Saopštenje Skupština

Upozoravamo mandatara – Skupština nije otirač

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je u petak, gostujući na tv Pink, da će nova vlada biti formirana ove nedelje “ukoliko ne bude nekih velikih događaja kojima će naša država morati da se bavi pre izbora vlade”. Međutim, još nije zakazana sednica Skupštine na kojoj bi bila izglasana nova vlada iako Poslovnik određuje da je rok za zakazivanje sedam dana unapred.

skupstina

Podsećamo i predsednicu Skupštine i mandatara da se sednice Skupštine ne mogu zakazivati na konferencijama za novinare i prilikom televizijskih gostovanja. Po Poslovniku, sednice Skupštine moraju da se zakazuju sedam dana unapred i drugačije postupanje degradira najviše predstavničko telo građana u državi. Mandatar, koji mimo Ustava i zakona, najavljuje sednice Skupštine, iako ima ovlašćenje samo da predloži, a ne da zakazuje sednice, podjednako kao i predsednica Skupštine, koja ih zakazuje preko tv Pink, pretvaraju Skupštinu u neugledan otirač preko koga gazi autokrata.

Vladajuća većina zloupotrebljava svoju poziciju da bi državu svela na objekat u rukama mandatara. Tome služi stalno kršenje Poslovnika, zakazivanje sednica bez unapred dostavljenog dnevnog reda ili relevantnih informacija na osnovu kojih se odlučuje. Podsećamo da je i prva sednica (3. juna) u novom skupštinskom sazivu zakazana kao da je u pitanju vanredno stanje, u roku kraćem od 24 sata i tako što su zaduvani poštari u popodnevnim satima raznosili telegrame sa pozivima. Ovakvo degradiranje Skupštine traje suviše dugo i očigledna je namera Aleksandra Vučića da se to nastavi, a cilj je onemogućavanje bilo kakve kontrole njegove vlasti.

Upozoravamo i predesednicu Skupštine da ne dozvoli maltretiranje Skupštine i poslanika 15-satnim izlaganjima mandatara. Podsećamo predsednicu Skupštine da je kompletno vreme predviđeno za raspravu o ekspozeu ograničeno na pet sati, tako da izglanje ne bi smelo da traje duže od pola sata, najviše sat vremena.

Javno postavljamo pitanje predsednici Skupštine: koji je to važniji posao od formiranja vlade kojim bi država trebalo da se bavi? Vlada funkcioniše u tehničkom mandatu već duže od pet meseci, a od konstituisanja Skupštine prošlo je više od dva meseca. Taktiziranje mandatara, koji svake dve nedelje pomera rokove za sastavljanje vlade i izgovara se na spoljne pritiske i “velike događaje”, ukazuje da je jedini cilj da se sve institucije uruše, da građani pomisle da sve zavisi samo od jednog čoveka koji navodno jedini nešto radi, a svrha je priprema za predsedničke izbore koji su mandataru važniji od svega.

Pokret još jednom upozorava mandatara da se ne poigrava Skupštinom, da počne da poštuje zakone i da na vreme predloži novi sastav vlade i njen koncizan plan rada. Zahtevamo da se sednica Skupštine zakaže sedam dana unapred, u skladu sa Poslovnikom Skupštine, i da se i poslanicima i javnosti dostavi tekst ekspozea o kome će se raspravljati.

Povezani tekstovi
Da li idemo ka vanrednim predsedničkim izborima?
Ponižavanje Skupštine po hitnom postupku
Još jedno upozorenje mandataru
Upozorenje mandataru da se ne poigrava Skupštinom

