Косово и Метохија Политика Рударство Саопштењe Спољна политика

Премијер имовинска права у Трепчи трампио за политичку подршку Запада

Неспособни премијер нас је обавестио да је Влада Србије поништила одлуке власти у Приштини о отимању Трепче. Тај маркетиншки потез Владе је подједнако делотворан као и сви његови досадашњи потези који угрожавају основна и имовинска права грађана и државе Србије на Косову. Поништавање одлука приштинских власти само је представа за гласаче и најобичније обмањивање грађана, које му служи уместо оставке.

trepca

Заштита имовине државе и грађана Србије на Косову може да се оствари само уз подршку ЕУ и САД. Са међународном заједницом је одавно требало разговарати на основу имовинских принципа који су цивилизацијски и које земље Запада најбоље разумеју, а не на основу парола о срцу и огњишту, што премијерова неспособна Влада стално покушава.

Европској комисији и Европском парламенту, као и САД треба упутити званично писмо са захтевом да се одмах онемогући отимање имовине. Имовинска права су света, а овде је у питању отимање власништва компаније која је основана 1927. г, а од 1992. г. је претворена у деоничарско, па акционарско друштво у коме Фонд за развој Србије има 78,5% власништва, Генералекспорт у стечају 3,3%, Прогрес 2,8%, МТС банка 2,7%, ЕПС 2,3%, а део власништва имају ИМК 14. октобар у стечају, Ратко Митровић доо, Термоелектро, и компанија Дунав осигурање. Све ове компаније имају власнике и повериоце и ово је дирекнто отимање и њихове имовине.

Велики је проблем кад Србију у преговорима у Бриселу и пред најмоћнијим државама ЕУ и у САД представља премијер који крши имовинска и основна имовинска права у Савамали и имовинска права пензионера у Србији и тако дискредитован тражи да се заштите имовинска права Србије на Косову. У бриселским споразумима нигде не стоји да имовина правних лица и грађана Србије може да се отима. Премијер мора да нам одговори зашто до сада није разговарао о имовинским правима са представницима ЕУ и САД. Да је истина да неспособни премијер има “партнере” у ЕУ као што се хвали, не би ни било овакве одлуке приштинских власти о Трепчи. Премијер клечи пред туђим интересима и све ради супротно интересима Србије.

Иако је данас на конференцији за медије рекао да “није циркуски премијер”, Александар Вучић је уприличио нову представу са пуно уздаха и драмских пауза и предочио подједнако делотворне потезе које ће предузети да спречи отимање компаније Трепча.

Неспособни премијер је очигледно имовинска права Србије трампио за подршку коју добија са Запада. Овакав премијер не може да сакрије своју неспособност иза претњи о дестабилизацији државе или иза нових изјава о томе како нам добро иде. Јер, очигледно нам не иде добро док нам отимају имовину, као што и нема ничег дестабилишућег у покретању озбиљних питања о заштити имовине.

Ознаке
ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Скидате одговорност са западних сила и пребацујете је искључиво на Вучића, иако је више него јасно да Запад учествује у кршењу имовинских права Србије.

  • Zapad radi prema svojim interesima, to smo valjda dosad naucili, da u politici nema ljubavi nego samo i iskljucivo interesi, bilo to na zapadu, istoku, severu ili jugu, manimo se vise te price da nas neko voli ili ne voli. Naravno da je vuciceva odgovornost on je to sve precutno prihvatio zarad drugih usluga od tih istih zapadnih sila, nije kriv obama sto vucic prodaje svoje ljude.

  • Одговорност са западних сила за ово што се дешава са и на Косову и Метохији, управо је данас скинуо премијер Србије Александар Вучић, који је одбио да се ова отворена пљачка српске имовине на Косову и Метохији проследи у УН где би на површину и то јавно показало ко заправо стоји иза овог потеза који су учиниле власти у Приштини!

  • Gospodine M, nisam ničiji advokat, ali ja ovaj nastup nisam oshvatio kako Vi to navodite. Problem je što Vučić nije postavio pitanje insistirajući na pravu svojine, tj imovinskim principima. Ako nije i ako neće da razgovara na takav način postavlja se pitanje – zašto? Inteligentan ste čovek pa sami donesite mogući odgovor. Ja sam sebi odavno dao takav odgovor – mi smo u tihoj okupaciji, a Vučić je marioneta koja izvršava naloge svojih gazda i mentora (iskreno bih voleo da nije tako). Zapad je možda pokvaren, možda i nije (meni više liči na ono prvo), ali zar mi očekujemo od bilo koje države da štiti naše interese ako ih mi ne štitimo i, onda kada treba, ne koristimo argumente koje bi oni trebalo najbolje da razumeju.

  • Питање имовине – својине се уређује законом а пре тога се поставља питање чијим законом и ко је за шта овлашћен да уреди а то је предмет политичког договора. У том смислу није се стигло до имовине, подразумева се да се стечена права поштују.

  • I…Ja ne cuh danas na konferenciji za medije kako planira da zastiti ta imovinska prava Srbije na Kosovu.
   Osim uzdisanja i prenemaganja, zaista nista drugo nismo ni videli, mogao bi i cupanje za kosu i udaranje u grudi da ubaci u performance.
   A ko treba da se bori za ta imovinska prava nego premijer i Vlada.

  • Ako je tačno da Vučić nije ni pokrenuo pitanje imovinskih prava Srba i srpskih kompanija, onda Zapad tu malo šta može.

   Ne može Srbija da očekuje da se poštuju njena imovinska prava kada je zastupa neko ko bi i rođenu majku prodao za šaku vlasti.

  • Ono na šta mi možemo, koliko toliko da utičemo, je naša vlast, na zapad ne možemo da utičemo. Nikako da se naučimo da gledamo u svoje dvorište i da tu sredimo stvari. Posle toga, itekakko će više da nas poštuju. Ovako, kad vide da vlasti u Srbiji (trenutno Vučić) ne poštuju niti prava građana i odnose se bahato i bezobzirno prema svojim građanima, onda ne možete očekivati da nas neko poštuje.

 • U ovom slučaju Vučić je nepreduzimanjem mera omogućio otimanje imovine. To bi bilo ovako: Čovek stoji, pas ga je ujeo i kida mu komad mesa sa noge. Čovek kaže: “Poništavam odluku psa da me ujede”! Vučić nije ujeden – mi smo! Ako on ćuti kao izvršna vlast – narod bi morao da se pobuni. Neko mora! Vučića ne boli, boleće nas sve ako budemo ćutali! Ovo je klasičan akt VELEIZDAJE! I za manje grehove su kroz istoriju letele glave na giljotini!

 • ne radi se ovde o tome kako se ponasaju zapadne sile, nece stranci braniti nase interese, vec kako se ponasa Prmijer, koji sve to pokusava da sakrije, …a pre samo nekoliko nedeja je bio kod Klintona…svi ga napolju “tapsu po ramenu i hvale” a Srbija je u sve ocajnijem stanju. Njegovo odobravanje svega i svacega za cutanje prodemokratskog sveta je vec ocigledno.

  U Srbiji je medjutim problem sto narod ne shvata da demokratija nije sistem koji postoji sam za sebe i koji se tek tako uspostavi. Radi se o komplikovanom i skupom sistemu, sustinski je to najvece dostignuce zapadat a svojevrsna “drustvena tehnologija” a ne tehnicke novotarije. To je sistem koji je uz to prilicno nestabilan. Prema tome niko nam ga nece nametati, nas je interes da ga uspostavimo. Ali ocigledno nije interes ove vlasti, izmedju ostalih i zbog ovakvih situacija.
  Zapad ima problema da taj sistem odrzi i kod sebe a kamoli da se bavi nama, ako necemo emokratiju nego neke “demokratske diktature” orjentalnog tipa, to je nas problem. Oni su nam ponudili te “standarde” na izvolte, a mi smo ih odbili kao zaveru. Sada od drzavng uredjenja imamo ovaj cirkus,
  …trazili smo, gledajmo…

 • Jel moguce da ni jedan internet medij nije preneo stavove DJB o Trepci? Na N1 i sajtu RTS sam jedino nasao prenosenje stavova parlamentarne opozicije. Stavovi svih stranaka su bili preneti sem stavova DJB.

