Индустрија

Несвакидашња пљачка фабрике у Обреновцу

Фото: приватна архива

Из погона дрвнопрерађивачке индустрије у Обреновцу, непознати починиоци однели су све машине, од којих је свака тешка више тона, а да би дошли до плена, срушили су и фабричке хале.

Несвакидашња пљачка тек недавно је откривена, а лопови су, да би дошли до машина и грађевинског материјала, чак срушили хале, а потом узели и саму циглу од које су биле саздане хале.

Јелена Јосиповић Бојовић, унука Александра Симовића, предратног власника ове фабрике, поднела је захтев за повраћај имовине средином 2014.

– Чим смо поднели захтев за повраћај имовине, почеле су да нам стижу анонимне претње, на пример „одустани од захтева, можеш да настрадаш“. Све машине су украдене, а међу њима је посебно вредна она коју је купио мој прадеда око 1920. и која је радила до 2011, када је фабрика отишла у стечај. Предузеће је уврштено у каталог Музеја науке и технике у публикацији „Индустријско наслеђе Београда“ као део културне баштине Србије, а та машина је била предвиђена за сталну поставку у музеју – каже за „Блиц“ Јелена Јосиповић Бојовић.

Она наводи да је због крађе и уништавања фабрике поднела кривичну пријаву полицији, али да се од тада ништа не дешава.

– Када неко однесе тако велике машине и сруши зграде па узме цигле, то не може да прође непримећено. То је организовано и за то је потребна озбиљна логистика, велики камиони, машине којима се руши, обучени радници… Ми смо у пријави именовали и неколико сведока који су све видели, а сигурно их има још – каже праунука власника фабрике.

Јелена Јосиповић Бојовић наводи и да је писала председнику општине Обреновац Мирославу Чучковићу и обавестила га шта се дешава.

– Хтела бих да вас замолим да се својим ауторитетом заложите за заштиту оваквих добара, а ради јавног интереса. Веома ми је драго да се урамљена фотографија ове машине у радионици предузећа, с радницима и мојим прадедом Александром Симовићем, налази испред улаза у вашу канцеларију и не сумњам да ћете имати потребан сензибилитет за изложену ситуацију – пише, имеђу осталог, у писму.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић каже за „Блиц“ да ће апеловати у полицији и тужилаштву да се случај што пре реши.

– Индустрија је била у стечају. Знам да је било неуспешног покушаја куповине. За имовину је био задужен стечајни управник. За општину је изузетно значајно да тај простор од 17 хектара буде уређен. То могу да ураде наследници Симовића када им имовина буде враћена или неки њихов купац – каже он.

СТЕЧАЈ И ТАЈКУНИ

Индустрија „Митар Симовић и синови“ била је једна од намодернијих фабрика пре Другог светског рата и била је замајац економског развоја Обреновца. Око 900 радника је имало бесплатан смештај, огрев и мензу и осмочасовно радно време.

После рата, преименована је у Комбинат „Бора Марковић“. Било је све мање радника, али су машине радиле све до 2011, када је проглашен стечај.

Славиша Пурић покушао је да приватизује фабрику, али је одбијен, а против њега је тужилаштво покренуло више поступака због малверзација с приватизацијама.

Извор: Блиц

ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

    • Poštovani Nikola,
      Vaš SNS stranački vođa kaže da je afera Savamala oybiljan slučaj, da će visoki funkcioneri SNS-a da podnesu ostavke, a tužilaštvo če ozbiljno da krivično goni počinioce. ispada da vi tvrdite da je taj stranački vođa, Aleksandar Vučić, prenaduvao slučaj.
      Za ovu obrenovačku aferu još se nije oglasio ali očekujem da i nju prenaduva jer to se sada od njega očekuje pošto su otvorena poglavlja 23 i 24 za pridruživanje Srbije EU.

  • Sve to isto se dogodilo za firmom 7. juli u Sapcu. Steta sto tamo nemate postene ljude u odboru, vec botove Dusana Petrovica, koji cute i prikrivaju svaki njegov lopovluk. Svaka partijska lopovcina u Sapcu, pokusava da opere svoju biografiju kroz vas pokret, imajte to na umu.