Екологија Индустрија Саопштењe

Немачка и ЕУ чврсто стоје иза пројекта Рио Тинто. У Србији им животна околина није важна

Литијум је стратешка сировина за производњу батерија за електричне аутомобиле. Електрични аутомобили чине 3,5% тржишта аутомобила данас. За 10 година, овај број ће се повећати 10 пута и очекује се да 30% продатих аутомобила буду електрични.

Европа тренутно практично не копа литијум, мада га имају и Португал и Немачка и друге земље, јер је техонологија прљава и јако штетна по човекову околину. Литијум се тренутно највише копа у Аустралији (скоро 45%), па Чилеу (30%), Кини и Аргентини (по 10%). Очекује се да ће литијум из долине Јадра чинити преко 60% свог литијума из Европе.

Литијум у долини Јадра је критично важан за немачку аутоиндустрију чији ће сви нови модели од 2026. године бити електрични. Немачкој је важна животна околина у Немачкој, али не и у Србији. ЕУ је активно ангажована на проналажењу стратешког добављача литијума. За ЕУ је важна животна околина у ЕУ, али не и у Србији. Србија је за Немачку и ЕУ колонија јефтине радне снаге и паркинг за прљаве техонологије.

Немачка и ЕУ неће ништа урадити да угрозе пројекат Јадар. Политички ће подржати свакога ко ће им дати литијум што јефтиније, а то за грађане Србије значи што прљавије. Много им је важније да добију што нижу цену, него да заштите човекову околину уз већу цену. Док год имају Србију у којој могу да загађују колико хоће без икаквог отпора власти, неће ни користити сопствене резерве литијума који ће, када га буду експлоатисали, коштати много више.

Власт има још један одличан преговарачки адут за осигурање политичке подршке Немачке и ЕУ. Уместо да тај адут користи за добробит Србије, заштиту човекове околине, увећање рудне ренте, она на жалост тим адутом тргује за политичку подршку својој власти. Ова политика власти се не мења притиском на општинаре у Лозници који се боје сопствене сенке. Ова политика власти се мења на парламентарним изборима.

Грађани Србије ништа добро не могу да очекују од Немачке и ЕУ и њихових политичара. За њих је Србија одличан извор квалитетне јефтине радне снаге и паркинг за прљаве технологије где могу да раде све оно што не могу код своје куће. Због тога ће Немачка и ЕУ наставити да подржавају ову власт у Србији. Због тога ништа неће учинити да се поправе изборни услови. Зато што им треба послушна власт и управо оваква Србија каква је данас.

 

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар