Источна Србија Некатегоризовано Политика Саопштењe

Јачање ДОСТА ЈЕ БИЛО на локалу, основано повереништво у Кличевцу

Пожаревачки одбор ДОСТА ЈЕ БИЛО основао је јуче месно повереништво у Кличевцу. Том приликом је Пожаревац и Кличевац посетио и Саша Радуловић, председник ДЈБ. Након гостовања на радију Браво и састанка са локалним одбором и симпатизерима пружио је подршку и члановима новооснованог повереништва у Кличевцу.

“Овај догађај представља својеврсно озваничење деловања наших чланова у овом селу, као и пружања подршке, коју они de facto од нашег локалног одбора и имају. Ви и боље од нас знате на који начин се они већ дужи низ година боре за своје село. Оно што је важно је да ово село има богато историјско наслеђе још од праисторије до дана данашњег, а налази се на територији најплодније српске равнице, у срцу Стига.  Некада је Кличевац био административни центар Рамског среза односно општина, а данас немате ни легитимне представнике Савета месне заједнице. Бројни су проблеми овог села, од девастације плодног земљишта и угрожавања самог села од стране рудника ЕПС-а, преко миграције становништва због лоше инфраструктуре  до потенцијалне изградње регионалне депоније у његовом атару. Желимо да проблеме решавамо кроз институције, а да вас у њима представљају људи које сте ви бирали.”, истакла је Татијана Стојадиновић, председник Градског одбора ДЈБ у Пожаревцу. Честитала је новопостављеном поверенику ДЈБ Ивици Миленковићу и члановима повереништва Зорану Марковићу и Мирославу Ивићу на постављењу и реч предала Милековићу који је том приликом рекао: ” Повереништво смо решили да отворимо након нашег деловања од пет година и имамо најјачу базу у односу на околне месне заједнице. Сада имамо и одборнике у градској скупштини. Трудићемо се да се и даље боримо за интересе нашег места, али ми сами не можемо нешто много да променимо тим путем, јер нас је мало. ”

Мештанима се том приликом обратио и Слободан Васић, председник одборничког клуба Доста је било-РИИС Исток. Он је рекао да се често може чути ” ја не желим да се бавим политиком, или мене политика не интересује” а да на овај начин, оснивањем повереништва желимо да политику приближимо мештанима.  “Пре свега хоћу да вам објасним шта је локална политика. Локална политика је грејање, здрава еколошка средина, чиста вода, изношење смећа, чист ваздух. То је локална политика. И сад ви мени кажите да не желите да се бавите тим темама. То је политика. Тиме се баве одборници, тиме се баве мали месни одбори. Ми смо направили овај први месни одбор у једној сеоској средини из једног јединог разлога, а то је да приближимо политику вама. Неће месни одбор Кличевца да се бави високом, националном политиком,. Наравно, ником то није забрањено. Бавиће се својим окружењем, својим улицама, својим сокацима, својом водом, својим грејањем,.. А како се то ради? Ради се тако што на изборима изаберете поштене и часне људе који ће вас да заступају. То што смо ми навикли да ствари решавамо протестима и блокадама путева, сложићете се, да није баш најбољи начин. Невоља је што је то једино давало резултате. “Доста је било” је опција пристојних људи која покушава да промени ствари кроз систем. Лично сам увек излазио, и увек ћу да излазим на протесте кад нешто не ваља, али сматрам да је то лош начин, то је начин кад догори до “ноктију”, кад више немамо где. Зашто не бисмо онда кроз овакве институције, кроз овакве месне одборе решавали проблеме?” Проблемима крађе и корупције треба да се баве надлежне институције”, закључио је Васић и честитао Миленковићу, Марковићу и Ивићу на постављењу.

Зоран Марковић, члан месног повереништва у Кличевцу је истакао да тренутно најбоље живи у свом животу, али жели да да свој допринос да ствари буду боље у његовој локалној средини.

На крају са мештанима Кличевца разговор је водио Саша Радуловић, председник Доста је било. Када су му мештани на питање шта је према њиховом мишљењу највећи проблем Србије данас одговорили да је то “одумирање” села, рекао је да је то заправо тачно и да Србија нестаје, “човек по човек, породица по породица”. Доста је било је државотворна странка и сматра да се оваква политика опција на власти мора зауставити одмах и променити тако што ће се најпре укинути субвенционисање страних инвеститора , а јачати мали домаћи привредници и пољопривредници. Јачање пољопривредника се према ставу Радуловића, али и програму Доста је било, може веома лако извести. Задруге су начин који и највеће капиталистичке земље имају у свом систему. Такође, говорио је и о еколошким проблемима са којим се Србија дана сусреће и рекао да је интерес ЕУ да се руда литијума и остала прљава технологија измести у Србију, јер је то како он каже, јефтино решење. Међутим, могућ је и привредни раст и здрава средина, али по најмодернијим стандардима, што наравно кошта, али здравље нема цену.

“Ми се нисмо продали, нит ћемо.”, истакао је Радуловић. Доста је било је опција која се залаже за слогу по питању државног и националног интереса, али и за суверенистичку политику “Свој на своме”.  Један од начина показивања тога је и ово оснивање одбора у Кличевцу. Од идеје јачања домаће привреде, бесплатних уџбеника, своје социјалне политике, здраве еколошке средине,.. никада не одустајемо.  Ми трчимо маратон, а не спринт.