Саопштењe Скупштина

“Доста је било” за промену председника одбора у Скупштини

skupstinaПосланици покрета “Доста је било” спречени су да воде радна тела Скупштине Србије. Ниједан посланик “Доста је било” неће бити председник или заменик председника неког скупштинског одбора, упркос чињеници да је посланичка група “Доста је било” четврта по снази у Скупштини Србије. Александар Вучић и СНС у паници од покрета “Доста је било” неуспешно покушавају да се сакрију у Скупштини од наших посланика.

У парламентарној демократији би елементарно поштовање воље бирача подразумевало да “Доста је било” буде адекватно представљен у руковођењу одборима. Накарадан пословник, који је усвојио ДС док је био на власти, а који СНС не жели да мења већ 4 године јер им служи као савршен параван за самовољу, дозвољава већини да игнорише изборну вољу грађана. Покрет “Доста је било” то неће дозволити.

“Доста је било” је, очекивано, као најжешћа опозиција која се бори против пљачкашког партократског система, спречен да покаже како се води један скупштински одбор који заиста надзире извршну власт. СНС не сме да нам дозволи да водимо било коју институцију државе, јер зна да ће грађани видети како би нека општина или скупштински одбор требало да раде у интересу грађана.

До сада је формирано 17 скупштинских одбора (укупно их је 20), а чак у 16 СНС има или председника (9 из СНС + Марјан Ристичевић + Вулинов Покрет социјалиста + Љајићев СДПС) или заменика председника (5). Kоалициони партнери СНС имају још 5 председничких и 4 заменичка: СПС је добио једно председничко и два места заменика; по једно председничко су добили Јединствена Србија, ЛСВ Ненада Чанка, и Савез војвођанских Мађара, који је добио и једно место заменика председника; ЛДП-у Чедомира Јовановића додељено је једно заменичко место. Мрвице са стола добили су ДС и СДС Бориса Тадића – по 3 заменика председника, Двери једног председника.

Избор председника у појединим одборима је скандал за Скупштину и цело друштво. Кандидати су предлагани на самим седницама, без унапред достављених биографија, а већина тих биографија је подсмевање смислу и развоју државе. Овим постављењима Вучић понижава Народну скупштину и руга се грађанима Србије.

Бивши муфтија Муамер Зукорлић постао је председник Одбора за науку, Мехо Омеровић води људска права иако је одговоран за спречавање расправе о годишњем извештају Заштитника грађана, Марија Обрадовић је реизабрана за председницу Одбора за одбрану, а онемогућила је отварање афере “Хеликоптер” у Скупштини, Маја Гојковић води културу и информисање мада ништа не говори о њеној стручности за културу, а указује на потребу Вучића да потпуно контролише медије, Игор Бечић са неразјашњеним случајем оптужнице за фалсификат дипломе председник је Одбора за контролу служби безбедности.

Покрет “Доста је било” захтева промену свих председника и заменика председника одбора и поштовање изборне воље грађана, уместо политичких дилова. Покрет подржава петицију академика Душана Теодоровића за смену Муамера Зукорлића, са места председника Одбора за науку.

Позивамо ДС, СДС и Двери да дају оставке на удељена места председника и заменика председника одбора и придруже се захтеву за поштовање изборне воље грађана и достојанства Народне скупштине.

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • DJB zeli puc… Umesto da se formiraju institucije skupstina i da vladi 100 dana ko svugde u svetu DJB poziva na bojkot nestabilnost, sukob… Opozicija mesto da menja sebe svoje lidere, programe, nacin ona stvara bunt… Ceo svet je priznao rezultate izbora I Rusija, i SAd i evropa, kina…
    Zukorlic je dobar za presednika skupstinskog odbora obrazovan, dobar, super! Zemlja ide napred ka svetu FIAT, je spase, resen Sartid… Treba nam vise multinacionalnih kompanija za razvoj… Nije dobro zbog sveta ovo dozvoliti neke konflikte… Zemlja ocigledno napreduje 23 i 24 pogljavlja su odlicna stvar dokaza da zemlja da zemlja ide napred. Opozicija je izgubila izbore i pored mera stednje SNS je fantasticno dobio izbore!!! Bitna je podrska LDP-a i LSv. imacemo spoj istoka i zapada mladosti i iskustva-Cede, Canka, Dacica, Vulina, Popovic Nenada, Mladenovica, Velje ilica, Karica. Vucica ,Krkobabic,Draskovic… Vazno je sto puno uglednih nestranackih licnosti podrzava vladu kao Nenad Prokic, Nikola Samardzic, Zoran Ostojic, Jaksa Scekic, radun, andjelkovic, Milorad Vucelic… Stoga je odluka DJB u srzi antidemokratska!

