Vojvodina Saopštenje

Subotica: Medijima gradski novac, a ne zna se za šta

Lokalna samouprava u Subotici dodelila je 19 miliona dinara medijima koji su konkurisali za sredstva iz gradskog budžeta po osnovu konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja za 2016. godinu. Od pristiglih 35, sredstva su odobrena za 20 projekata.

MikrofonBez obzira što je spisak onih koji su konkurisali objavljen, kao i šturo obrazloženje zašto nekom sredstva nisu odobrena, ovako objavljeni podaci daleko su od transprentnosti.

Mediji bliski vlastima ponovo su dobili najviše sredstava. RTV Panon, koji je od osnivanja otvoreno blizak Savezu vojvođanskih Madjara tako je za projekat pod nazivom „Subotički program Panon TV“ dobio pojedinačno najviše sredstava – 4 miliona dinara. Od štampanih medija, najviše sredstava dobio je magazin „Dani“ – 1.450.000 dinara. Subotičani se dobro sećaju ovih novina i tekstova koji su devedesetih godina širile nacionalističku ratno huškačku propagandu pod okriljem Miloševićevog režima. Nakon oktobarskih promena došlo je do gašenja lista, potom neveštih pokušaja da list oživi, a u žižu javnosti ponovo je došao kada je 2014. godine, odlukom nadležne Gradske komisije po projektu magazinu „Dani“ odobreno 700 hiljada dinara. Osnivač ovog magazina se, gostujući u lokalnoj televiziji Info kanal, zahvalio gradskim vlastima na dodeljenim sredstvima – pre nego što su rezultati konkursa objavljeni.

Ove godine građani Subotice svojim novcem pomagaće i rad dve verske ustanove sa po 300.000 dinara. Odlukom komisije ove iznose su dobile Radio Slavoslovlje i Radio Marija, čiji su osnivači Srpska pravoslavna i Katolička crkva.

Javnosti nisu dostupne informacije o tome šta zapravo piše u projektima koje finansiramo, već su navedeni samo nazivi projekata, pa tako nećemo znati ni da li smo dobili to što smo platili. Iz ličnog iskustva znamo da većina medija ne sme ili ne želi da objavi ni jedno saopštenje ili poziv za tribinu Pokreta „Dosta je bilo“ u Subotici, pa s pravom možemo otvoreno da sumnjamo da ti mediji još nešto prećutkuju. Poziv za učestvovanje u konkursu sadrži uopštene fraze o kvalitetu i profesionalizmu medijskih sadržaja i novinara, a uočljivo je da ni ove godine nisu predviđena sredstva za projekte koji bi pomogli istraživačko novinarstvo. Kome je to u interesu da se osim pukog prenošenja izjava, stavova, vesti ili saopštenja, u Subotici o puno toga i ćuti?

Pokret „Dosta je bilo“ zalaže se za ukidanje medijskog mraka. Mediji moraju da budu kontrolori vlasti , a ne sredstvo za manipulaciju ljudima pod direktnim uticajem političkih partija i interesnih grupa. Konkursi poput ovog ništa suštinski neće promeniti na medijskoj sceni.

Prilog 1 –  Konkurs
Prilog 2 – Rešenje nadležne komisije

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“
Odbor u Subotici

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar