Косово и Метохија Рударство Саопштењe Спољна политика

Криминално отимање Трепче

Закон о Трепчи, који је усвојио парламент у Приштини, незаконит је и пљачкашки акт, који би се могао упоредити са било којим отимањем туђе имовине. Приштинске власти не могу једностраним актом постати власник компаније Трепча, јер би то било потпуно исто као и кад би Србија донела закон о преузимању власништва над Теленором или Хемофармом. Имовинска права прaвних и физиких лица су темељ сваког цивилизованог друштва.

trepca

Громогласно ћутање Европске уније, Сједињених Америчких Држава и Велике Британије у овом случају је недопустиво и питање је да ли се иза њега крију неки договори са премијером, који има њихову подршку упркос драстичном кршењу владавине права и правне државе, слободе медија, угрожавању људских права, корупције, метастазе партијске државе и урушавању независних институција.

Криминално понашање приштинских власти не би било могуће да влада и премијер не показују потпуну неспособност у преговорима са Европском унијом и Приштином, у којима уз глумљено, тетарално одбијање, на крају прихвата и оне одлуке које су супротне свим цивилизацијским нормама, владавини права и имовинским правима. Неспособни премијер, као активни креатор политике која је довела до губитка Косова 1999. године, сада наставља ту политику која угрожава не само имовину грађана Србије и наших правних лица на Косову, него и опстанак наших сународника на северу Косова.

Премијер је пре два дана признао да у Бриселу никада није отворио разговоре о имовини Србије и грађана на Косову и то је доказ његове неспособности или тајних договора са западним политичарима у којима је једно од најважнијих права грађана Србије трампио за политичку подршку одржања на власти. Сумњу у то каква је улога неспособног премијера у губитку Трепче повећава и недавна тврдња званичника у Бриселу да је договорено да власништво Телекома Србије на КиМ припадне приштинским властима, иако нас премијер неуверљиво уверава да је изненађен.

Покрет Доста је било од почетка инсистира да се питање Косова и Метохије и договора у Бриселу базира на питањима имовине, пре свега заштите државне и приватне имовине, људским правима, заштити наше културне баштине, развоју економских односа и суштинској аутономији неалбанаца на Косову. Да су преговори у Бриселу вођени на тај начин данас не бисмо имали ћутање међународне заједнице и једнострано, криминално отимање Трепче.

Повезани текстови
Каква је политика потребна на Косову
Имовина и уговори

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • On,kada je potpisao Briselski sporazum potpiso je da se odrice Trepce. Sve ostalo je glumatanje u pozoristu zvanom Vlada Srbije. Ultimatumi i ostalo su deo rezije tog pozorista. Isto kao scene obecanja da ce biti ” povecanja” penzija ali tu je uvek kao zli vestac MMF koji kao ne da povecaju. A narod u bajke veruje.

  • Pozdrav Svima.
    Principi Dosta Je Bilo – Kako ja, kao simpayizer i glasac, vidim resenje “Kosova”.
    Nekako posmatram samo malo drugacije. (A Dosta Je Bilo upravo to nudi / obezbedjuje, nasim principima iako to ne pise).
    Po meni bi trebalo istovremeno insistirati (sto i insistira principima 20 “komada”) na jednakim pravima upravo vecine gradjana Kosova Albanskog porekla, u Srbiji, Tada bi manjina (ne Albanaca bila ispravno zasticena) bez pozivanja na prava.
    Tada bi 8 miliona Srba, Madjara, Roma, Slovaka, itd Plus 2 miliona Albanaca sacinavalo drzavu od 10 Miliona.
    U Skupstini bi bila petina 50 Albanaca koji su ravnopravni, koji bi bili konstruktivni, ne “neprijatelji”.
    Prihvaceni principi Dosta Je Bilo bi doveli da strucnjak sa Kosova hoce da ode da radi u Subotici a strucnjak iz Zrenjanina otisao na Kosovo. Manje bi bilo zaposljavanja na nezdravim osnovama itd.
    Elem, puko pozivanje na Pravo, moze dovesti da Kosovo bude deo Srbije, imali bi 2 miliona gradjana koji nemaju prava, smatraju da je im je za nizak standard zivota kriva Srbija itd (cak terorizam) U takvoj zemlji ne bih voleo ziveti.
    Nas Dosta Je Bilo radi upravo na tome svojim Pricipima, (mozda ih cak ni ne povezuje kao ja (naivno)), Ali zato sam za Dosta Je Bilo.
    Pozdrav svima od jednog Zike