    • Opet Vi Nikola. Pa stvarno bi ovi vaši mogli da prepoznaju Vaš trud. Dosta je bilo i Sram ih bilo.

    • То није тачно, Никола. То је лаж (спиновање, завитлавање).
      P. S.
      Ако ћете тиме да се служите, онда немојте коментарисати.

  • DJB zeli saradnju sa DS i DSS upropastiteljima Srbije 2000-tih. Sve sto je vredno odatle je blisko SNS-u.

    Sta je radio DS-bio je centar partokratije, pljackaska privatizacija, kradja izbora 2000, kradja decijeg novca, nelegalno Jesicevo bogacenje, Milosavljeviceve krivicne prijave,vlast jednog coveka tadica, uvodjenje visokih skolarina, reforma sudstva…

    DSS zeli srbiju konzervarati u proslosti. Populizam je gori od SRS. DJB umesto da saradjuje samodernom evropskom desnicom u SNS -u on hoce saradnju sa retrogradnim DSS-om. Kako moze DJb da saradjuje sa tako konzervtivnom parijom koje je protiv EU, za klerikalizam, homofobiju, sto je dalje DJB od SNS-a. Licimerstvo!

    • Никола, то што опет пишете је врћење лажи у круг (спиновање, завитлавање).
      Ништа нећете постићи. Ништа.

  • Potpuna podrska ovakvom stavu DJB. Treba im dati svako mesto da se ne moze reci sutra da su i ovi ucestvovali u odborima i time doprineli necem losem sto inace SNS uz svoje satelite radi. Iako su u manjini i nista se ne bi moglo promeniti sve i da opozicija cini odbore. Dosta je bilo politike da je neka prethodna vlada odgovorna za sadasnje greske . Vucic je vec 6 godina u vlasti , nema prethodnih, trenutno predstavljaju najgore moguce sto se moglo izvuci iz ovog naroda. Evo malo citata : ”’Ovaj narod u svojoj istoriji ni jedan posao nije mogao da zavrsi zbog jajara i prodanih dusa. NIsmo ni jednom pobedili a da pre toga nismo debelo izdali, sami sebe naravno. Na svaku pobedu imamo dva poraza. Na svakog junaka , buljuk izdanika, a posle nam neko kriv, jeli ? A za malo vlasti i malo cara spremni smo da izdamo sve, oca, majku, brata, sestru, narod, zemlju, sve. Tako juce tako i danas. Rdjavi smo , skripimo svud. Vise nam ni jedno podmazivanje ne pomaze, moramo da se menjamo celi.”

  • Da li ovaj Nikola stvarno veruje da sa ovakvim komentarima može bilo koga da ubedi u “ispravnost” SNS-a i “grešnost” DJB-a? Pa ovo ne bi svarili ni oni koji su pre par dana čekali u redu da bi se požalili njegovom vrhovnom šefu.

  • Činjenica je da je trebalo uputiti formalni poziv ostalim partijama (DS, SDS, Dveri) da odbiju “udeljena” rukovodeća mesta u odborima, ali je zaista malo verovatno da će taj poziv imati bilo kakvog efekta. Siguran sam da i rukovodstvo DJB misli isto. Nažalost, za sada nije moguće uraditi više, jer (izgleda da) je DJB potpuno usamljena u opoziciji. Principijelnost i neprihvatanje nagodbi sa SNS je njihovo jedino oružje, uz stalno obaveštavanje javnosti o mahinacijama koje SNS većina sprovodi u Skupštini. Ono što DJB mora da dokaže u ovom mandatu je to da postoji i drugačiji način delovanja opozicije – kroz očuvanje proklamovanih principa, po svaku cenu.
    Ta je cena za sada prilično visoka – DJB je skoro potpuno isključen iz organa Skupštine, a i iz izveštaja koji se objavljuju u većini medija. Medjutim, broj poslanika DJB je nemoguće ignorisati na duže staze i očekujem da će se uvećati posle narednih izbora.
    Pokušaji da se, kroz smišljeno idiotske komentare, spusti kvalitet komentara na ovim stranicama i eventualno izazovu bes i verbalni sukobi je prilično ozbiljan, jer se vidi pojačana aktivnost tzv “botova”.
    Držati se tema (kao što savetuje Amelie Poulain) i ne obraćati pažnju je za sada najefikasniji lek.