Vojvodina Ekologija Saopštenje

O pticama i poslanicima

Ekološka javnost iznenađena je izjavom Dragana Šormaza, poslanika Srpske napredne stranke u Narodnoj skupštini za list Danas, da se bavi lovom na ptice i da, između ostalog lovi tetreba na Kosovu i Metohiji i jarebice. Kako su u pitanju zakonom zaštićene vrste, koje se ne smeju loviti, a za lica koja to čine predviđene su kazne, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvalo je Inspekciju za zaštitu životne sredine Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine da utvrdi da li poslanik Šormaz zaista lovi zaštićene vrste ptica i preduzme zakonom predviđene mere.

Lovci

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ pridružuje se ovom zahtevu i traži od inspekcije da energično reaguje, utvrdi činjenice o ovom slučaju i sprovede mere.

Vladavina prava i poštovanje zakona osnovne su vrednosti na kojima počiva svako demokratsko i razvijeno društvo. Bilo kakav oblik nepoštovanja zakona nije prihvatljiv, a naročito kada to čine oni koji učestvuju u donošenju tih istih zakona.

Prirodne retkosti i vrednosti pripadaju svim građanima Srbije. Njihova zaštita je od najvećeg javnog i nacionalnog interesa, a obaveza države i svakog građanina je njihovo očuvanje za buduće generacije. Ako je tačno da, loveći zaštićene vrste, poslanik Šormaz krši zakon, to je primer vrhunske bahatosti, a ukoliko izostane zakonska kazna, biće to još jedan dokaz da državu nemamo, tj. da je imaju samo neki od nas.

Ponašanje poslanika Šormaza nije slučajno, već je posledica bezakonja i opšte niskog nivoa svesti i savesti donosilaca odluka u današnjoj Srbiji. Podsetimo se samo ponašanja Aleksandra Vučića i Nenada Čanka u Skupštini Srbije, u julu 2015. godine, kada je ukinuta zaštita afričke grlice. Umesto da zaštite vrstu koja je ugrožena na evropskom nivou, da čuvaju nacionalno bogatstvo koje pripada svim građanima i čije je očuvanje najviši interes, oni su se stavili u službu ličnog i ekonomskog interesa grupe lovaca. Detaljnije na linku – Vučić i Čanak o zaštićenim pticama

Poruka ovih skandaloznih izjava je jasna – slobodno uništavajte prirodu, bezakonje neće biti kažnjeno! A vi koji je profesionalno ili iz ljubavi štitite, uzalud to činite.

Srpski narod može samo da se stidi ovakvih svojih predstavnika. Međutim, nekada je mogao da se ponosi visokom svešću i savešću svojih vladara. U Narodnoj skupštini u kojoj danas sede Vučić, Čanak i Šormaz, knez Milan Obrenović je 17. avgusta 1874. godine, o šteti od seče šuma i drugog uništavanja prirode ovako besedio: „Naše šume, koje su naš kapital i izvor bogatstva naše zemlje, nemilice se satiru. Teško mi je da razumem kako se nimalo ne uviđa da u šumama utamanjujemo jedan izvor svog bogatstva i satiremo svoga dobrotvora. Nemojte misliti da opustošene šume nisu do velikog stepena uzrok što ove godine imamo da zažaljevamo tolike stradalnike od poplava. Krajnje je vreme da se ovom zlu lek potraži. Potomstvo će nas kleti ako se ne pobrinemo da i njemu sačuvamo bogatstvo koje nismo stekli, već nasledili“.

Poredeći bahate izjave i ponašanje današnjih gospodara Srbije, sa besedom kneza Milana, možemo jasno uočiti koliko je naše društvo, u međuvremenu propalo.

Pokret Dosta je bilo – Saša Radulović

Tim za Vojvodinu

 

Oznake

DJB Vojvodina

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • To sta je Sormaz izjavio je jedna stvar,sta radi je druga!Uvek moze da kaze”salio sam se”ili”lagao sam pa sta”….Drugu stvar treba pitati g.Sirmaza!Pored raznih odbora u Skupstini,kao poslanik mozda moze da ima 10 funkcija,jedna druga mene zanima?Kao predsednik LSS(Lovacki Savez Srbije)gospodin je stekao pravo da kontrolise ogroman novac koji dolazi od svih Lovackih Udruzenja,i da raspolaze kako on hoce!Sigurno mu je struka dala to mesto a ne politika i mesetarenje…ali jedno pitanje mi je vazno na koje zelim da odgovor potraze poslanici DJB u Skupstini Srbije!Sa kojim pravom LSS i g.Sormaz svoje sednice i skupstine organizuju u zgradi Skupstine Srbije?Jel im to tata ostavio…koliko hiljada udruzenja ima u Srbiji,jer svi treba da sednu u Skupstinu kojoj se zna namena cemu sluzi,ili ce neko normalan da ih odatle istera???Ajd sto nema kontrole za milione eura koje drpaju,i otimaju od lovaca vec otimaju i najvisi dom ove drzave…moze im se valjda!!Bravo Sormaze…delijo!