Београд Саопштењe

Проблеми морају да се решавају и кад нису у надлежности општине

Одборницима покрета “Доста је” било у Скупштини Градске општине Нови Београд стари/нови председник општине Александар Шапић често у шаљивом тону објашњава како проблеми грађана Новог Београда о којима говоре нису у надлежности општине. Одборници покрета “Доста је било” су савршено упознати са Статутом Града и Статутом Градске општине и по питању надлежности се слажу са председником али не прихватају пасиван однос према проблемима.

novi-beograd

Захтевамо да Скупштина Новог Београда штити интересе грађана чак и кад они превазилазе надлежности општине и да Скупштина Градске општине усваја закључке којима ће од града захтевати реакцију у циљу заштите интереса грађана Новог Београда, као и у случају паркирања око Арене.

У циљу упознавања грађана Новог Београда са активностима одборника покрета “Доста је било”, на следећој седници тражићемо да се тонски запис седница објављује на сајту општине. Уколико већина коју чине Шапић и радикали то одбије, захтеваћемо да нам се снимак достави и биће објављен на сајту покрета.

Поставићемо и питање зашто се нови сазив Већа општине Нови Београд не објављује на сајту заједно са биографијама чланова. Подсећамо да је друга седница, на којој је изабран председник општине као и чланови Већа, одржана 20. јула а до 27. августа ништа није објављено те стоје имена и биографије претходног састава Већа. Нису објављени ни веома значајни документи који су такође усвојени на седници од 20. јула а то су одлука о завршном рачуну за 2015. (тачка 5. дневног реда) и Одлука о другом ребалансу буџета за 2016 (тачка 6. дневног реда).

Уколико се оваква пракса настави, објављиваћемо кључна документа на страници покрета. Надамо се да ћемо до докумената долазити у редовном раду Скупштине, а у супротном на основу Закона о доступности информацијама од јавног значаја.