Industrija Saopštenje

Strani investitori naručuju zakone od Vlade

U Srbiji vlada potpuni haos u imovinsko-pravnim odnosima. Nesposobna vlast nije u stanju da sistemski uredi odnose, donosi loše zakone i proizvodi opštu pravnu nesigurnost. Zato upadamo u apsurdnu situaciju da strani investitori, u ovom slučaju kineski, naručuju autentična tumačenja kako bi se osećali sigurnije.

Zelezara

Primer ovakvog apsurda je da Skupština, na zahtev Vlade, usvaja predlog autentičnog tumačenja zakona o imovini Železare Smederevo po želji kineskog kupca “Hestil Srbija”.

Skupština je na predlog Vlade u februaru donela poseban, lex specialis, zakon o imovini Železare i time priznala da u Srbiji ne postoji sistem i da mora u svakom pojedinačnom slučaju da donosi poseban zakon. Pošto ni tim posebnim zakonom imovinsko-pravni odnosi nisu uređeni, kineski kupac nije siguran da će moći da pristupi podzemnim instalacijama koje prolaze kroz tuđa imanja, pa Skupština “autentičnim tumačenjem” treba da ga oslobodi tog straha.

U državi vlada haos u imovinsko-pravnim odnosima, a nesposobna vlast nije u stanju da uvede red i sistem, već za svaki poseban slučaj donosi poseban zakon. Ovakvim ponašanjem Vlada unižava Skupštinu, ali i celu državu, jer nas stavlja u poziciju da donosimo zakone po narudžbini stranog kupca. Ovo se događa samo u banana državama i definicija je pravne nesigurnosti.

Centralni uzrok svih pljačkaških privatizacija su nerešeni imovinsko-pravni odnosi u kojima važi koruptivni princip – ako vlast blagonaklono pogleda neku od firmi koje su u problemu zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa i donese poseban zakon za njih, onda te firme mogu da se nadaju da će situacija biti pozitivno rešena. Svi ostali imaju opšte zakone koji očigledno ne funkcionišu, jer da funkcionišu ne bi nam bili potrebni leks specijalisi.

Iako nas je premijer ubeđivao da je pronađen “spasilac” za Železaru, to očigledno nije tačno, a Vlada je ovim “Leks specijalisom” konačno priznala da Železara nije prodata, nego je kineska firma na rasprodaji kupila imovinu Železare, a svi dugovi od 450 miliona evra ostali su građanima Srbije. Imovina Železare je prodata kineskoj firmi sa svim nerešenim imovinsko-pravnim pitanjima. Da bi se kineski kupac osetio sigurnijim donosi se posebno autentično tumačenje – poseban propis za poseban slučaj.

Nijedan leks specijalis ne može da reši problem koji je sistemski, nego ga samo uvećava. U Železari je, kao i za sva preduzeća, prvo trebalo rešiti imovinsko-pravne odnose, popisati svu imovinu, obaveze, napraviti detaljan finansijski plan, pa da se tek nakon toga pristupi privatizaciji i to na javnom tenderu.

Kvalitetni investitori će doći tek kad budemo imali jasnu situaciju. U slučaju Železare je u skandaloznom tajnom dilu napravljen nekakav specijalni dogovor koji Skupština treba da “popravlja” specijalnim propisom i to po narudžbini strane firme. Nesposobna vlast nije u stanju da uvede red ni u jednoj firmi i zato poseže za ovakvim skandaloznim rešenjima.

Oznake

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ekonomija haosa je trenutno u funkciji u Srbiji. Ona odgovara nekima. Oni je i podržavaju.
    Šta rade ostali? Da li su neki značajan broj? Imaju li neku drugu ideju osim haosa?
    Na sva ova pitanja postoje jasni odgovori. Ostali kojima ekonomija haosa ne ogovara pokušavaju da je se reše. To ide teško jer su zagovornici haosa instalirali i politiku koja ih podržava, SNS izvršnu vlast.
    Da ostali su vrlo značajan broj. Čak su i ubedljiva većina u ekonomiji. Tako veliki broj preduzetnika ne može se dugo držati van tokova. Oni su ti koji će odigrati ključnu ulogu u promeni socio-ekonomske politike.
    Oni imaju i dosta dobre ideje šta i kako treba uraditi da bi se stvorio drugojačiji poslovni ambijent.
    Ipak nedostaje nekoliko bitnih elemenata da se njihove ideje ostvare.
    – Populizam je dao veliku moć sadašnjoj izvršnoj vlasti preko velikog broja poslanika
    – Sudska vlast je nizom mera skrajnuta sa svog posebnog, nezavisnog položaja u vrlo zavistan. Zavistan od ivršne vlasti
    – Nezavisne građanske institucije (ombudsman, poverenici, regulatorna tela, ustavni sud) su pod stalnim pritiskom i čak pretnjama
    – Mediji su uglavnom podređeni izvršnoj vlasti.
    Sređivanje ovih “sitnica” je preduslov za eliminaciju ekonomije saniranje njenih posledica i prelazak na usklađeni sistem.

  • Da,sadašnja vlast se može snaći samo u haosu. Sa nekompetentim kadrovima u uređenom sistemu nemaju šanse. Naša jedina šansa su predsednički izbori. Da budući Predsednik raspusti rijaliti skupštinu i raspiše nove vabredne izbore. Vučić neće tako lako dati vlast.