    • Gradjani albanske nacionalnosti na KiM ne placaju ni porez od 1945, argument Sirije pred MSP.
      Kamo srece da smo izgradili takvo drustvo da su svi gradjani drzavu smatrali svojom i da su ucestvovali u politickom zivotu jer bi se onda politicki problemi resavali politickim sredstvima a ne igrali se pravnim za koje nemamo fakticki kapacitet da ostvarimo, a vidim da ni na ovoj razmeni informacija malo je ko upoznat sa rezimom i nadleznostima UN i Eu na KiM.
      Oni bojkotuju i izbore, nisu koristili ni pasivno ni aktivno biracko pravo kao gradjani RS.
      Najveci optimisti u regionu su oni,ali i to opada i imaju migracije iz Kosova.
      Daj Boze da petina poslanika budu Albanci i da Srbija opet bude zemlja slobode kao i u 19 veku i pocetkom 20og kada je stanovnistvo iz susedstva dolazillo da se nastavni.
      Kada mi sazrimo toliko da drzavu uredimo tako da bude bolja od ostalih lako cemo resiti i pitanja odnosa sa okruzenjem pa i svojim delovima koji su pod posebnim rezimom.

  • Potpisivanjem Briselsom sporazuma potpisana je kapitulacija Srbije, nazalost! Setimo se da je Vulin podneo ostavku u vreme potpisivanja tog dokumenta, a Vlada uporno odbijala da prizna da je to proces integrisanja srpskih instiucija sa severa Kosova u pravni sistem tzv. drzave Kosovo sto takodje znaci i predaju imovine. Vreme je sve pokazalo, kao i da ste nudili trezven i mozda jedni moguci najbolji rezultat po nasu zemlju. Mogu samo da zamislim sta bi se dogodilo da je neko drugi bez borbe predao imovinu na Kosovu i Metohiji, poklonio zemlju Arapima, prodavao izvore vode, Kanadjanima nalazista zlata, pokertao proceduru za otvaranje rudnika nikla u sred Srbije, kao sto to radi Aleksandar Vucic.
    Ukoliko Vlada Srbije nije sposobna da zastiti imovinu Srbije na svojoj ustavno zagarantovanoj teritoriji treba da podnese ostavku, dostojanstvenu i bez patetike!!! Posto je patetika odlika rezima Aleksandra Vucica.
    Sve u svemu ocekujem od parlamenta Srbije da zajednicki sve stranke osude ovakav cin i zajednici se bore za nasu imovinu, ako albanski parlament moze da bude jedinstven ne znam zasto nas ne bi mogao?

