Ekologija Industrija Saopštenje

Nemačka i EU čvrsto stoje iza projekta Rio Tinto. U Srbiji im životna okolina nije važna

Litijum je strateška sirovina za proizvodnju baterija za električne automobile. Električni automobili čine 3,5% tržišta automobila danas. Za 10 godina, ovaj broj će se povećati 10 puta i očekuje se da 30% prodatih automobila budu električni.

Evropa trenutno praktično ne kopa litijum, mada ga imaju i Portugal i Nemačka i druge zemlje, jer je tehonologija prljava i jako štetna po čovekovu okolinu. Litijum se trenutno najviše kopa u Australiji (skoro 45%), pa Čileu (30%), Kini i Argentini (po 10%). Očekuje se da će litijum iz doline Jadra činiti preko 60% svog litijuma iz Evrope.

Litijum u dolini Jadra je kritično važan za nemačku autoindustriju čiji će svi novi modeli od 2026. godine biti električni. Nemačkoj je važna životna okolina u Nemačkoj, ali ne i u Srbiji. EU je aktivno angažovana na pronalaženju strateškog dobavljača litijuma. Za EU je važna životna okolina u EU, ali ne i u Srbiji. Srbija je za Nemačku i EU kolonija jeftine radne snage i parking za prljave tehonologije.

Nemačka i EU neće ništa uraditi da ugroze projekat Jadar. Politički će podržati svakoga ko će im dati litijum što jeftinije, a to za građane Srbije znači što prljavije. Mnogo im je važnije da dobiju što nižu cenu, nego da zaštite čovekovu okolinu uz veću cenu. Dok god imaju Srbiju u kojoj mogu da zagađuju koliko hoće bez ikakvog otpora vlasti, neće ni koristiti sopstvene rezerve litijuma koji će, kada ga budu eksploatisali, koštati mnogo više.

Vlast ima još jedan odličan pregovarački adut za osiguranje političke podrške Nemačke i EU. Umesto da taj adut koristi za dobrobit Srbije, zaštitu čovekove okoline, uvećanje rudne rente, ona na žalost tim adutom trguje za političku podršku svojoj vlasti. Ova politika vlasti se ne menja pritiskom na opštinare u Loznici koji se boje sopstvene senke. Ova politika vlasti se menja na parlamentarnim izborima.

Građani Srbije ništa dobro ne mogu da očekuju od Nemačke i EU i njihovih političara. Za njih je Srbija odličan izvor kvalitetne jeftine radne snage i parking za prljave tehnologije gde mogu da rade sve ono što ne mogu kod svoje kuće. Zbog toga će Nemačka i EU nastaviti da podržavaju ovu vlast u Srbiji. Zbog toga ništa neće učiniti da se poprave izborni uslovi. Zato što im treba poslušna vlast i upravo ovakva Srbija kakva je danas.

 

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar