake. Dobivši reč za govornicom istakli smo da je ovako brzopleto zakazivanje sednice posledica diktata iz Beograda i da je povređen poslovnik, nepoštovanjem minimalnog roka potrebnog za zakazivanje, nedostatkom jasnog obrazloženja razloga sazivanja… Insistirali smo da poslanici glasaju o tome da li smatraju da je poslovnik povređen, tj. regulativa povređena. SNS mašinerija je glasala da nije, po njima je sve u redu, tako treba, idemo dalje. Ekspoze nam je pročitao novi mandatar, a i dalje nismo znali ko će biti novi sekretari. Nije bilo spiska, a i biografije smo nestrpljivo očekivali. Nakon 45 minuta provedenih van sale, mandatar Mirović se napokon pojavio sa biografijama. Čitanje biografija i glasanje su delili minuti, tako da po temi kvalifikacija lica koja su navedena kao kandidati za prve ljude Sekretarijata nije bilo skoro nikakvog prostora za izjašnjavanje. SNS mašinerija je izglasala da je i to u redu, tako treba, idemo dalje. O skandalima koji prate ranije političko angažovanje pojedinih sekretara, u narednim danima, potanko smo se informisali iz medija. Bilo bi se šta reći, da je bilo prilike.

Dosadašnje angažovanje u Skupštini APV izgleda tmurno. Nekad smo među retkima koji se bune, nekad smo jedini… Nismo ni mislili da će borba biti laka i tačno znamo u šta se upuštamo. Pružanje otpora i iznošenje svih detalja u javnost je naša misija.

Poslanička grupa
Dosta je bilo – Saša Radulović
u Skupštini Vojvodine

DJB Vojvodina

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar