Саопштењe Скупштина

Упозоравамо мандатара – Скупштина није отирач

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је у петак, гостујући на тв Пинк, да ће нова влада бити формирана ове недеље “уколико не буде неких великих догађаја којима ће наша држава морати да се бави пре избора владе”. Међутим, још није заказана седница Скупштине на којој би била изгласана нова влада иако Пословник одређује да је рок за заказивање седам дана унапред.

skupstina

Подсећамо и председницу Скупштине и мандатара да се седнице Скупштине не могу заказивати на конференцијама за новинаре и приликом телевизијских гостовања. По Пословнику, седнице Скупштине морају да се заказују седам дана унапред и другачије поступање деградира највише представничко тело грађана у држави. Мандатар, који мимо Устава и закона, најављује седнице Скупштине, иако има овлашћење само да предложи, а не да заказује седнице, подједнако као и председница Скупштине, која их заказује преко тв Пинк, претварају Скупштину у неугледан отирач преко кога гази аутократа.

Владајућа већина злоупотребљава своју позицију да би државу свела на објекат у рукама мандатара. Томе служи стално кршење Пословника, заказивање седница без унапред достављеног дневног реда или релевантних информација на основу којих се одлучује. Подсећамо да је и прва седница (3. јуна) у новом скупштинском сазиву заказана као да је у питању ванредно стање, у року краћем од 24 сата и тако што су задувани поштари у поподневним сатима разносили телеграме са позивима. Овакво деградирање Скупштине траје сувише дуго и очигледна је намера Александра Вучића да се то настави, а циљ је онемогућавање било какве контроле његове власти.

Упозоравамо и предеседницу Скупштине да не дозволи малтретирање Скупштине и посланика 15-сатним излагањима мандатара. Подсећамо председницу Скупштине да је комплетно време предвиђено за расправу о експозеу ограничено на пет сати, тако да изглање не би смело да траје дуже од пола сата, највише сат времена.

Јавно постављамо питање председници Скупштине: који је то важнији посао од формирања владе којим би држава требало да се бави? Влада функционише у техничком мандату већ дуже од пет месеци, а од конституисања Скупштине прошло је више од два месеца. Тактизирање мандатара, који сваке две недеље помера рокове за састављање владе и изговара се на спољне притиске и “велике догађаје”, указује да је једини циљ да се све институције уруше, да грађани помисле да све зависи само од једног човека који наводно једини нешто ради, а сврха је припрема за председничке изборе који су мандатару важнији од свега.

Покрет још једном упозорава мандатара да се не поиграва Скупштином, да почне да поштује законе и да на време предложи нови састав владе и њен концизан план рада. Захтевамо да се седница Скупштине закаже седам дана унапред, у складу са Пословником Скупштине, и да се и посланицима и јавности достави текст експозеа о коме ће се расправљати.

Повезани текстови
Да ли идемо ка ванредним председничким изборима?
Понижавање Скупштине по хитном поступку
Још једно упозорење мандатару
Упозорење мандатару да се не поиграва Скупштином

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Sta bi mi u Srbiji rekli za mandatara na primer u RUMUNIJI, koji u roku od cetiri godine dva puta raspise vanredne parlamentarne izbore /bez razloga/, koji obeca brzo formiranje vlade /umesto da kaze da ce biti formirana u zakonskom roku, pocetkom septembra/ pa onda odlaze, pomera rokove, koji kaze da ga pritiskaju a ne kaze ko, koji koalicione partnere drzi u neizvenosti oko funkcija ministra, koji kaze da bi i on rusio Savamalu ali danju, koji presudjuje da li su diplome lazne a doktorati prepisani, koji vredja opoziciju, umesto, ako su krivi sa njima na sud, koji pravi cirkus od skupstine, koji “ne da ” ministre, koji dozvoli izlozbu “Necenzurisane lazi”, koji za bilo koga moze javno da kaze da “laze” /bez dokaza/, koji se ne “skida” sa televizije, ciji je izbor Informer i Pink, koji nece da javno razgovara sa politickim protivnicima /debate/… i koji kako kaze pise ekspoze od 400 strana za koje bi bilo potrebno 15 sati citanja…
    Sta bi mi u Srbiji mislili ili rekli za takvog mandatara za sastav vlade… na primer u Rumuniji, Bugarskoj, Grckoj, Poljskoj…?
    Ta neodoljiva zelja, biti u centru paznje i “od mene sve zavisi” a narod sve siromasniji.