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Sta bi mi u Srbiji rekli za mandatara na primer u RUMUNIJI, koji u roku od cetiri godine dva puta raspise vanredne parlamentarne izbore /bez razloga/, koji obeca brzo formiranje vlade /umesto da kaze da ce biti formirana u zakonskom roku, pocetkom septembra/ pa onda odlaze, pomera rokove, koji kaze da ga pritiskaju a ne kaze ko, koji koalicione partnere drzi u neizvenosti oko funkcija ministra, koji kaze da bi i on rusio Savamalu ali danju, koji presudjuje da li su diplome lazne a doktorati prepisani, koji vredja opoziciju, umesto, ako su krivi sa njima na sud, koji pravi cirkus od skupstine, koji “ne da ” ministre, koji dozvoli izlozbu “Necenzurisane lazi”, koji za bilo koga moze javno da kaze da “laze” /bez dokaza/, koji se ne “skida” sa televizije, ciji je izbor Informer i Pink, koji nece da javno razgovara sa politickim protivnicima /debate/… i koji kako kaze pise ekspoze od 400 strana za koje bi bilo potrebno 15 sati citanja…
    Sta bi mi u Srbiji mislili ili rekli za takvog mandatara za sastav vlade… na primer u Rumuniji, Bugarskoj, Grckoj, Poljskoj…?
    Ta neodoljiva zelja, biti u centru paznje i “od mene sve zavisi” a narod sve siromasniji.

  • Mandatar ima toga puno da kaze i zato je vanredno vazno da ekspoze bude dug.
    Vazno je da ga i opozicija pazljivo saslusa i da konstruktivne kritike.
    Mandatar shvata ozbilnljnost i vaznost bitnih reformi koe ce se ogledati u bitnom dovodjenju stranih investicija, razvoju privatnog preduzetnistva, fiskalnoj konsolidaciji, reformi javnih preduzeca i drzavne uprave, reformi skolstva, zdravstva, stanogradnje i poljoprivrede, ustavnim promenama, reformi socijalne politike,nauke, kulture, ljudskim pravima, evropeizaciji drzave i drustva….
    Opozicija bi tu trebala biti partner vladi koja ce pomoci da zemlja postane prosperitetna srednje razvijena evropska zemlja.
    sto se tice kritike da sam bio za DS i LDP< jesam 2008 bio sam za tu opciju jer sam ko i sada verovao da Evropa nema alternativu!
    Aleksandar Vucic nije raspisao vanredne izbore bez razloga vec sa verom da se ne treba voditi vlada bez podrske naroda. Nece on kao Bojan pajtic da vlada sa 6% podrske naroda. On bi ili predao drugom ili raspisao izbore. Nas premijer zeli da nam vlast bude ne samo legalna vec i legitimna. Poslednje dve godine ucinjene su fundamentalne i jako bitne reforme i stoga se premijer smatrao obaveznim da pita narod sta misli o njima!

    • Nikola obrati pažnju! Cela istorija univerzuma od 13 500 000 000 godina stala je na 1 (jednu) stranicu br 803

      The Origin of Chemical Elements

      R. A. Alpher, H. Bethe, and G. Gamow
      Phys. Rev. 73, p. 803

      Tvom gazdi za 4 godine treba 500 strana i 50 sati lupetanja!

  • Posle pobede sastavljanja vlade jako je bitno da Srbija izabere 2017 pravilno za presednika tomislava Nikolica. Jer potrebna nam je velika stabilnost za sustinske promene narednih 6-8 godina.

    • Nikola, komentare koje ostavljas nisu za ciljnu grupu kojoj se DJB obraca. Ako vec i podrzavas AV onda barem pisi iz srca i iz (svoje) glave ovako izgledaju kao i svi ostali botovski komentari – pisani od strane par (polu)pismenih VIP omladinaca SNS.

    • Nikola,
      mandataru je potrebno vreme da produži svoju vlast. Od promena nema ništa. Do sad ih nije bilo pa zašto bismo verovali da će sad da ih bude (u naredne četiri godine). Promene su moguće. Za njih su potrebni hrabrost i politička volja. Kako meni izgleda mandatar nema ni jedno ni drugo. Vreme koje je njemu potrebno, po mom dubokom ubeđenju, je vreme koje će biti izgubljeno za Srbiju.

    • Pa ima vas 600 000, među njima tuce Nikolića i Vučića. Čisto da znam kad biram.
      Jel ovaj sa diplomom MSc?

    • Jedno pitanje?
      Vi ste lekar,na putu za Njujork u avionu pozli Vucicu,osoblje se obrati putnicima da je potreban lakar jer je Vucicu pozlio,da li bi pomogli ili ne bi otkrili da ste lekar.