  • Uopšte me ni bi iznenadilo da je sve što je u tekstu rečeno o Vučiću čista istina. Ja sam odavno ubeđen da je on naš, ko zna koji po redu, “lažni car Šćepan mali”. Od patrioitske priče došli smo do čiste izdaje u praksi i servilno-podaničke (možda je pleonazam) politike. Zemljo Srbijo, zar je moguće da u tebi nema sto poštenih ljudi, nego te vode plaćenici i diletanti? Ako je na nečemu u pregovorima o Kosovu i Metohiji trebalo insistirati, onda je to pitanje imovine. Ako zapad ne razume naše emocije, epiku, “mitove”, tradiciju, nacionalnu simboliku…., pitanje svojine sigurno razume.
    Da stvar okrenem i sa druge strane… Ako ta “Evropa” nas neprestano ucenjuje i ponižava zašto bismo joj mi hrlili u zagrljaj? Dvostruki aršini u pravdi, a istovremeno insistiranje na demokratiji i ljudskim pravima – to se zove licimerje (dvoličnost / maska preko pravog lica). Šta ćemo mi u takvom društvu (ili tamo i pripadamo)? Treba temeljno isterati stvari na čistac i ne donositi ishitrene zaključke. Ali bez obzira na to ko je i kakav Vučić, “Evropa” se već pokazala i u drugim situacijama i tu su stvari jasne – tu priču treba staviti, barem na neko vreme, u stranu i posvetiti se oporavku ekonomije uz oslanjanje na sopstvene resurse i poluge razvoja.

    • Slavoljube, svaka vam je ka Njegoševa! Naravno da su ovi izdajnici. Što neko glasnije i napadnije upire prstom u grešnike (strane plaćenike i domaće izdajnike) to je veća verovatnoća da je sam mnogo gori. Kao sveštenici koji propovedaju poštenje i čistotu a ovamo se ispostavi da su isti pedofili. Na mnogim primerima, ne samo kod Trepče, videli smo da samo nesposobnost i želju da se ugodi zapadu, Rusiji, Kini, kome god samo ne sopstvenom narodu, samo da se ostane na vlasti.

    • Koji su to resursi,dragi prijatelju,pa nemamo ni za šta pas da nas ujede.”Curimo na sve strane” i šuplji k’o šupalj zub,kakvi resursi,kakvi bakrači ?

  • Немогуће је упоређивати лажну државу Косово и отимање Трепче са примером да Србија отима Хемофарм или Теленор из једног основног разлога. Косово и Метохија је окупирани део Србије. Из наведене упоредбе дало би се закључити да ви Косово и Метохију третирате као независну државу, а пошто издајнику Вучићу пребацујете да скрива од народа чињенице онда би за почетак и ваш покрет могао да изнесе свој став по питању статуса Косова и Метохије. Окупирани део Србије или независна држава?

    • Komentar je pisao posetilac sajta DJB i dao poredjenje kako bi to izgledalo u uredjenoj drzavi mada i to nismo. Mogao je da stavi recimo Swicu.Nije ga pisao niko iz DJB pa se sada proziva DJB da na osnovu necijeg komentara izjasni o Kosovu. Oni koji sada vladaju su zasluzni za gubitak tog Kosova jos 99 tako da im gubitak istog potpisom Briselskog sporazuma ne pada
      tesko. A sto ovaj opet marketinski okrece situaciju u svoju korist glumeci mucenika koga zle sile hoce da ga rascerece a upravo pre nedelju dana je bio u krilu glavnog zlocinca kome je samo laskao i izjavljivao mu ljubav.

    • Za svetske mocnike ali i veliki broj drzava u svetu, Kosovo je nezavisna drzava, deo teritorije koji je Srbija izgubila u ratu /u kome “nije ucestvovala”/.
      Kosovo je “Nezaviska drzava” i za malu Crnu Goru /”drugo oko u glavi”/ nesrecne Drzavne Zajednice Srbije i Crne Gore, skraceno DZSCG.

  • Građani Srbije pojma nemaju šta je u Briselu potpisano s naše strane. Sve što je javnosti rečeno jeste da su pregovori bili “veoma teški”, kako je to Vučić bezbroj puta isticao u televizijskom obraćanju. Nikada nije jasno i glasno rečeno šta se od Srbije sve traži, šta se traži od Prištine, kako će se rešavati pitanje imovine… Za sve nas to su u osnovi bili potpuno tajni pregovori, a Vučić i njegovi satrapi ponašali su se kao da pregovaraju o svojoj ličnoj dedovini, a ne o interesima države Srbije i njene imovine. A znajući koliko Vučić u svemu prednost daje svom zadržavanju na vlasti, nikakvo čudo ne bi bilo da je potpisao predaju Trepče i mnogih drugih dobara Albancima, kako to tvrdi Brisel, isto kao što i tvrdi da ovde nema ničeg novog i da se od Srbije samo traži ono što je dogovoreno i potpisima potvrđeno. Ako imaju imalo pameti, opozicione stranke bi od Vučića morale da traže da sve potpisane pregovore obnaroduje.