 • Saša je u pravu, ali… Sve novonastale države na teritoriji bivše Jugoslavije su to radile – imovinu drugih novonastalih država zatečenu na svojoj teritoriji su pretvarali u svoju, pa i Srbija. Primer: kako je nastao “Beopetrol” ? Od prisvojenih 220 benzinkih pumpi INE na teritoriji Srbije.

  • Nisu. Republike SFRJ su imale svoju imovinu. Secesija KiM je prvi slucaj secesije AP. Pitanje je važenja propisa koji uređuju pitanje imovine a y svetlu režima 12/44 Savezna imovina je predmet podele po posebnom dogovoru, a nakog Dogovora u Becu prema kome smo prihvatili da se Republike nisu odvojile od SFRJ vec da je nastupila disolucija tj raspad podeša države i da su svi naslednici tj sukcesori.

  • Za INA pa Beopetrol pumpe je interesantno da ih je “država” dala rusima uz ugovor koji svu (imovinsku) odgovornost prebacuje na Srbiju.
   Čitava priča oko imovinskih igrarija bivših YU republika je prilično skrivena od nas običnih smrtnika, iako sam svojevremeno na RTS-u slušao o tome. Naravno, u dnevniku u neko nedoba, kada ga niko ne gleda. Pominjali su nekakvu međudržavnu komisiju, naš predstavnik je bio pok. Gašo Knežević, za mene je prilog bio bolan i još jedan od primera kako se političari igraju sa nečim što im ništa ne znači, našom imovinom…
   Ako neko pronađe prilog u arhivi RTS-a… 🙂

 • Postovani M pozdrav Vama i svim ostalim citaocima.
  Veoma me je zacudio Vas komentar sa kojim se ne slazem (sto ne znaci da Vi niste u pravu, ako se Ja sa Vasim misljenjem ne slazem).
  1. U slucaju Trepce (ocigledno i iz teksta i iz izlaganja) nije samo pitanje “imovinskih prava” nego kako se vodi Politika da se zastite imovinska prava. Dosledno ili nedosledno.
  Ako je pre oduzeta “stara devizna stednja”, ako su skorije nezakonito smanjene penzije, imale malo razloga za interes “zapadnim silama”, onda Savamala i Trepca “odgovaraju – pogoduju” “nekim Arapima” i “Albancima sa Kosova i “Zapadu”” radi rudnih bogatstava, dobiti itd.
  Razuman politicar i iz “zapadnih”, i “istocnih” sila, i razuman politicar Albanac sa Kosova, nece pogresiti ako vodi politikuu u kojoj je vodjenje politike u Srbiji “trapavo”. Znaci: Ne postuju imovinska prava penzionera u Srbiji,a trazimo imovinu Trepce. Pa zloupotrevicu Srbiju.
  2. Ja jedan Zika nikada nisam na sajtu Dosta Je Bilo procitao i razumeo da se odgovornost (ili bilo kakva kritika) prebacuje na Premijera Aleksandra Vucica ili SNS, nego se objasnjava neslaganje sa pogubnom politikom koju sprovodi Aleksandar Vucic. A to je ipak nekakva razlika.
  Aleksandar Vucic i treba da vodi politiku kakvu vodi (posto je dobio vecinu) (bez obzira koliko se ja sa tom politikom ne slagao).
  3. Postovani M, pomenuli ste samo “zapadne sile” koje imaju odgovornost. Da li postoje i “istocne” sile sa svojim stavovima i ciljevima? Njih ne pomenuste. Signifikantno- znacajno. Mozda jos postoje Nesvrstani, koji ce reci “Ne smes rusiti Savamalu, ako oces Trepcu”. Nije ovde pitanje odgovornosti nego politike kakvu vodis. A nas Dosta Je Bilo vodi politiku koju ja jedan Zika razumem i sa njom se slazem.
  Pozdrav jedan Zika

 • ON govori o pravu i pravdi, a prvi je prekrsio ustav kada je oteo penzije /imovinu/ penzionerima. Kraj mu se blizi i jednog dana nadajmo se da ce sve biti vraceno penzionerima kada dodju sposobni ljudi na vlast.

