Saopštenje Skupština

“Dosta je bilo” za promenu predsednika odbora u Skupštini

skupstinaPoslanici pokreta “Dosta je bilo” sprečeni su da vode radna tela Skupštine Srbije. Nijedan poslanik “Dosta je bilo” neće biti predsednik ili zamenik predsednika nekog skupštinskog odbora, uprkos činjenici da je poslanička grupa “Dosta je bilo” četvrta po snazi u Skupštini Srbije. Aleksandar Vučić i SNS u panici od pokreta “Dosta je bilo” neuspešno pokušavaju da se sakriju u Skupštini od naših poslanika.

U parlamentarnoj demokratiji bi elementarno poštovanje volje birača podrazumevalo da “Dosta je bilo” bude adekvatno predstavljen u rukovođenju odborima. Nakaradan poslovnik, koji je usvojio DS dok je bio na vlasti, a koji SNS ne želi da menja već 4 godine jer im služi kao savršen paravan za samovolju, dozvoljava većini da ignoriše izbornu volju građana. Pokret “Dosta je bilo” to neće dozvoliti.

“Dosta je bilo” je, očekivano, kao najžešća opozicija koja se bori protiv pljačkaškog partokratskog sistema, sprečen da pokaže kako se vodi jedan skupštinski odbor koji zaista nadzire izvršnu vlast. SNS ne sme da nam dozvoli da vodimo bilo koju instituciju države, jer zna da će građani videti kako bi neka opština ili skupštinski odbor trebalo da rade u interesu građana.

Do sada je formirano 17 skupštinskih odbora (ukupno ih je 20), a čak u 16 SNS ima ili predsednika (9 iz SNS + Marjan Rističević + Vulinov Pokret socijalista + Ljajićev SDPS) ili zamenika predsednika (5). Koalicioni partneri SNS imaju još 5 predsedničkih i 4 zamenička: SPS je dobio jedno predsedničko i dva mesta zamenika; po jedno predsedničko su dobili Jedinstvena Srbija, LSV Nenada Čanka, i Savez vojvođanskih Mađara, koji je dobio i jedno mesto zamenika predsednika; LDP-u Čedomira Jovanovića dodeljeno je jedno zameničko mesto. Mrvice sa stola dobili su DS i SDS Borisa Tadića – po 3 zamenika predsednika, Dveri jednog predsednika.

Izbor predsednika u pojedinim odborima je skandal za Skupštinu i celo društvo. Kandidati su predlagani na samim sednicama, bez unapred dostavljenih biografija, a većina tih biografija je podsmevanje smislu i razvoju države. Ovim postavljenjima Vučić ponižava Narodnu skupštinu i ruga se građanima Srbije.

Bivši muftija Muamer Zukorlić postao je predsednik Odbora za nauku, Meho Omerović vodi ljudska prava iako je odgovoran za sprečavanje rasprave o godišnjem izveštaju Zaštitnika građana, Marija Obradović je reizabrana za predsednicu Odbora za odbranu, a onemogućila je otvaranje afere “Helikopter” u Skupštini, Maja Gojković vodi kulturu i informisanje mada ništa ne govori o njenoj stručnosti za kulturu, a ukazuje na potrebu Vučića da potpuno kontroliše medije, Igor Bečić sa nerazjašnjenim slučajem optužnice za falsifikat diplome predsednik je Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Pokret “Dosta je bilo” zahteva promenu svih predsednika i zamenika predsednika odbora i poštovanje izborne volje građana, umesto političkih dilova. Pokret podržava peticiju akademika Dušana Teodorovića za smenu Muamera Zukorlića, sa mesta predsednika Odbora za nauku.

Pozivamo DS, SDS i Dveri da daju ostavke na udeljena mesta predsednika i zamenika predsednika odbora i pridruže se zahtevu za poštovanje izborne volje građana i dostojanstva Narodne skupštine.

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • DJB zeli puc… Umesto da se formiraju institucije skupstina i da vladi 100 dana ko svugde u svetu DJB poziva na bojkot nestabilnost, sukob… Opozicija mesto da menja sebe svoje lidere, programe, nacin ona stvara bunt… Ceo svet je priznao rezultate izbora I Rusija, i SAd i evropa, kina…
    Zukorlic je dobar za presednika skupstinskog odbora obrazovan, dobar, super! Zemlja ide napred ka svetu FIAT, je spase, resen Sartid… Treba nam vise multinacionalnih kompanija za razvoj… Nije dobro zbog sveta ovo dozvoliti neke konflikte… Zemlja ocigledno napreduje 23 i 24 pogljavlja su odlicna stvar dokaza da zemlja da zemlja ide napred. Opozicija je izgubila izbore i pored mera stednje SNS je fantasticno dobio izbore!!! Bitna je podrska LDP-a i LSv. imacemo spoj istoka i zapada mladosti i iskustva-Cede, Canka, Dacica, Vulina, Popovic Nenada, Mladenovica, Velje ilica, Karica. Vucica ,Krkobabic,Draskovic… Vazno je sto puno uglednih nestranackih licnosti podrzava vladu kao Nenad Prokic, Nikola Samardzic, Zoran Ostojic, Jaksa Scekic, radun, andjelkovic, Milorad Vucelic… Stoga je odluka DJB u srzi antidemokratska!

