Ауторски текст Људска права

Политика “магареће клупе” у Скупштини

У току је бахато реновирање Народне скупштине Републике Србије. Осим што ће Скупштина добити тоалете вредне 170.000 евра, за  посланицу покрета Доста је било Љупку Михајловску, која се креће уз помоћ инвалидских колица, монтирана је говорница у “магарећој клупи”.

skupstinska-sala

Нашу колегиницу Љупку Михајловску до сада су на много начина спречавали да равноправно учествује у парламентарним дискусијама. Прво су јој доделили место далеко од наше посланичке групе да би се осећала изолованом и да не би, као и сви други посланици, могла да се договара о заједничком наступу са својим колегама. Затим су је три месеца, од конституисања парламента до сада, онемогућавали да дискутује, јер је седела у последњој клупи у којој нема говорнице. Коначно су је, монтирањем говорнице у ту “магарећу клупу”, дефинитивно понизили и учинили “другачијом” у односу на све посланике. А управо је то суштина дискриминације особа са инвалидитетом – изоловати их, отежати им живот, натерати их да се осећају издвојено.

Понижавањем Љупке и свих посланика Доста је било, понижавају се сви грађани који су гласали за нас, а њих је више од 226.000, понижавају се особе са инвалидитетом и руше се основе парламентаризма.

Владајућа већина је у страху од покрета Доста је било и бахато злоупотребљавајући своју бројност, нашу посланичку групу сместила у последње редове, иза других, слабијих посланичких група. Тиме су прекршили парламентарна правила о размештају посланичких група. Доста је било, као четврта парламентарна снага, заслужује да седи у првим редовима Скупштине.

Од првог дана и од првог нашег захтева јасно смо дали до знања да не желимо да седимо у последњим редовима јер то не одговара нашој политичкој јачини и захтевали да наша колегиница не седи у „магарећој клупи“ и да не желимо да она на било који начин буде издвојена од своје посланичке групе и од свих осталих посланика, без обзира којој посланичкој групи припадају. Љупку су, ипак, ставили у “магарећу клупу” на коју су сад монтирали говорницу.

Ми нећемо магарећу клупу за Љупку, већ да добијемо своја места у Скупштини у првом реду са приступом за колица. Не прихватамо то примитивно надмудривање напредњака који су се “досетили” како да решењем за Љупку још више понизе све наше посланике.

У скупштинској сали постоји рампа која је, између осталог,  намењена и лакшем кретању особа са инвалидитетом која користе колица. Рампа се налази између два сегмента посланичких клупа и води до централног дела сале тако да особа може прићи било којој од њих и „магарећа“ клупа није потребна. Љупка није само наша колегиница, она је и свим другим посланицима колегиница и потребно јој је омогућити да седи тамо где седе сви и да говори одакле и сви други говоре.

Ово се једноставно може решити ротацијом места  наше посланичке групе и неке друге у део сале којем Љупка може прићи. Јесења заседања са нестрпљењем ишчекујемо и надамо се да ово неће бити коначно решење и да ће нам се Љупка својим сјајним говорима обраћати одакле се то и очекује – са свог места, уз своју посланичку групу и уз све своје остале колеге.

Није ово једини пример, али јесте најизраженији пример дискриминације којој су изложени посланици Доста је било. Од првог дана нас унижавају терминима као што је то да смо „нови и неупућени“, смештају у крај и последње редове, али су сметнули с ума да смо и са таквих позиција довољно гласни и да грађани наше поруке одлично чују и још боље разумеју.

Татјана Мацура
народна посланица
чланица покрета „Доста је било“, Земун

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • U skupštini su pored DJB i 29 kombi partija. Svim ovim partijama odgovara ovakav sistem divlje guske. Zato me ne čudi ni ponašanje SNS_a i predsednice parlamenta. Poslanici DJB treba i pored toga da se hrabro bore za svoj program. Zrno po zrno, nešto će se uraditi.

 • Zasto ne poranite u salu i zauzmete mesta koja vam pripadaju? Sa pametnim ljudima se moze pregovarati ali sa ovim sljamom ne ocekujte da cete na lep nacin doci do resenja problema. Istog treba da se drzite i za sve ostale probleme u Srbiji. Mislim da od dobrote nema koristi u ovakvoj Srbiji. Mozda ce se to ceniti posle nekih narednih izbora

  • Поштовани Душане, Аца-обећање се много мучио тражећи синоним за реч олош.
   Мислим да сте га ви пронашли. Сасвим сте у праву јер је реч шљам, прецизнија од речи олош.
   Са другим делом коментара се не слажем.
   Сматрам да посланици покрета ДЈБ треба да наставе да се понашају пристојно, баш као до сада, без обзира на простаклук, примитивизам и осионост посланика владајуће већине.
   Само стрпљиво.
   “Само вас (их) гледамо”.

 • Mislim da bi u tekstu o diskriminaciju naše kolegince Ljupke u skupštini Srbije, treba isticati kroz nepoštovanje zakonske regulative kojom se uređuju obaveze države Srbije i lokalnih samouprava o poštovanju prava osoba sa invalidetom. Samim tim imamo presedan da najviši zakonodavni organ ne poštuje i ne sprovodi zakone koje je sama donela. Nepoštovanje i nesproveđenje zakona koja uređuje prava osoba sa invalidetom je i identično i u lokalnim samoupravama. Ovako nekome, ko možda nije ispratio sve objavljene sadržaje pokreta na ovu temu, u prvi plan se ističe mesto gde sedi naša poslanička grupa što osiromašenim građanima Srbije nije goruća tema.