Политика Саопштењe

Анатомија једног спина: како су Вучић и N1 одиграли дупли пас преко леђа Републике Српске

Република Српска се налази у једном од најтежих периода од свог настанка. Иза Инцковог силовања права стоји опасна дестабилизација региона и велики корак политике чији је једини циљ гашење Републике Српске и одузимање њених надлежности. ДЈБ је једна од ретких релевантних политичких опција у Србији која се огласила по овом питању.

Одговор свих релевантних политичара Републике Српске је био помало неочекиван од стране западних сила, пре свих ЕУ, Немачке и Бајденове САД: дошло је до уједињења власти и опозиције. Сви политичари, без озбира на све њихове разлике, су стали заједно у одбрану домовине.

Доста је било је одмах након тог догађаја пре 10 дана тражио од председника СНС-а да позове све релевантне политичке опције на састанак о Републици Српској, да разговарамо о стратегији одбране и пошаљемо поруку јединства. На састанку са Вучићем о изборним условима пре 7 дана, Саша Радуловић је поновио захтев за састанак о Републици Српској и два дана касније договорен је састанак са свим релевантним политичким опцијама из Републике Српске.

И онда креће дупли пас између Вучића и Н1. Када су сви стигли на састанак у Вилу Мир, пар минута пре него што су сви ушли у салу да би састанак могао да почне, појавила се послуга са вином и Вучић је позвао све да узму чашу вина. Неки су узели вино. Саша Радуловић је одбио јер није дошао да пије вино већ да разговара о Републици Српској. А онда је Вучићева саветница Сузана Васиљевић направила неколико фотографија и један видео клип. Све скупа, долазак и уваљивање вина, је трајало пар минута. Након тога су сви ушли у салу и састанак је почео. 

Након што је објавом фотографија на друштвеним мрежама дотурио лопту Н1, Н1 је прихватио лопту и пласирао причу о томе како у ствари нема озбиљног састанка, већ су се сви сакупили на коктел да као добри другари “пију рујно вино”. Суштина њихове поруке је да се ДЈБ продао и да је лажна опозиција која говори против власти, а у ствари иза леђа грађана “пије рујно вино” с њима. На основу овога кренула је лавина напада преко друштвених мрежа коју су покренули Ђиласови и Јеремићеви симпатизери и чланови, саблажњавајући се над тим да се ико састаје са Вучићем, заборављајући све сопствене сусрете, све оно што су радили заједно са Вучићем и лепе речи које су имали за Вучића пре него што су креули са “реваншизам” политиком. Овим нападима на ДЈБ, лопта је враћена Вучићу.

Вучић је поново прихватио лопту и кренуо да “брани” ДЈБ и напада Ђиласа и Јеремића преко својих медија, Информера, Ало и других. На ово су људи на друштвеним мрежама поново скочили да кажу: “ево продали сте се, брани вас Информер”. И тако је завршен цео спин.
Уместо да састанак буде о озбиљној ситуацији у Републици Српској, да буде прилика да председник СНС-а окупи све релевантне политичке опције у Србији у одбрани државног и националног интереса, Вучић је заједно с Н1 уз свесрдну помоћ Ђиласа и Јеремића, од састанка направио игранку за опозиционе гласаче преко леђа Републике Српске.

Осим овог спина и дуплог паса између Вучића и Н1, састанак са политичким представницима Републике Српске је био озбиљан разговор о тренутној ситуацији у Републици Српској. Сви су говорили о озбиљности ситуације, изразили забринутост. Од Србије су чули речи подршке и захтеве за јединство.

Резултат овог јединстава је дошао неколико дана касније. Противправно постављени Високи комесар Шмит је изгледа спреман “на неформални састанак с политичким представницима српског народа”. Договор свих политичких актера из Републике Српске је да састанка са “персоном која се зове Шмит” може бити, али не у својству Високог представника, и то само ако се о томе договоре све српске странке. Са њим се може разговарати само као са бившим саветником, послаником и савезним министром и то заједно са свим политичарима из Републике Српске.

ДЈБ се неће никада бавити политиканством и спиновима, посебно по питањима од државног и националног интереса. ДЈБ се никада никоме неће извињавати што штити Републику Српску. ДЈБ Ђиласу, Јеремићу и њиховим организацијама неће заборавити ово политиканство око Републике Српске.


https://dostajebilo.rs/blog/2021/07/29/inckov-zakon-je-silovanje-prava-i-opasna-destabilizacija-regiona/

https://dostajebilo.rs/blog/2021/07/30/djb-predsednik-srbije-da-pozove-sve-relevantne-politicke-aktere-na-sastanak-o-republici-srpskoj/