Pravosuđe Saopštenje

VSS ne poštuje zakon, a treba da ga štiti

Poslanici Dosta je bilo glasali su danas protiv izbora novih sudija i zamenika javnog tužioca zbog netransparentnog i nezakonitog načina na koji su Visoki savet sudstva (VSS) i Državno veće tužilaca (DVT) sproveli izbor kandidata. Za ovakvo glasanje poslanika DJB nisu krivi predloženi kandidati, jer sigurno među njima ima odličnih i izuzetnih stručnjaka, koji su i sami poniženi načinom izbora.

pravosudje

VSS je sproveo izbor kandidata bez rang liste i kršeći sopstvenu Odluku o kriterijumima za izbor. Obeshrabruje i vređa inteligenciju izlaganje Miroljuba Tomića, člana VSS, koji je u Skupštini Srbije sve vreme objašnjavao da nije tako važno to što VSS nije poštovao sopstvenu Odluku o kriterijumima. Oni koji bi trebalo da štite zakone paradoksalno su ih javno prekršali i poslali veoma lošu poruku o vladavini prava i jednakosti građana.

Iako su ravnopravni kriterijumi za izbor budućih sudija prosečna ocena, dužina studiranja i ocena sudijskih veća o radnim uspesima kandidata, među izabranim sudijama se našao i kandidat koji je sa prosečnom ocenom 6,08 fakultet završio u 30-toj godini na Univerzitetu u Prištini, a među odbačenim kandidatima je bilo onih koji su sa ocenom većom od 9 studije završili za tri godine. Jedan od kriterijuma je i test stučnosti, ali VSS nije sproveo testiranje, a DVT nije objavio rezultate testa za koji kažu da su ga sproveli. Za sudijsku i tužilačku funkciju od ključne je važnosti ocena dostojnosti i integriteta kandidata, a VSS i DVT su te ocene sakrili od javnosti. VSS i DVT su pokazali nepoštovanje zakona i sopstvenih pravila, ali i Skupštine ignorisanjem poslaničkih pitanja i praveći se kao da ne razumeju zbog čega poslanici opozicije negoduju.

Mi hoćemo jednaka pravila i mogućnosti za sve mlade pravnike u Srbiji, a ne samo za one koji su politički povezani sa vladajućim strukturama i imaju privilegije zbog toga. VSS i DVT su ovakvim neobaziranjem na jasna pravila i kriterijume javno poslali poruku da postoji privilegovana, partijski povezana manjina koja može da konkuriše za sudijske funkcije.

Sigurni smo da bi odlični kandidati, kojih evidentno ima među izglasanim sudijama, više voleli da su pobedili pod jasnim uslovima i na osnovu svojih kvaliteta koji su svima poznati. Ovakvim načinom izbora VSS i DVT su i na njih bacili ljagu.

Srbija mora postati zemlja u kojoj je važno šta znaš, a ne koga znaš. To je osnov politike pokreta “Dosta je bilo” i od ovog pravila nećemo odustati.

[ezcol_1half]

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

[/ezcol_1half_end]

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • DJB mora da dalje procesuira nezakonite odluke. Nije sve završeno glasanjem.
    Pokrenuti pitanje zakonitosti pred sudom
    Pokrenuti pitanje ustavnosti nezakonitih odluka
    Zatražiti mišljenje EU o poštovanju Akcionog plana za poglavlje 23 o priključenju Srbije EU o pravosuđu i vladavini prava.

    • “Pokrenuti pitanje zakonitosti pred sudom” jel’ ovim sudom gde sude sudije koje je predlozio taj VSS? A EU se mnogo ne sekira za nase muke, njima je AV vazan da im zavrsi posao oko Kosova, pa ce ga posle pustiti niz vodu (kao i prethodne).Nazalost, ali izgleda da moramo cekati da ovi priznaju Kosovo da bi DJB (ili neko drugi) dosao na vlast. Tako je bar dosad bilo, prisetite se malo…

  • Odlična elaboracija i nastup poslanika DJB. Konstruktivna kritika je ona koja pokazuje i kako nešto treba da se uradi, a to je upravo i činjeno.

  • Ostrascene poslanike SNS koji su glasali na znak zvona /kao ovce/, argumentovana diskusija poslanika DJB je potpuno zbunila.
    Poslanik Aleksandar Stevanovic im je prvo opsirno i detaljno obajsnio gde su gresili priliko izbora sudija /objasnjenje naravno nije bilo upuceno samo SNS nedokazanim poslanicima koji cesto glasaju protiv zdrave pameti, vec pre svega, gradjanima koji prate prenos zasedanja.
    Na kraju je pozeleo i uspeh, ali da poslanici DJB svakako nece glasati za pogresna resenja, kako je predhodno detaljno objasnio.
    Vecina koja je na pocetku galamom ometala govornika, ipak je imala taj minimum pristojnosti, da mirnu i stalozenu diskusiju na kraju saslusa u tisini.
    Bas su bili zbunjeni.
    Cini se da je ovo RECEPT i za buduca izlaganja poslanika DJB
    Pozeleti SNS vecini da u realizaciju resenja koja su izglasali i koja su losa /zbog nesrecnih gradjana Srbije ipak daju dobar rezultat/ ali jasno obrazloziti zasto DJB za takav los predlog sigurno nece glasati.