Војводина Саопштењe

Суботица: Медијима градски новац, а не зна се за шта

Локална самоуправа у Суботици доделила је 19 милиона динара медијима који су конкурисали за средства из градског буџета по основу конкурса за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања за 2016. годину. Од пристиглих 35, средства су одобрена за 20 пројеката.

MikrofonБез обзира што је списак оних који су конкурисали објављен, као и штуро образложење зашто неком средства нису одобрена, овако објављени подаци далеко су од транспрентности.

Медији блиски властима поново су добили највише средстава. РТВ Панон, који је од оснивања отворено близак Савезу војвођанских Мадјара тако је за пројекат под називом „Суботички програм Панон ТВ“ добио појединачно највише средстава – 4 милиона динара. Од штампаних медија, највише средстава добио је магазин „Дани“ – 1.450.000 динара. Суботичани се добро сећају ових новина и текстова који су деведесетих година шириле националистичку ратно хушкачку пропаганду под окриљем Милошевићевог режима. Након октобарских промена дошло је до гашења листа, потом невештих покушаја да лист оживи, а у жижу јавности поново је дошао када је 2014. године, одлуком надлежне Градске комисије по пројекту магазину „Дани“ одобрено 700 хиљада динара. Оснивач овог магазина се, гостујући у локалној телевизији Инфо канал, захвалио градским властима на додељеним средствима – пре него што су резултати конкурса објављени.

Ове године грађани Суботице својим новцем помагаће и рад две верске установе са по 300.000 динара. Одлуком комисије ове износе су добиле Радио Славословље и Радио Марија, чији су оснивачи Српска православна и Католичка црква.

Јавности нису доступне информације о томе шта заправо пише у пројектима које финансирамо, већ су наведени само називи пројеката, па тако нећемо знати ни да ли смо добили то што смо платили. Из личног искуства знамо да већина медија не сме или не жели да објави ни једно саопштење или позив за трибину Покрета „Доста је било“ у Суботици, па с правом можемо отворено да сумњамо да ти медији још нешто прећуткују. Позив за учествовање у конкурсу садржи уопштене фразе о квалитету и професионализму медијских садржаја и новинара, а уочљиво је да ни ове године нису предвиђена средства за пројекте који би помогли истраживачко новинарство. Коме је то у интересу да се осим пуког преношења изјава, ставова, вести или саопштења, у Суботици о пуно тога и ћути?

Покрет „Доста је било“ залаже се за укидање медијског мрака. Медији морају да буду контролори власти , а не средство за манипулацију људима под директним утицајем политичких партија и интересних група. Конкурси попут овог ништа суштински неће променити на медијској сцени.

Прилог 1 –  Конкурс
Прилог 2 – Решење надлежне комисије

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“
Одбор у Суботици

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар