Војводина Екологија Саопштењe

О птицама и посланицима

Еколошка јавност изненађена је изјавом Драгана Шормаза, посланика Српске напредне странке у Народној скупштини за лист Данас, да се бави ловом на птице и да, између осталог лови тетреба на Косову и Метохији и јаребице. Како су у питању законом заштићене врсте, које се не смеју ловити, а за лица која то чине предвиђене су казне, Друштво за заштиту и проучавање птица Србије позвало је Инспекцију за заштиту животне средине Министарства пољопривреде и заштите животне средине да утврди да ли посланик Шормаз заиста лови заштићене врсте птица и предузме законом предвиђене мере.

Lovci

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ придружује се овом захтеву и тражи од инспекције да енергично реагује, утврди чињенице о овом случају и спроведе мере.

Владавина права и поштовање закона основне су вредности на којима почива свако демократско и развијено друштво. Било какав облик непоштовања закона није прихватљив, а нарочито када то чине они који учествују у доношењу тих истих закона.

Природне реткости и вредности припадају свим грађанима Србије. Њихова заштита је од највећег јавног и националног интереса, а обавеза државе и сваког грађанина је њихово очување за будуће генерације. Ако је тачно да, ловећи заштићене врсте, посланик Шормаз крши закон, то је пример врхунске бахатости, а уколико изостане законска казна, биће то још један доказ да државу немамо, тј. да је имају само неки од нас.

Понашање посланика Шормаза није случајно, већ је последица безакоња и опште ниског нивоа свести и савести доносилаца одлука у данашњој Србији. Подсетимо се само понашања Александра Вучића и Ненада Чанка у Скупштини Србије, у јулу 2015. године, када је укинута заштита афричке грлице. Уместо да заштите врсту која је угрожена на европском нивоу, да чувају национално богатство које припада свим грађанима и чије је очување највиши интерес, они су се ставили у службу личног и економског интереса групе ловаца. Детаљније на линку – Вучић и Чанак о заштићеним птицама

Порука ових скандалозних изјава је јасна – слободно уништавајте природу, безакоње неће бити кажњено! А ви који је професионално или из љубави штитите, узалуд то чините.

Српски народ може само да се стиди оваквих својих представника. Међутим, некада је могао да се поноси високом свешћу и савешћу својих владара. У Народној скупштини у којој данас седе Вучић, Чанак и Шормаз, кнез Милан Обреновић је 17. августа 1874. године, о штети од сече шума и другог уништавања природе овако беседио: „Наше шуме, које су наш капитал и извор богатства наше земље, немилице се сатиру. Тешко ми је да разумем како се нимало не увиђа да у шумама утамањујемо један извор свог богатства и сатиремо свога добротвора. Немојте мислити да опустошене шуме нису до великог степена узрок што ове године имамо да зажаљевамо толике страдалнике од поплава. Крајње је време да се овом злу лек потражи. Потомство ће нас клети ако се не побринемо да и њему сачувамо богатство које нисмо стекли, већ наследили“.

Поредећи бахате изјаве и понашање данашњих господара Србије, са беседом кнеза Милана, можемо јасно уочити колико је наше друштво, у међувремену пропало.

Покрет Доста је било – Саша Радуловић

Тим за Војводину

 

ДЈБ Војводина

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • To sta je Sormaz izjavio je jedna stvar,sta radi je druga!Uvek moze da kaze”salio sam se”ili”lagao sam pa sta”….Drugu stvar treba pitati g.Sirmaza!Pored raznih odbora u Skupstini,kao poslanik mozda moze da ima 10 funkcija,jedna druga mene zanima?Kao predsednik LSS(Lovacki Savez Srbije)gospodin je stekao pravo da kontrolise ogroman novac koji dolazi od svih Lovackih Udruzenja,i da raspolaze kako on hoce!Sigurno mu je struka dala to mesto a ne politika i mesetarenje…ali jedno pitanje mi je vazno na koje zelim da odgovor potraze poslanici DJB u Skupstini Srbije!Sa kojim pravom LSS i g.Sormaz svoje sednice i skupstine organizuju u zgradi Skupstine Srbije?Jel im to tata ostavio…koliko hiljada udruzenja ima u Srbiji,jer svi treba da sednu u Skupstinu kojoj se zna namena cemu sluzi,ili ce neko normalan da ih odatle istera???Ajd sto nema kontrole za milione eura koje drpaju,i otimaju od lovaca vec otimaju i najvisi dom ove drzave…moze im se valjda!!Bravo Sormaze…delijo!