    • Svojevremeno je AV (sa svojim preCednikom) pretio Dinkicu sa prugastom zatvorskom uniformom u skupstini zbog kradje ili neznamcega. Nadam se da tu uniformu jos cuva, trebace mu zbog ovoga.

  • Zasto bi ekonomija /kako Srbi na Kosovu zive/ bila vaznija premijeru AV, kada mu ekonomija /kako narod zivi/ nije vazna ni u Srbiji, gde se on za sve pita.
    Umesto da u svom poslu koristi institucije i zakone, on se za pridobijanje neobrazovanog i korupciji sklonog dela gradjana, sluzi: Lazima, prikrivanjem istine i ugovora, “uterivanjem” straha tuziocima, sudijama novinarima, mislecim ljudima i svima koji ne misle kao on,
    Koristi lazne emocije /”Volim Srbiju najvise na svetu”/, prenemaganje, suze, glumatanje, “podrsku” sa Zapada, onih koji tvrde da je bombardovanje Srbije bilo u redu /Klinton, Bler, vecina clanica EU…/.
    AV je bio i ostao najbolji Seseljev ucenik i sada, u predsednickoj predizbornoj kampanji /koju on naravno, kao sto “nije vodio ni kampanju” za parlamentarne izbore, vodi koristeci drzavne resurse a sada u jos vecoj meri – zastrasivanjem.
    Udruzeni AV i Seselj su pretnja Srbiji.
    Kad na birokratskom Zapadu to VIDE, bice kasno kao i DEVEDESETIH.

  • Ne može se na jednoj strani kmečati zbog “gromoglasne šutnje” zapadnog bloka pred “slučajem Kosovo”, a u isto se vrijeme praviti blesav pred činjenicom da taj isti blok još nije /ni izbliza/ adekvatno odgovorio na, od 90-ih, nezapamćen upliv u unutrašnje stvari susjedne države /BiH/. Predsjednik države komentariše odluke Ustavnog suda BiH, rezultate lokalnih izbora u BiH, te svako malo kvalificira tu državu kao “nemoguću”, a o jurišnicima i korisnim budalama Vučiću i Vulinu da i ne govorim. Navodim ovaj primjer pod dojmom ovoga, ali i teksta iz 2010-e /”Imovina i ugovori”/. Prosto je nevjerovatno da uvaženi Radulović u vanjskoj politici Srbije ne detektira niti jedan problem, već krivca za sve nedaće pronalazi u – unutrašnjoj. I to u trenutku kada Srbija još jednom pokušava da zarati sa susjedima, ali i sa cijelim civilizovanim svijetom. Rusiju Radulović, znakovito je, i ne pominje.

    • Preporučujem da pročitate još neki tekst na ovom sajtu. Videćete da gospodin Radulović detektuje i druge probleme u spoljnoj politici Srbije, ali i susednih država koje se na ponašaju ništa bolje.