 • “Ponistavanje” odluka vlasti u Pristini je samo poslednji primer zamajavanja gradjana Srbije u nedostarku stvarno dobrih rezultata.
  Bilo bi dobro /i korisno/ da od 40 predloga opozicije koje je SNS poslanicka vecina odbila samo na sednici Skupstine koja je u toku, strucni tim DJB napravi IZBOR predloga koji su bili u najvecem interesu gradjana, a SNS skupstinska vecina ih “glatko” odbila..
  Bez navodjenja kog poslanickog kluba ili nezavisnog poslanika je predlog.
  Takva analiza, odbijanja predloga koji su u najvecem interesu gradjana a odbijeni, bi i onima koji su ubedjeni u dobre namere AV i SNS DOKAZALA lazi i prevare, mogla da bude i SAOPSTENJE ZA JAVNOST DJB.
  Tako bi i oni sa Zapada koji hvale AV i tapsu ga po ramenu, videli stvarne “rrezultate” i namere AV i SNS vlasti.

 • “Имовинска права су света, а овде је у питању отимање власништва компаније која је основана 1927. г,”
  A cija je ta kompanija koja je bila vlasnik Trepce 1927.? Naravno, zapadnjacka, mislim engleska ili francuska. Posle II svetskog rata je nacionalizovana, pa je cela SFRJ ( i Srbija pomalo) ulagala u razvoj Trepce, cak su i slovenci kukali da su oni najviste tu investirali. E sad su albanci ( uz odobrenje zapada) isto tako to oteli kao Tito 1945 i sad ne vredi kukati, treba sacuvati ostalo sto se moze. Ko zna sta je AV sve u Briselu ispotpisivao i kakva nam iznenadjenja tek predstoje. Za Kosovo se ne cudim i to je verovatno sve izgubljeno ranije jer se niko nije bavio sa pitanjem imovine, ali se bojim da ce ovaj izdajnik, stetocina i nadasve lazljivac sve rasprodati, tj ispoklanjati i u samoj Srbiji. Ne radi se samo o EPS-u i Telekomu vec prirodni resursi kao zemlja, voda, rudna bogatstva i sve ostalo vredno u ovoj nesretnoj zemlji Srbiji. Bicemo roblje u svojoj drzavi, verovatno ste videli onaj klip na internetu kako se nasi radnici klanjaju gazdama, da li nam je to sudbina?

 • Vlasništvo jeste svetinja, ali samo ako je kupljena ili izgrađena, što nije slučaj sa Trepčom. Dakle, ne mogu da verujem, iznosite nepotpune informacije, i manipulišete njima, baš kao i Vučić. Naveli ste da je Trepča osnovana 1927, a da je 1991 PRETVORENA, u deoničarsko, pa zatim u akcionarsko društvo, gde je nekakav fantomski fond za razvoj Srbije vlasnik 78% imovine. PRESKOČILI STE SAMO 64 godine, gde postaje jasno da Srbija nije nikakav vlasnik Trepče, ili bolje rečeno, postala je vlasnik, baš kako je sad Kosovo postalo vlasnik.
  Pa da počnemo. Trepču je osnovala Britanska kompanija Trepca Mines Limited, i otvaraju rudnik 1930, a topionicu olova 1940, i ona je JEDINI ZAKONITI VLASNIK TREPČE. Posle drugog svetskog rata komunističke vlasti KONFISKUJU, ili ako više volite NACIONALIZUJU Trepču. Posle raspada Jugoslavije, Srpske vlastI KONFISKUJU trepču, pomenutim aktom 1992 godone, i DAJU 78% ili više procenata fondu za razvoj Srbije, a ne fondu za razvoj Kosova, što bi bilo logičnije, jer se Trepča nalazi na Kosovu, i posle nam nije jasno zašto se narod na Kosovu buni. To je jedan od jačih razloga zašto se Kosovo otcepilo
  Ako želite da se razlikujete od Vučića, nemojte skrivati punu informaciju, jer je nepotpuna informacija, gora od dezinformacije.