    • Opet Vi Nikola. Pa stvarno bi ovi vaši mogli da prepoznaju Vaš trud. Dosta je bilo i Sram ih bilo.

    • To nije tačno, Nikola. To je laž (spinovanje, zavitlavanje).
      P. S.
      Ako ćete time da se služite, onda nemojte komentarisati.

  • DJB zeli saradnju sa DS i DSS upropastiteljima Srbije 2000-tih. Sve sto je vredno odatle je blisko SNS-u.

    Sta je radio DS-bio je centar partokratije, pljackaska privatizacija, kradja izbora 2000, kradja decijeg novca, nelegalno Jesicevo bogacenje, Milosavljeviceve krivicne prijave,vlast jednog coveka tadica, uvodjenje visokih skolarina, reforma sudstva…

    DSS zeli srbiju konzervarati u proslosti. Populizam je gori od SRS. DJB umesto da saradjuje samodernom evropskom desnicom u SNS -u on hoce saradnju sa retrogradnim DSS-om. Kako moze DJb da saradjuje sa tako konzervtivnom parijom koje je protiv EU, za klerikalizam, homofobiju, sto je dalje DJB od SNS-a. Licimerstvo!

  • Potpuna podrska ovakvom stavu DJB. Treba im dati svako mesto da se ne moze reci sutra da su i ovi ucestvovali u odborima i time doprineli necem losem sto inace SNS uz svoje satelite radi. Iako su u manjini i nista se ne bi moglo promeniti sve i da opozicija cini odbore. Dosta je bilo politike da je neka prethodna vlada odgovorna za sadasnje greske . Vucic je vec 6 godina u vlasti , nema prethodnih, trenutno predstavljaju najgore moguce sto se moglo izvuci iz ovog naroda. Evo malo citata : ”’Ovaj narod u svojoj istoriji ni jedan posao nije mogao da zavrsi zbog jajara i prodanih dusa. NIsmo ni jednom pobedili a da pre toga nismo debelo izdali, sami sebe naravno. Na svaku pobedu imamo dva poraza. Na svakog junaka , buljuk izdanika, a posle nam neko kriv, jeli ? A za malo vlasti i malo cara spremni smo da izdamo sve, oca, majku, brata, sestru, narod, zemlju, sve. Tako juce tako i danas. Rdjavi smo , skripimo svud. Vise nam ni jedno podmazivanje ne pomaze, moramo da se menjamo celi.”

  • Da li ovaj Nikola stvarno veruje da sa ovakvim komentarima može bilo koga da ubedi u “ispravnost” SNS-a i “grešnost” DJB-a? Pa ovo ne bi svarili ni oni koji su pre par dana čekali u redu da bi se požalili njegovom vrhovnom šefu.

  • Činjenica je da je trebalo uputiti formalni poziv ostalim partijama (DS, SDS, Dveri) da odbiju “udeljena” rukovodeća mesta u odborima, ali je zaista malo verovatno da će taj poziv imati bilo kakvog efekta. Siguran sam da i rukovodstvo DJB misli isto. Nažalost, za sada nije moguće uraditi više, jer (izgleda da) je DJB potpuno usamljena u opoziciji. Principijelnost i neprihvatanje nagodbi sa SNS je njihovo jedino oružje, uz stalno obaveštavanje javnosti o mahinacijama koje SNS većina sprovodi u Skupštini. Ono što DJB mora da dokaže u ovom mandatu je to da postoji i drugačiji način delovanja opozicije – kroz očuvanje proklamovanih principa, po svaku cenu.
    Ta je cena za sada prilično visoka – DJB je skoro potpuno isključen iz organa Skupštine, a i iz izveštaja koji se objavljuju u većini medija. Medjutim, broj poslanika DJB je nemoguće ignorisati na duže staze i očekujem da će se uvećati posle narednih izbora.
    Pokušaji da se, kroz smišljeno idiotske komentare, spusti kvalitet komentara na ovim stranicama i eventualno izazovu bes i verbalni sukobi je prilično ozbiljan, jer se vidi pojačana aktivnost tzv “botova”.
    Držati se tema (kao što savetuje Amelie Poulain) i ne obraćati pažnju je za sada najefikasniji lek.