  • Sećam se kao da je juče bilo, kada je pokojni Đinđić predložio da mi idemo na podelu Kosova, to jest da je naš maksimum koji mozemo izvuci sever Kosova. Dakle, predlagao je da se bukvalno uzme lenjir i da se sever Kosova pripoji centralnoj Srbiji, a jug da pripadne Albancima i da im to priznamo kao drzavu. Naravno, sve to uz garantovanje bezbednosti Srba po enklavama, zastitu imovine i kulturne baštine, itd. Takođe je rekao da treba iskoristiti momenat i to uraditi dok se velike sile uopšte zanimaju za problem Kosova, pošto ima utisak da će nam za desetak godina nametnuti da problem rešavamo sami – mi i Albanci.
    Neverovatno, ali čovek je sve pogodio, zar ne? Pragmatizam u praksi.
    Samo da podsetim da nam je, sadašnji vrli premijer, toliko opleo po tom Đinđićevom predlogu, nazivajući ga izdajnikom, nipodaštavajući ga onako bahato i bazobrazno, onako kako samo on ume.
    I sada on kao pokušava i kao želi da nastavi putevima Đinđića, ne znam samo kako ga nije sramota da tako nešto izjavi. Jesnom radikal, uvek radikal!
    A ovo što je uradio i potpisao u Briselu, to nije dovoljno samo za odlazak sa vlasti, za to treba i krivično da odgovara. Sviranje klavira zbog ugrožavanja nacionalnog interesa.

    • 75-% Kosova bi bilo u sastavu Srbije da je Đinđić ostao živ. Za to su se zalagali Nemci, Dok su prokleti Englezi išli na 50/50, pošto su videli da ne mogu protiv energičnog Srbina koji ima zaleđinu u vidu Nemačke. Kad su Englezi i Amerikanci videli da im ni to neće proći, onda su poslali snajperistu i rešili svoj problem.

  • Ne slažem se sa osnovnim tekstom, da je vlast u Beogradu vlasnik, ili delom vlasnik Trepče. Da li je vlast u Beogradu kupila Trepču? Da li je izgradila Trepču? Pa otkud joj trepča. Sa koje strane se eksploatiše ruda, sa Kosovske, ili sa Srpske. Kako je Srbija postala vlasnik Trepče, tako je sad, Kosovo postalo vlasnik. Pošto Srbija ne priznaje Kosovo, nema nikakve otimačine, sve ostaje u Srbiji.

    • Ne, ali je Repiublika Srbija vlasnik Trepče,a sedište Republike Srbije se nalazi u gradu pod nazivom Beograd. Al dobro…šta mi vredi da se sa tobom ovde prepirem. Tvoj komentar govori dovoljno …

    • Mrko ili Marko, ako si pogrešio, Britanci su izgradili i otvorili rudnik 1930, a topionicu olova 1940. Posle rata komunisti su nacionalizovali Trepču. Za vreme Jugoslavije svi narodi i poreski obveznici su ulagali u Trepču. I Slovenija i Hrvarska i Kosovo i Srbija, Makedonija…itd.
      Posle raspada Jugoslavije Srbija je prisvojila Trepču, samo zato što se nalazila na njenoj teritoriji. A, posle raspada Srbije i Kosova, Kosovo, kao što vidiš, prisvaja Trepču, samo zato što se nalazi na njenoj teritoriji.
      Kako Srbija ne priznaje Kosovo, više nikako ne može da povrati, kobajagi, svoju imovinu, pošto se otimačina nije ni desila, jer se dve dešava u okviru Srbije. Nijedan arbitražni sud na svetu neće prstom da mrdne, nego će reći, imate zakone, državni aparat, sudstvo i policiju, pa u okviru svoje države rešite problem, i povratite imovinu.
      To znači da Srbija mora da prizna Kosovo, pa tek onda da pokuša da povrati, barem jedan maleni deo, svoje kobajagi imovine, ili da istraje u nepriznavanju Kosova. U tom slučaju izgubiće svu imovinu na Kosovu, a Kosovo će ionako postati nezavisna država.
      Da li znaš, koliko nas je koštalo Kosovo, do sada, i koliko su ojađeni građani Srbije zbog nesposobnih vođa. Milošević je počeo rat na Kosovu, i usled bombardovanja prouzrokovao štetu od desetine milijardi dolara. Koštunica je servisirao kosovski dug, i izbio nam iz džepa stotine miliona dolara. Tadić je poklonio NIS Rusima, a bogami naftu i gas, i oštetio Srbiju za minimum pet milijardi dolara. Zašto. Zbog jednog parčeta papira, da Rusi spreče poništavanje rezolucije 1244. Hvala im ko braći, nije trebalo, da nisu uložili veto spasli bi nas ove agonije. Evo, upravo točim njihov gas iz Južnog Toka. Vučić je nastavio da plaća Srbe na kosovu, iako bi trebalo da ih plaća Priština, da ne govorim o duplim platama, na štetu preostalih 99,99% građana Srbije.

  • Je li kriminalno? Posaljite policiju i pohapsite kriminalce.. Ne moze? Onda to nije suvereni deo RS… Ono sto RS moze i mora da uradi je da obezbedi kopove Trepce koji zalaze u teritoriju RS. A tih ima mnogo. Ili otvoriti kopove sa nase strane ili ih zatrpati tektonskim bombama za neke buduce generacije. Ovo insistiranje na nekom pravu i kukanje pred medjunarodnom zajednicom je ponizavajuce… Kada pocnemo da cenimo sebe tada ce nas poceti ceniti i drugi. I videli biste – nakon te akcije bi se oglasili nasi zapadni prijatelji… Povuci se iz Brisela dok se ne uspostavi ZSO. A ne da mi dajemo deo po deo a do sada nista nismo dobili… Niti jednu stvar… Otvaranje poglavlja? Mogu ih sve otvoriti i zatvoriti isti dan ako budemo uspostavili kriterijume… Od nas sve zavisi…

    • “nakon te akcije bi se oglasili nasi zapadni prijatelji…”. Prijatelji u politici ne postoje. Zapadni prijatelji so bombardovali Srbiju.

  • Srbi uvek znaju šta neće, a nikada šta hoće. Da je Slobodan Milošević svojevremeno, dok je bio na vrhuncu političke moći predložio podelu Kosova, obesili bi ga na sred Terazija, kao i pokojnog dr. Zorana Đinđića, koji je predlagao da se Kosovo podeli. Atisarijev plan nismo prihvatili, iako je bio bolji od svega ovoga što imamo danas. Nikada niko od srpskih političara nije dao ni jedan konkretan predlog,rešavanja Kosovskog problema demokratskim putem, izuzev što su svi tvrdili da je Kosovo srpsko i na tom “patriotizmu” se lično bogatili. U demokratskoj državi da je Kosovo sastavni deo srpskom parlamentarizma, morali bi im dati bar četiri ministarska mesta. Na taj način “demokratija” u Srbiji bi sasvim drugačije izgledala. Kosovo je fikcija u glavama ljudi u Srbiji, a realnost izgleda sasvim drugačije. Tu bolnu realnost niko od vodećih srpskih političara neće javno da prizna, jer se na njoj gradi politički marketing i opstaje na vlasti. Protiv sveta ne možemo, a Rusi da su hteli da nam pomognu ostali bi na Prištinskom aerodromu, onda kada su prvi bili tamo. Ako je tačno da je Putin javno izjavio: “Priznajte mi Krim priznaću vam Kosovo”, onda je jasno da smo mi predmet političke pogodbe velikih sila.

    • To je ono vecito srpsko – nedoslednost. Hocemo samo ono sto nam odgovara i to tog trenutka, ne vodeci racuna o posledicama i uvek su nam drugi krivi za nase gluposti. Hteli smo srpsko Kosovo bez albanaca, a sada je Kosovo albansko bez srba. Kad je Cosic kao predsednik SRJ pomenuo podelu Kosova odmah je smenjen, a Djindjic zbog toga cak i ubijen. Sad bi bilo veliki uspeh da se dobije neka ZSO. Pa sad i oko te Trepce smo se tek sad setili da je to “nasa imovina”. Albancima je to zapad dozvolio jer je isto tako Tito 1945 nacionalizovao Trepcu tj. oteo od, valjda, Engleskih ili Francuskih kompanija. Sada ce tamo ponovo doci prvobitni vlasnici, a Albanci i Srbi ce raditi kao obicni radnici, ali sada pod rukovodstvom zapadnih menadzera, a ne ovih nasih partijskih piona.

