Vojvodina Manjinske zajednice Mediji Saopštenje

Magyar Szó i Hét Nap: Širenje diktature kroz medije

U jeku protesta protiv iznenadnih smena u rukovodstvu RTV-a, dok se građani okupljaju u Novom Sadu braneći uređivačku politku koja je Radio televiziji Vojvodine donela reputaciju bar donekle slobodnog medija, politički pritisak se širi i na medije na mađarskom jeziku. Tako nastaju sada dva protesta, jedan u Novom Sadu, a drugi u Subotici, koji se međusobno podržavaju.

Novine

Da se podsetimo: Odmah nakon izbora, čim je procenila da je u Vojvodini dobila izborni rezultat koji joj daje mogućnost da odlučuje kao dominantan politički činilac, Srpska napredna stranka je počela da vrši smene u upravi RTV-a. Urednici i voditelji Informativnog programa smenjeni su bez ikakvog objašnjenja, a već u prvoj nedelji rada v. d. rukovodstva. Sedmoro urednika “Dnevnika u 17 h” je bez ikakvog rešenja, obavešteno telefonom da narednog dana neće uređivati tu emisiju, da bi sledećeg jutra bio promenjen i gotovo ceo tim Jutarnjeg programa. Nešto ranije, tokom predizborne kampanje RTV je bio televizija na kojoj je opozicija dobijala priliku da kaže koju reč protiv vlasti SNS-a, što je RTV činilo vidno slobodnijim od ostalih medija kojima smo pristup imali retko i od kojih su neki povremeno o nama tendenciozno izveštavali u lošem kontekstu.

Ovo što se događa na RTV-u, na žalost, nije kraj urušavanja medija i uvođenja političke dominacije u program koji se emituje. Savez vojvođanskih Mađara, kao koalicioni partner SNS-a izvršava svoj deo istog posla u štampanim medijima na mađarskom jeziku. Pod izgovorom reorganizacije, sprovodi se centralizacija moći u ovim medijima. Naime, do sada su članovi redakcije birali glavnog i odgovornog urednika, a po novim pravilima će odluka o menadžmentu biti politička odluka, tako što će o tome odlučivati Upravni odbor formiran od strane Mađarskog nacionalnog saveta kojim vlada SVM.

Stanje u medijskom sektoru u Srbiji u 2015. godini najlošije je u poslednjih 15 godina, čak lošije nego što je bilo nakon pada Slobodana Miloševića, pokazao je Indeks održivosti (MSI) medija za 2016. Ceo tekst o ovom istraživanju možete pročitati na http://www.istinomer.rs/clanak/1655/Stanje-u-medijima-losije-nego-kad-je-pao-Milosevic

Uz uvažavanje činjenice da su medijske slobode u padu, smatramo da ovakav potez direktno dovodi do njihovog dodatnog urušavanja. Vojvodina je oduvek prednjačila u primeni evropskih vrednosti i kulture i ne čudi što je medijska diktatura progutala Beograd, ali naletela na zid u Novom Sadu i Subotici gde su odmah krenuli protesti.

U Subotici će se 07.jula od 15h održati skup u organizaciji najhrabrijih novinara ova dva lista koji se štampaju na mađarskom jeziku. Pa, ko podržava RTV, može da podrži i Magyar Szó i Hét Nap, istim povodom. Okupljanje je ispred sedišta Mađarskog nacionalnog saveta.

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“

Tim za Vojvodinu

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar