Правосуђе Саопштењe

ВСС не поштује закон, а треба да га штити

Посланици Доста је било гласали су данас против избора нових судија и заменика јавног тужиоца због нетранспарентног и незаконитог начина на који су Високи савет судства (ВСС) и Државно веће тужилаца (ДВТ) спровели избор кандидата. За овакво гласање посланика ДЈБ нису криви предложени кандидати, јер сигурно међу њима има одличних и изузетних стручњака, који су и сами понижени начином избора.

pravosudje

ВСС је спровео избор кандидата без ранг листе и кршећи сопствену Одлуку о критеријумима за избор. Обесхрабрује и вређа интелигенцију излагање Мирољуба Томића, члана ВСС, који је у Скупштини Србије све време објашњавао да није тако важно то што ВСС није поштовао сопствену Одлуку о критеријумима. Они који би требало да штите законе парадоксално су их јавно прекршали и послали веома лошу поруку о владавини права и једнакости грађана.

Иако су равноправни критеријуми за избор будућих судија просечна оцена, дужина студирања и оцена судијских већа о радним успесима кандидата, међу изабраним судијама се нашао и кандидат који је са просечном оценом 6,08 факултет завршио у 30-тој години на Универзитету у Приштини, а међу одбаченим кандидатима је било оних који су са оценом већом од 9 студије завршили за три године. Један од критеријума је и тест стучности, али ВСС није спровео тестирање, а ДВТ није објавио резултате теста за који кажу да су га спровели. За судијску и тужилачку функцију од кључне је важности оцена достојности и интегритета кандидата, а ВСС и ДВТ су те оцене сакрили од јавности. ВСС и ДВТ су показали непоштовање закона и сопствених правила, али и Скупштине игнорисањем посланичких питања и правећи се као да не разумеју због чега посланици опозиције негодују.

Ми хоћемо једнака правила и могућности за све младе правнике у Србији, а не само за оне који су политички повезани са владајућим структурама и имају привилегије због тога. ВСС и ДВТ су оваквим необазирањем на јасна правила и критеријуме јавно послали поруку да постоји привилегована, партијски повезана мањина која може да конкурише за судијске функције.

Сигурни смо да би одлични кандидати, којих евидентно има међу изгласаним судијама, више волели да су победили под јасним условима и на основу својих квалитета који су свима познати. Оваквим начином избора ВСС и ДВТ су и на њих бацили љагу.

Србија мора постати земља у којој је важно шта знаш, а не кога знаш. То је основ политике покрета “Доста је било” и од овог правила нећемо одустати.

[ezcol_1half]

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

[/ezcol_1half_end]
ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • DJB mora da dalje procesuira nezakonite odluke. Nije sve završeno glasanjem.
  Pokrenuti pitanje zakonitosti pred sudom
  Pokrenuti pitanje ustavnosti nezakonitih odluka
  Zatražiti mišljenje EU o poštovanju Akcionog plana za poglavlje 23 o priključenju Srbije EU o pravosuđu i vladavini prava.

  • “Pokrenuti pitanje zakonitosti pred sudom” jel’ ovim sudom gde sude sudije koje je predlozio taj VSS? A EU se mnogo ne sekira za nase muke, njima je AV vazan da im zavrsi posao oko Kosova, pa ce ga posle pustiti niz vodu (kao i prethodne).Nazalost, ali izgleda da moramo cekati da ovi priznaju Kosovo da bi DJB (ili neko drugi) dosao na vlast. Tako je bar dosad bilo, prisetite se malo…

 • Ostrascene poslanike SNS koji su glasali na znak zvona /kao ovce/, argumentovana diskusija poslanika DJB je potpuno zbunila.
  Poslanik Aleksandar Stevanovic im je prvo opsirno i detaljno obajsnio gde su gresili priliko izbora sudija /objasnjenje naravno nije bilo upuceno samo SNS nedokazanim poslanicima koji cesto glasaju protiv zdrave pameti, vec pre svega, gradjanima koji prate prenos zasedanja.
  Na kraju je pozeleo i uspeh, ali da poslanici DJB svakako nece glasati za pogresna resenja, kako je predhodno detaljno objasnio.
  Vecina koja je na pocetku galamom ometala govornika, ipak je imala taj minimum pristojnosti, da mirnu i stalozenu diskusiju na kraju saslusa u tisini.
  Bas su bili zbunjeni.
  Cini se da je ovo RECEPT i za buduca izlaganja poslanika DJB
  Pozeleti SNS vecini da u realizaciju resenja koja su izglasali i koja su losa /zbog nesrecnih gradjana Srbije ipak daju dobar rezultat/ ali jasno obrazloziti zasto DJB za takav los predlog sigurno nece glasati.