  • Mandatar ima toga puno da kaze i zato je vanredno vazno da ekspoze bude dug.
    Vazno je da ga i opozicija pazljivo saslusa i da konstruktivne kritike.
    Mandatar shvata ozbilnljnost i vaznost bitnih reformi koe ce se ogledati u bitnom dovodjenju stranih investicija, razvoju privatnog preduzetnistva, fiskalnoj konsolidaciji, reformi javnih preduzeca i drzavne uprave, reformi skolstva, zdravstva, stanogradnje i poljoprivrede, ustavnim promenama, reformi socijalne politike,nauke, kulture, ljudskim pravima, evropeizaciji drzave i drustva….
    Opozicija bi tu trebala biti partner vladi koja ce pomoci da zemlja postane prosperitetna srednje razvijena evropska zemlja.
    sto se tice kritike da sam bio za DS i LDP< jesam 2008 bio sam za tu opciju jer sam ko i sada verovao da Evropa nema alternativu!
    Aleksandar Vucic nije raspisao vanredne izbore bez razloga vec sa verom da se ne treba voditi vlada bez podrske naroda. Nece on kao Bojan pajtic da vlada sa 6% podrske naroda. On bi ili predao drugom ili raspisao izbore. Nas premijer zeli da nam vlast bude ne samo legalna vec i legitimna. Poslednje dve godine ucinjene su fundamentalne i jako bitne reforme i stoga se premijer smatrao obaveznim da pita narod sta misli o njima!

    • Nikola obrati pažnju! Cela istorija univerzuma od 13 500 000 000 godina stala je na 1 (jednu) stranicu br 803

      The Origin of Chemical Elements

      R. A. Alpher, H. Bethe, and G. Gamow
      Phys. Rev. 73, p. 803

      Tvom gazdi za 4 godine treba 500 strana i 50 sati lupetanja!

  • Posle pobede sastavljanja vlade jako je bitno da Srbija izabere 2017 pravilno za presednika tomislava Nikolica. Jer potrebna nam je velika stabilnost za sustinske promene narednih 6-8 godina.

  • OTVORENA MOLBA, APEL G.DINU A.VUČIĆU : POŠTOVANI, APELUJEM NA VAS DA SASTAV VLADE OBJAVITE U POSLEDNJOJ DOZVOLJENOJ SEKUNDI ! I TAKO NAM OSTAVITE ŠTO VIŠE PROSTORA, JER NAM PONESTAJE TEKSTOVA (TEMA) NA OVOM FORUMU! ALI VAS MOLIM I DA, IAKO SE ŠALITE SA TIM, ZAISTA DRŽITE GOVOR, EKSPOZE – NAJAVLJENIH 15 SATI, OBAVEZNO, MOLIM VAS – BEZ PAUZE, I TO NE SAMO ZBOG TEMA KOJE NAM OVDE NEDOSTAJU – VEĆ ZBOG BDP! NAIME, POSLANICI, MOŽDA I GRADJANI, MORAĆE DA POKUPUJU PELENE, ŠTO ĆE IZAZVATI POVEĆANJE PROIZVODNJE PELENA, DAKLE, PRODUKTIVNOSTI – TIME I RAST BDP! UNAPRED ZAHVALAN, IGOR

    • @ Igore

      U poslednje vreme, sve češće hvatam sebe da samo preletim preko teksta ili saopštenja, pa odmah dole potražim vaše komentare.
      Neprocenjivo :-))))

    • Ma… Uhvatio sam i ja sebe da me neke stvari ovde izbacuju iz, iz, iz ne znam čega, ali izbacuju. Poput teksta nekog momčića koji svira čarobnu frulu u nekom tekstiću iznad ovog. O pomirenju. Ponajviše me izbaci – ne pojedinci koji se uključe radi vredjanja čitavog naroda, već budale koje takav tekst uopšte puste u promet. Mislim, zašto budale? Pa, budaaleee, što kaže Kesić, jer šta su drugo nego to, kada puste krajnje infantilan tekst – na zastrašujuće ozbljne teme? No, ima još stvari koje me izbace… Tačnije, izuju iz cipela! Naravno, Jasminnnn… Nego, čekam da se probudim, pa da polaaako pročitam tekst. Sinoć sam video, ali nisam smeo da ga čitam, spavalo mi se… Šteta što ne pijem kafu, pa da čitam tekst kada se probudim, umesto kocki šećera da njim zasladim…

    • Bože sveti, podrži nam Knjaza zdrava, krepka, ohola i slavna,jer na zemlji nit je kadgod bilo,niti će Mu ikad biti ravna.Ovaj narod vrlo dobro znadeda je stvoren samo Knjaza radi,da Mu daje poreze i hvale,da Ga dvori i ponizno kadi.Oduzmi nam i želje i glasa,oduzmi nam mudrovanja kleta,da Njegovu nameru ne preči,da Njegovoj mudrosti ne smeta.Daj Mu s neba najsvetlije dare,policije, špicle i žandare,ako neće da dušmana svali,bar na svome nek srce iskali.

  • Мало је невешто или преурањено са овим текстом. пословником је предвиђено да се седнице заказују седам дана унапред. А може о на краћи рок стим што је председник скушштине дужан да образложи тај краћи рок. То једина санкција за заказивање седице на краћи рок. да председник скупштине образложи зашто је седница заказана за краће време а не најмање седам дана унапред.

    Изјаве званичника када ће шта урадити нису правно релевантне.

    Чак и да опозиција, вас петнаестак будете против, при одлучивању немате никакве шансе да било шта промените.

    Или можда нисам у праву?