Ауторски текст Спољна политика

Улога тајних састанака у грађењу култа личности

Нарушавање међудржавних и међунационалних односа у региону су омиљена играчка свих овдашњих политичара неспособних да испоруче икакав резултат из својих предизборних обећања. Овог лета су се посебно разиграли распирујући мржњу и своје комеморативне ратове. Паметни људи, навикли на летње ратничке игре, обично запуше уши и сачекају да прође то неукусно “билдовање рејтинга”, али овог пута га баш претераше.

rubikova-kocka

Слушам ових дана објашњења о предизборној реторици у Хрватској, Босни, Македонији, а и у Србији се закувавају председнички избори. Партократије из малих “ратничких” држава чврсто се држе својих фотеља, а што чвршћи стисак за тапациране ручке, то громогласније увреде кроз медије. Све то разумем, најлакше и најделотворније је на Балкану водити политичку кампању преко жртава рата јер, што рече пре неки дан професор Тодор Куљић, “мржња је слана вода која још више подстиче жеђ” а за политичаре то је идеално стање јер се “екстатична мржња увек може вешто каналисати. Што је екстаза жешћа, то јој је и политички потенцијал издашнији”.

Читав познати арсенал из области међуетничке мржње искоришћен је пред обележавање Сребренице и Олује и, наравно, наставља да се билдује док грабимо ка финишу предизборних кампања. Међутим, добили смо нове, драмске елементе који не слуте на здрав разум. Није да сам здрав разум баш очекивала, али ме је тронула размера баналности, глупости и гротеске кад сам на сајтовима београдских медија прочитала хитну, незваничну и суштински смешну вест да је “премијер Србије Александар Вучић са људима од највећег поверења из обавештајних служби, безбедносног и сектора одбране” заказао и одржао тајни састанак, на тајној локацији, ван Београда.

Тема тајног састанка, на тајној локацији, са тајним поверљивим људима и тајним закључцима врло је громогласно погоршана ситуација у региону. Неформалан састанак, наводно, одржан је о врло формалној теми “односа у региону, пре свега са Хрватском, Босном и Херцеговином, али и о све чешћим провокацијама албанских званичника на северу Косова”. Ово последње се ваљда односило на вест да је Едита Тахири, са сарадницима, попила кафу у “Долче вити”, чувеном кафићу у северној Митровици који гледа на још чувенији мост.

Новинари су, каже се на тим високотиражним сајтовима, покушали да добију потврду ове информације у кабинету премијера, али тамо “нису могли ни да потврде ни да је негирају”.

Како разумети шта је на уму великом мајстору драме и шта му пише у сценарију за који злораби Владу и целу Србију, ако дојави новинарима да иде на тајни састанак? Чему уопште служе тајни састанци на тајним локацијама са тајним закључцима осим да се подиже тензија дојављивањем медијима да се одржавају тајни састанци. Да ли се таквим дојавама жели изазвати страх код грађана и питање од кога се крије премијер? Да ли се крије од институција државе, на пример Савета за националну безнедност, Владе, Скупштине и њених одбора који брину о питањима безбедности? Да се не крије, можда од непријатеља који су на границама Србије или су их већ прешли? У каквим ситуацијама се састанци одржавају на тајним локацијама? У ратним?

Наш мајстор драме много воли кад га медији пореде са Титом, у ствари вероватно је наручио све оне насловне стране својих блатоида о паралелама између себе и Тита? Да ли би сад требало очекивати да се, као Тито у Дрвару, завуче у неку пећину из које се добро види десант и ко би извршио десант и на кога? Да ли он то у својој лудости заиста призива ратно стање или се само игра партизана, четника, усташа и Немаца?

Све те будалаштине којима нас засипа последњих дана, руку под руку са његовим одласком код Клинтонових, где ће о Сребреници говорити заједно са Бен Афлеком и Ћамилом Дураковићем, уз модерирање Била Клинтона, док код куће показује мишиће према подједнако неспособним и припростим хрватским и босанским политичарима, служе само једном – да се у магли драмске представе залуде већ залуђени медији, ошамуте главе грађана на ивици егзистенције, а за премијера испослује добар рејтинг и подршка моћног пара Клинтон. Наравно, та подршка САД, која га држи на трону, неће проћи бесплатно, а рачун ће бити испоручен грађанима Србије и биће видљив касно, тек кад се спусти завеса на премијеровој позорници.

Шта ми можемо да урадимо? За почетак да се смејемо његовим играма Тита, партизана и четника, да одбијемо да нас комеморативним, запаљивим говорима гура у чопор жртава наших непријатеља које су наше најближе комшије. Да одбијемо да му будемо статисти у тој игри. Да гласно захтевамо да се одлучивање о нашој судбини врати у институције и да му онемогућимо да се игра тајних састанака на тајним местима са тајним људима, о нашем трошку.

Драгиња Лукин
чланица покрета “Доста је било”, Београд

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Da parafraziram Sagana: Pozitivne tvrdnje traže pozitivne dokaze. Izuzetne tvrdnje izuzetne dokaze, a ono što se tvrdi bez dokaza može i da se odbaci bez dokaza.
  Tako da je vrednost vesti o tajnom sastanku na tajnoj lokaciji na kome se raspravljao u tajnosti o tajnim temama naprosto besmislena koliko i statistika o opalom lišću iz 1416. na području Smedereva.

