Beograd Saopštenje

Utvrditi odgovornost komunalne policije za smrt na pijaci

U sredu, 29. juna, na Vidikovačkoj pijaci, prodavac lubenica i dinja (55), preminuo je tokom akcije komunalne policije. Zbog sitnog prekršaja, neznatnog prekoračenja dužine palete iz koje je prodavao robu, komunalci su bili rešeni da napišu kaznu. Prodavac ih je upozorio da je već preživeo dva infarkta i da ga bahato kažnjavanje uznemirava. Drsko su mu odgovorili da će dobiti i treći. Njihova pretnja se ostvarila, a nesrećni čovek je preminuo na licu mesta.

komunalna-policija

Nakon toga, pozvana je policija, dok je hitna pomoć samo mogla da konstatuje smrt. Policija je obezbeđivala komunalne policijace i bezbedno ih sprovela do službenog vozila kojim su se odvezli s lica mesta,  a prethodno nisu dali nikakvu službenu izjavu, iako su to morali da učine.

U saopštenju komunalne policije navodi se da je preminulo lice odbilo da se legitimiše, te da su usled toga komunalci zatražili asistenciju policije. Kaže se da nisu prekoračili nadležnost u šta je teško poverovati.

Cena bahate intervencije komunalnih policajaca bio je ljudski život. Partijska vojska gradonačelnika Siniše Malog više puta je dokazala svoju nehumanost i bahatost, kažnjavanjem starica koje heklaju u Knez Mihailovoj ili oduzimanjem kamera novinarima Istinomera. Ombudsman je u nekoliko navrata tražio da se izvrši inspekcija rada ove službe čija ovlašćenja uveliko prevazilaze komunalne potrebe građana.

Zahtevamo da se ispita odgovornost komunalnih policajaca zbog čije osionosti i bahatosti je jedan čovek izgubio svoj život, kao i policije koja je propustila da uzme izjave nakon ovog očiglednog zločina koji ne sme proći nekažnjeno. Zahtevamo da se utvrdi i odgovornost načelnika Komunalne policije Nikole Ristića.

Podsećamo da je komunalna policija trebalo da bude servis svih građana u rešavanju problema koji ometaju normalno funkcionisanje grada, a ne da izigrava haračlije i svojom bahatošću ugrožava živote ljudi. Ljudski život je na prvom mestu bez obzira da li ometaju komunalni red.

U seriji sve brutalnijih incidenata i skandaloznih kršenja prava građana od strane komunalne policije, ovaj se završio fatalno. Zato komunalnu policiju treba pod hitno ukinuti, a njene poslove treba da preuzme posebno odeljenje regularne policije, do uvođenja direktnog izbora gradonačelnika.

Povezani članci:
Reforma komunalne policije 1
Reforma komunalne policije 2

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Izigravaju finansijsku policiju, koja se bori protiv crnog tržišta, a ustvari pune gradski budžet i ko zna čije džepove na crno. Građani od njih nemaju nikakve koristi, đubre je svuda, buka iz kafana…
    13312 🙂

  • Nedefinisana država(teritorija i granice),nedefinisana vlast,nedefinisani zakoni,nedefinisana ovlascenja,pocelo je sa maltertiranjima preko premlacivanja u autobusu i zavrsilo se ubistvom. Odgovornih nema i sve ide dalje kao da se ništa nije ni desilo.