Војводина Мањинске заједнице Медији Саопштењe

Magyar Szó i Hét Nap: Ширење диктатуре кроз медије

У јеку протеста против изненадних смена у руководству РТВ-а, док се грађани окупљају у Новом Саду бранећи уређивачку политку која је Радио телевизији Војводине донела репутацију бар донекле слободног медија, политички притисак се шири и на медије на мађарском језику. Тако настају сада два протеста, један у Новом Саду, а други у Суботици, који се међусобно подржавају.

Novine

Да се подсетимо: Одмах након избора, чим је проценила да је у Војводини добила изборни резултат који јој даје могућност да одлучује као доминантан политички чинилац, Српска напредна странка је почела да врши смене у управи РТВ-а. Уредници и водитељи Информативног програма смењени су без икаквог објашњења, а већ у првој недељи рада в. д. руководства. Седморо уредника “Дневника у 17 х” је без икаквог решења, обавештено телефоном да наредног дана неће уређивати ту емисију, да би следећег јутра био промењен и готово цео тим Јутарњег програма. Нешто раније, током предизборне кампање РТВ је био телевизија на којој је опозиција добијала прилику да каже коју реч против власти СНС-а, што је РТВ чинило видно слободнијим од осталих медија којима смо приступ имали ретко и од којих су неки повремено о нама тенденциозно извештавали у лошем контексту.

Ово што се догађа на РТВ-у, на жалост, није крај урушавања медија и увођења политичке доминације у програм који се емитује. Савез војвођанских Мађара, као коалициони партнер СНС-а извршава свој део истог посла у штампаним медијима на мађарском језику. Под изговором реорганизације, спроводи се централизација моћи у овим медијима. Наиме, до сада су чланови редакције бирали главног и одговорног уредника, а по новим правилима ће одлука о менаџменту бити политичка одлука, тако што ће о томе одлучивати Управни одбор формиран од стране Мађарског националног савета којим влада СВМ.

Стање у медијском сектору у Србији у 2015. години најлошије је у последњих 15 година, чак лошије него што је било након пада Слободана Милошевића, показао је Индекс одрживости (МСИ) медија за 2016. Цео текст о овом истраживању можете прочитати на http://www.istinomer.rs/clanak/1655/Stanje-u-medijima-losije-nego-kad-je-pao-Milosevic

Уз уважавање чињенице да су медијске слободе у паду, сматрамо да овакав потез директно доводи до њиховог додатног урушавања. Војводина је одувек предњачила у примени европских вредности и културе и не чуди што је медијска диктатура прогутала Београд, али налетела на зид у Новом Саду и Суботици где су одмах кренули протести.

У Суботици ће се 07.јула од 15h одржати скуп у организацији најхрабријих новинара ова два листа који се штампају на мађарском језику. Па, ко подржава РТВ, може да подржи и Magyar Szó i Hét Nap, истим поводом. Окупљање је испред седишта Мађарског националног савета.

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“

Тим за Војводину

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар