Београд Саопштењe

Утврдити одговорност комуналне полиције за смрт на пијаци

У среду, 29. јуна, на Видиковачкој пијаци, продавац лубеница и диња (55), преминуо је током акције комуналне полиције. Због ситног прекршаја, незнатног прекорачења дужине палете из које је продавао робу, комуналци су били решени да напишу казну. Продавац их је упозорио да је већ преживео два инфаркта и да га бахато кажњавање узнемирава. Дрско су му одговорили да ће добити и трећи. Њихова претња се остварила, а несрећни човек је преминуо на лицу места.

komunalna-policija

Након тога, позвана је полиција, док је хитна помоћ само могла да констатује смрт. Полиција је обезбеђивала комуналне полицијаце и безбедно их спровела до службеног возила којим су се одвезли с лица места,  а претходно нису дали никакву службену изјаву, иако су то морали да учине.

У саопштењу комуналне полиције наводи се да је преминуло лице одбило да се легитимише, те да су услед тога комуналци затражили асистенцију полиције. Каже се да нису прекорачили надлежност у шта је тешко поверовати.

Цена бахате интервенције комуналних полицајаца био је људски живот. Партијска војска градоначелника Синише Малог више пута је доказала своју нехуманост и бахатост, кажњавањем старица које хеклају у Кнез Михаиловој или одузимањем камера новинарима Истиномера. Омбудсман је у неколико наврата тражио да се изврши инспекција рада ове службе чија овлашћења увелико превазилазе комуналне потребе грађана.

Захтевамо да се испита одговорност комуналних полицајаца због чије осионости и бахатости је један човек изгубио свој живот, као и полиције која је пропустила да узме изјаве након овог очигледног злочина који не сме проћи некажњено. Захтевамо да се утврди и одговорност начелника Комуналне полиције Николе Ристића.

Подсећамо да је комунална полиција требало да буде сервис свих грађана у решавању проблема који ометају нормално функционисање града, а не да изиграва харачлије и својом бахатошћу угрожава животе људи. Људски живот је на првом месту без обзира да ли ометају комунални ред.

У серији све бруталнијих инцидената и скандалозних кршења права грађана од стране комуналне полиције, овај се завршио фатално. Зато комуналну полицију треба под хитно укинути, а њене послове треба да преузме посебно одељење регуларне полиције, до увођења директног избора градоначелника.

Повезани чланци:
Реформа комуналне полиције 1
Реформа комуналне полиције 2

ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Izigravaju finansijsku policiju, koja se bori protiv crnog tržišta, a ustvari pune gradski budžet i ko zna čije džepove na crno. Građani od njih nemaju nikakve koristi, đubre je svuda, buka iz kafana…
    13312 🙂

  • Nedefinisana država(teritorija i granice),nedefinisana vlast,nedefinisani zakoni,nedefinisana ovlascenja,pocelo je sa maltertiranjima preko premlacivanja u autobusu i zavrsilo se ubistvom. Odgovornih nema i sve ide dalje kao da se ništa nije ni desilo.