    • Pomogao sam jednom Vučićevom dedi kada su ga svi ostali ostavili i odbacili.
      Da, pomogao bih mu bez sekunde razmišljanja!
      Zaklet sam da to uradim!
      Neki od nas zakletve shvataju ozbiljno. Šta ćeš, drvo izraslo krivo!

  • OTVORENA MOLBA, APEL G.DINU A.VUČIĆU : POŠTOVANI, APELUJEM NA VAS DA SASTAV VLADE OBJAVITE U POSLEDNJOJ DOZVOLJENOJ SEKUNDI ! I TAKO NAM OSTAVITE ŠTO VIŠE PROSTORA, JER NAM PONESTAJE TEKSTOVA (TEMA) NA OVOM FORUMU! ALI VAS MOLIM I DA, IAKO SE ŠALITE SA TIM, ZAISTA DRŽITE GOVOR, EKSPOZE – NAJAVLJENIH 15 SATI, OBAVEZNO, MOLIM VAS – BEZ PAUZE, I TO NE SAMO ZBOG TEMA KOJE NAM OVDE NEDOSTAJU – VEĆ ZBOG BDP! NAIME, POSLANICI, MOŽDA I GRADJANI, MORAĆE DA POKUPUJU PELENE, ŠTO ĆE IZAZVATI POVEĆANJE PROIZVODNJE PELENA, DAKLE, PRODUKTIVNOSTI – TIME I RAST BDP! UNAPRED ZAHVALAN, IGOR

    • @ Igore

      U poslednje vreme, sve češće hvatam sebe da samo preletim preko teksta ili saopštenja, pa odmah dole potražim vaše komentare.
      Neprocenjivo :-))))

    • Ma… Uhvatio sam i ja sebe da me neke stvari ovde izbacuju iz, iz, iz ne znam čega, ali izbacuju. Poput teksta nekog momčića koji svira čarobnu frulu u nekom tekstiću iznad ovog. O pomirenju. Ponajviše me izbaci – ne pojedinci koji se uključe radi vredjanja čitavog naroda, već budale koje takav tekst uopšte puste u promet. Mislim, zašto budale? Pa, budaaleee, što kaže Kesić, jer šta su drugo nego to, kada puste krajnje infantilan tekst – na zastrašujuće ozbljne teme? No, ima još stvari koje me izbace… Tačnije, izuju iz cipela! Naravno, Jasminnnn… Nego, čekam da se probudim, pa da polaaako pročitam tekst. Sinoć sam video, ali nisam smeo da ga čitam, spavalo mi se… Šteta što ne pijem kafu, pa da čitam tekst kada se probudim, umesto kocki šećera da njim zasladim…

    • Bože sveti, podrži nam Knjaza zdrava, krepka, ohola i slavna,jer na zemlji nit je kadgod bilo,niti će Mu ikad biti ravna.Ovaj narod vrlo dobro znadeda je stvoren samo Knjaza radi,da Mu daje poreze i hvale,da Ga dvori i ponizno kadi.Oduzmi nam i želje i glasa,oduzmi nam mudrovanja kleta,da Njegovu nameru ne preči,da Njegovoj mudrosti ne smeta.Daj Mu s neba najsvetlije dare,policije, špicle i žandare,ako neće da dušmana svali,bar na svome nek srce iskali.

  • Malo je nevešto ili preuranjeno sa ovim tekstom. poslovnikom je predviđeno da se sednice zakazuju sedam dana unapred. A može o na kraći rok stim što je predsednik skušštine dužan da obrazloži taj kraći rok. To jedina sankcija za zakazivanje sedice na kraći rok. da predsednik skupštine obrazloži zašto je sednica zakazana za kraće vreme a ne najmanje sedam dana unapred.

    Izjave zvaničnika kada će šta uraditi nisu pravno relevantne.

    Čak i da opozicija, vas petnaestak budete protiv, pri odlučivanju nemate nikakve šanse da bilo šta promenite.

    Ili možda nisam u pravu?

  • Briga Vičića i njegovoj partiji Zdravog razuma za upozorenja. Ima te li vi neku konkretiniju pretnju, akciju ili slično.