    • @Dragoljub – Svaka čast na hrabrosti koja izlaže istinu.
      Nisu problem političari prblem je naša manjkavost kolektivne odgovornosti.
      E zato vreme neumitno radi protiv nas.
      Nije sad problem Vučić, nekad Zoran Đinđić, još pre toga Milošević, pa pre njega Tito, turci, Nemanja itd.
      Problem je neizgrađana kolektivno odgovorna svest pojedinca sublimisana u narodnu volju koju političari samo treba da sprovedu u delo.
      Zato ovde demokratija nikada ne može da zaživi.
      Pozdrav

  • Sekula je Hrvat jer koristi rec “znakovito”. A stav o mesanju Srbije u stvari BiH ne stoji, jer su muslimani proglasili odvajanje od Jugoslavije pod izgovorom da ne zele da budu nadglasani od vecinskih Srba u toj zajednoci. E pa sada Srbi ne zele da zive sa muslimanima i Hrvatima u BiH pa sta cemo sad. Kako cete da ih naterate. Mozda kao Hrvati – trecinu ubiti, trecinu pokrstiti, a trecinu oterati. Ali sada to vise nece moci. Srbi ce se odvojiti pre ili kasnije, a Alija to nije predvideo u svojoj Islamskoj deklaraciji. Sto se tice clanka izvanredan je. Civilizovana Evropa je civilizovana samo kada i koliko joj je to u interesu. A premijer i vlada su politicari iz 90-ih koji su ucenjeni Hagom pa moraju saradjivati sa Zapadnim mocnicima. Samo sto ce oni iz ovoga izaci ponizeni i bogati, a narod ponizen i siromasan. Izdaja je da predamo zalihe rude i u Srbiji a koji pripada bazenu Trepce. Ako su to dogovorili onda postoji samo jedna kvalifikacija – IZDAJA.

    • Pričate gluposti koje kod realnih,racionalnih i civilizovanih ljudi(bez obzira na etničke i bilo koje druge različitosti) izaziva gađenje.
      BiH je država sa kompleksnom strukturom(da ne pričamo o zločinima koje je preživela) i sigurno će se u skoroj budućnosti stabilizovati.
      Kosovo je država koju Srbija ne priznaje i neće.Trepča i druga državna preduzeća(po Ahtisariju) pripadaju novonastaloj državi na čijoj se teritoriji ta preduzeća nalaze.Privatna imovina je druga priča.Zašto DJB to zanemaruje nije mi jasno.
      Sve u svemu u stvarnim problemima je jedino Srbija.Ali iz Srbije se pametuje drugima.
      Putuj Evropo,kaže Đole.

  • Dobar Dan
    Da bi neko rekao nesto o temi predpostavlja se da je drzavljanin srbije
    mi smo kanadjani i iz ugla odavde
    je to sve potpisano i ispregovarano
    tako se prica i kosovo je vec drzava
    medjutim to nemora da bude , sve to moze da se otpocne opet ali neko mora da to
    protezira , / vidite da su madjari ipak imali uspesan referendum i da ista ta eu je ipak malo poljuljan
    mozda treba da to iskoristite i te ugovore malo izblamirate nevazecim …. i ako znate kako jer sta ako se eu jos raspadne
    sad je 27. Canada pokusava da im ugovore Tpp nekako podmetne i da iskoristi sve da ih malo iskoristi pa i vi isto tako.
    amerika isto …economija je ipak ko koga na pregovorima bolje ispregovara … srecno

    • Za EU se 50 godina govori da ce se raspasti.

