Индустрија Саопштењe

Страни инвеститори наручују законе од Владе

У Србији влада потпуни хаос у имовинско-правним односима. Неспособна власт није у стању да системски уреди односе, доноси лоше законе и производи општу правну несигурност. Зато упадамо у апсурдну ситуацију да страни инвеститори, у овом случају кинески, наручују аутентична тумачења како би се осећали сигурније.

Zelezara

Пример оваквог апсурда је да Скупштина, на захтев Владе, усваја предлог аутентичног тумачења закона о имовини Железаре Смедерево по жељи кинеског купца “Хестил Србија”.

Скупштина је на предлог Владе у фебруару донела посебан, lex specialis, закон о имовини Железаре и тиме признала да у Србији не постоји систем и да мора у сваком појединачном случају да доноси посебан закон. Пошто ни тим посебним законом имовинско-правни односи нису уређени, кинески купац није сигуран да ће моћи да приступи подземним инсталацијама које пролазе кроз туђа имања, па Скупштина “аутентичним тумачењем” треба да га ослободи тог страха.

У држави влада хаос у имовинско-правним односима, а неспособна власт није у стању да уведе ред и систем, већ за сваки посебан случај доноси посебан закон. Оваквим понашањем Влада унижава Скупштину, али и целу државу, јер нас ставља у позицију да доносимо законе по наруџбини страног купца. Ово се догађа само у банана државама и дефиниција је правне несигурности.

Централни узрок свих пљачкашких приватизација су нерешени имовинско-правни односи у којима важи коруптивни принцип – ако власт благонаклоно погледа неку од фирми које су у проблему због нерешених имовинско-правних односа и донесе посебан закон за њих, онда те фирме могу да се надају да ће ситуација бити позитивно решена. Сви остали имају опште законе који очигледно не функционишу, јер да функционишу не би нам били потребни лекс специјалиси.

Иако нас је премијер убеђивао да је пронађен “спасилац” за Железару, то очигледно није тачно, а Влада је овим “Лекс специјалисом” коначно признала да Железара није продата, него је кинеска фирма на распродаји купила имовину Железаре, а сви дугови од 450 милиона евра остали су грађанима Србије. Имовина Железаре је продата кинеској фирми са свим нерешеним имовинско-правним питањима. Да би се кинески купац осетио сигурнијим доноси се посебно аутентично тумачење – посебан пропис за посебан случај.

Ниједан лекс специјалис не може да реши проблем који је системски, него га само увећава. У Железари је, као и за сва предузећа, прво требало решити имовинско-правне односе, пописати сву имовину, обавезе, направити детаљан финансијски план, па да се тек након тога приступи приватизацији и то на јавном тендеру.

Квалитетни инвеститори ће доћи тек кад будемо имали јасну ситуацију. У случају Железаре је у скандалозном тајном дилу направљен некакав специјални договор који Скупштина треба да “поправља” специјалним прописом и то по наруџбини стране фирме. Неспособна власт није у стању да уведе ред ни у једној фирми и зато посеже за оваквим скандалозним решењима.

Ознаке
Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Ekonomija haosa je trenutno u funkciji u Srbiji. Ona odgovara nekima. Oni je i podržavaju.
  Šta rade ostali? Da li su neki značajan broj? Imaju li neku drugu ideju osim haosa?
  Na sva ova pitanja postoje jasni odgovori. Ostali kojima ekonomija haosa ne ogovara pokušavaju da je se reše. To ide teško jer su zagovornici haosa instalirali i politiku koja ih podržava, SNS izvršnu vlast.
  Da ostali su vrlo značajan broj. Čak su i ubedljiva većina u ekonomiji. Tako veliki broj preduzetnika ne može se dugo držati van tokova. Oni su ti koji će odigrati ključnu ulogu u promeni socio-ekonomske politike.
  Oni imaju i dosta dobre ideje šta i kako treba uraditi da bi se stvorio drugojačiji poslovni ambijent.
  Ipak nedostaje nekoliko bitnih elemenata da se njihove ideje ostvare.
  – Populizam je dao veliku moć sadašnjoj izvršnoj vlasti preko velikog broja poslanika
  – Sudska vlast je nizom mera skrajnuta sa svog posebnog, nezavisnog položaja u vrlo zavistan. Zavistan od ivršne vlasti
  – Nezavisne građanske institucije (ombudsman, poverenici, regulatorna tela, ustavni sud) su pod stalnim pritiskom i čak pretnjama
  – Mediji su uglavnom podređeni izvršnoj vlasti.
  Sređivanje ovih “sitnica” je preduslov za eliminaciju ekonomije saniranje njenih posledica i prelazak na usklađeni sistem.

 • Da,sadašnja vlast se može snaći samo u haosu. Sa nekompetentim kadrovima u uređenom sistemu nemaju šanse. Naša jedina šansa su predsednički izbori. Da budući Predsednik raspusti rijaliti skupštinu i raspiše nove vabredne izbore. Vučić neće tako lako dati vlast.