 • Odbrana ustavnosti, poštovanje zakona i drugih pravila pravne države je jedan od prioriteta DJB. To se sve uklapa i sa zahtevima poglavlja 23 za pristupanje Srbije EU. Unutrašnje uređenje Srbije kao državne zajednice gde je nosilac suvereniteta građanin je samo alat u političkoj borbi DJB protiv SNS. Vođa SNS pokazuje krajnje nepoštovanje načeka pravne države, toliko nepoštovanje da se na njih i ne obazire.
  Normalna pojava je da prvi ministar bude redovno obaveštavan o bezbedonosnoj situaciji. To se radi na redovnim sastancima koji su manje-više diskretni zbog prirode posla kojim se izveštači prvog ministra bave.
  Problem nastaje kad se jedna redovna delatnost mistificira tajnovitošću i eksluzivnošću. Naravno da je to napravljeno 01. septembra. Potrebno je da se delatnost prvog ministra promoviše na svađu sa njemu sličnima iz regiona kako bi se skrenula pažnja sa socio-ekonomskih problema zemlje i regiona koji posle završetka odmora “isplivavaju” kao gorući a za koje on nema rešenja kao što ni njegove kolege iz regiona nemaju rešenja pa im i mogućnost međusobnog plagiranja nedostaje.

 • Toliko su dosadni sa tim udaranjem na nacionalno, nerviraju me na nivou muve zunzare što leti tu oko glave a znam da je pre toga bila na izmetu i da će posle tog leta opet na njega da sleti. I najobičniji i najprosečniji građanin zna samo ako se potrudi da razmisli da je Hrvatska u sklopu EU i da mora da pita za mišljenje pre nego bilo šta ozbiljno uradi. Bosanski regioni su protektorat – a mi, mi ne smemo da se čujemo da smo živi, toliko smo već čorbi zakuvali a da ne pričamo o tome da bi ovi, što su otoič svakog nazivali stranim plaćenikom i domaćim izdajnikom, majku rođenu prodali za jedan osmeh iz Brisela ili Vašingtona. Tako da je cela ova priča samo nepotrebno zauzimanje medijskog prostora i odvlačenje pažnje sa US Open – a, ne bi li AV bio u centru pažnje.

  • Uvažena g.Jelena,

   “Prokleto” ste u pravu i jako mi se dopada Vaš način razmišljanja!
   Vođama je uvek uspevalo da poluobrazovanoj pastvi “pusti buvu” na nacionalnoj ili religioznoj osnovi i, gle čuda, “buva” se redovno tovi…
   Uostalom, neko pametan lepo reče: “DOK JE OVACA, BIĆE I VUNE” !!!
   Svako dobro Vam želim!
   mali paor Sopček Đura

 • Ono što se dešava na Blakanu rezultat je globalnih geopolitičkih turbulencija, izraženih preko globalnog nasilja unutar kojeg nijedna novonastala država iz bifše SFRJ izizev Slovnije nije stabilna. Normalna stvar vlade su direktno odgovorne za sopstvene postupake. Na delu je uskomešano stanje sveta koje je, kao i uvek, direktno povezano sa načinom vođenja politike i ekonomskim procesima, koji sve više izgledaju kao beskrupulozna globalna diktatura velikih kroz kreaciju kapitala.

 • Srbiji definitivno trebaju vrhunski operateri same organzacije vlasti, te inženjeri i arhitekste za dovesti nas u red.
  A ne ove zamlate i neopevane mlatišume koji znaju samo da nas čitaju šta mi pišemo o njima i da nam repliciraju i to preko centralnih medija.
  Imamo strašno mnogo dokonih ljudi na vlasti, a koji su se tu greškom i raznim spletom nesrećnih okolnosti našli.

 • Ovaj primitivni nacionalizam samo skreće pažnju građana u regionu sa glavnog problema kako preživeti. Međutim, ovde je zanimljivo konstatovati da Hrvatska i Srbija imaju isti izborni sitem. Ne znam ko je koga kopirao, ali su problemi kod obe banana države isti . Teško sastavljaju vladu, veza politike i kriminala, partokratija i slično. Možda sam već postao dosadan, ali je pravi izlaz za Srbiju (Hrvatska me ne zanima) promena izbornog sistema, kao glavnog uzroka partokratije. Sada glasamo za partijske liste, a partije određuju ko će biti odbornik, poslanik, gradonačelnik, itd.Demokratski izbori su samo za predsadnika države. Zato Nikolića niko i ne spominje (osim kuma Šešelja). Zanimljivo je i to da Tomo Nikolić jedini od političke elite ima radni staž van politike.
  Mi treba da kopiramo Američki izborni sistem.Da neposredno biramo odbornike, poslanike, načelnika supa, predsednike suda, javnog pravobranioca i tužioca.
  U našu Skupštinu je ušlo 29 kombi partija. Ovakva Skupština očigledno ne može da funkcioniše. Sa boljim izbornim sistemom bi se iskristalisale dve do tri strnake sa ozbiljnom pozicijom i opozicijom.