      Madjarska je u EU i ima drugaciju poziciju od RS koja je van EU, a referendum je unutrasnja stvar Madjarske videcemo sta ce Orban konkretno preduzeti prema EU i da li ce ili se radi o politickom potezu da EU omeksa svoj stav prema HU koja je fizicki prva na migrantskom putu iz Sirije preko Turske do Nemacke.

      Kanada i EU zakljucuju ugovore pod krovom rezima STO, zato sto Eu nema kao celina mesto tamo i sigurno nece Kanada uspeti da “izmuze“ nesto od njih a da i EU ne ostvari svoj interes.

      Nista nije potpisano i ispregovarano, da jeste ne bi bilo tema. Zato se i vrse ove radnje da bi se fakticki promenila situacija u nadi da ce uspeti i pravno. Dok je nas psiholoski odnos prema KiM takav da je to deo Srbije nalazicemo i mehanizme da ostvarimo svoj interes na toj teritoriji – zastita ljudskih prava nasih gradjana – sigurnosti i imovine fizickih i pravnih lica.

      Neko je morao da plati projekat kosovske secesije i zato grabe vrednosti koje god mogu, a verujem da im je krajnji cilj otvaranje trzista Srbije za njihovu robu.

  • Hajde da gledamo to ovako… Ako mi ne priznajemo ,,Drzavu Kososvo”, kako mogu predstavnici Srba ucestvovati u radu nepostojece skupstine Kosova? Kako je moguce da neko dozvoli ucesce srpskim predstavnicima u radu ,,Skupstine Kosova” u nacrtu zakona o ,,Trepci”? Zasto su ucestvovali i glasali protiv i time dali legitimitet odluci takozvane ,,Skupstine Kosova”? Sve je ovo dogovoreno ispod zita, ovo protivljenje Vlade Srbije je samo maska za siroke narodne mase.

  • Da li oktobar 2016 U Srbiji treba da bude jul 1789 u Parizu? I kada bi to bio opet bi Srbija bila u strašnom zaostatku od preko 200 godina!
    Francuska revolucija se smatra glavnom prekretnicom u istoriji Zapada – od vremena apsolutizma i aristokratije do doba građanstva kao glavne političke snage.
    Promenio sam par reči u rečenici:
    Srbiji je neophodna glavna prekretnica u istoriji – od vremena apsolutizma i “nove” aristokratije (mada jadna je to aristokratija poput Karića, Vučića, Miškovića, Mitrovića, Beka, Bata, Rođa…) ka dobu građanstva kao glavne političke snage. Sva zvona su odavno odzvonila. Imali smo i mi svoju Mariju Antoanetu u liku Udovičke (“prodajte stanove kad nemate da platite porez koliki nama treba”), i “Kralja Sunce” (pretpostavljam da ga netreba eksplicitno imenovati) a imamo bogami i svoje “Bastilje” i to više komada. Srbija je imala 230 godina duži period te zado i imamo više Bastilja no Francuzi.
    Nije li trenutak da se okupimo na virtuelno Konkordu i preispitamo da li nam je “Kralj Sunce” previsok i prepametan? Možda bi trebalo nešto naučiti pametno od te Evrope kojoj stremimo? Prepametan je sigurno čim ga je “sramota koliko nam dobro ide”, a bogami i redovno plaća porez kad proziva druge za virtuelne poreze navodno neplaćene drugoj državi koja se uzgred ne buni zbog toga. Da li je i previsok? Nije meni da sudim, zavisi iz kog ugla gledaš. Odozdo odakle svi gledamo u naprednjačko “zlatno tele” svakako jeste i predebelo i predugačko! Ah da MI NEMAMO KONKORD – to je problem!

  • Kakav je to defetizam u komentarima?Pa lepo vam covek kaze- za ovaj konkretan i slicne primere nije bitno da li je Kosovo nezavisna drzava ili nije,
    bitno je da se otima tudja imovina.Pobrojani su vlasnici i stvar je jasna, nema tu niceg nejasnog i spornog