Autorski tekst Ljudska prava

Politika “magareće klupe” u Skupštini

U toku je bahato renoviranje Narodne skupštine Republike Srbije. Osim što će Skupština dobiti toalete vredne 170.000 evra, za  poslanicu pokreta Dosta je bilo Ljupku Mihajlovsku, koja se kreće uz pomoć invalidskih kolica, montirana je govornica u “magarećoj klupi”.

skupstinska-sala

Našu koleginicu Ljupku Mihajlovsku do sada su na mnogo načina sprečavali da ravnopravno učestvuje u parlamentarnim diskusijama. Prvo su joj dodelili mesto daleko od naše poslaničke grupe da bi se osećala izolovanom i da ne bi, kao i svi drugi poslanici, mogla da se dogovara o zajedničkom nastupu sa svojim kolegama. Zatim su je tri meseca, od konstituisanja parlamenta do sada, onemogućavali da diskutuje, jer je sedela u poslednjoj klupi u kojoj nema govornice. Konačno su je, montiranjem govornice u tu “magareću klupu”, definitivno ponizili i učinili “drugačijom” u odnosu na sve poslanike. A upravo je to suština diskriminacije osoba sa invaliditetom – izolovati ih, otežati im život, naterati ih da se osećaju izdvojeno.

Ponižavanjem Ljupke i svih poslanika Dosta je bilo, ponižavaju se svi građani koji su glasali za nas, a njih je više od 226.000, ponižavaju se osobe sa invaliditetom i ruše se osnove parlamentarizma.

Vladajuća većina je u strahu od pokreta Dosta je bilo i bahato zloupotrebljavajući svoju brojnost, našu poslaničku grupu smestila u poslednje redove, iza drugih, slabijih poslaničkih grupa. Time su prekršili parlamentarna pravila o razmeštaju poslaničkih grupa. Dosta je bilo, kao četvrta parlamentarna snaga, zaslužuje da sedi u prvim redovima Skupštine.

Od prvog dana i od prvog našeg zahteva jasno smo dali do znanja da ne želimo da sedimo u poslednjim redovima jer to ne odgovara našoj političkoj jačini i zahtevali da naša koleginica ne sedi u „magarećoj klupi“ i da ne želimo da ona na bilo koji način bude izdvojena od svoje poslaničke grupe i od svih ostalih poslanika, bez obzira kojoj poslaničkoj grupi pripadaju. Ljupku su, ipak, stavili u “magareću klupu” na koju su sad montirali govornicu.

Mi nećemo magareću klupu za Ljupku, već da dobijemo svoja mesta u Skupštini u prvom redu sa pristupom za kolica. Ne prihvatamo to primitivno nadmudrivanje naprednjaka koji su se “dosetili” kako da rešenjem za Ljupku još više ponize sve naše poslanike.

U skupštinskoj sali postoji rampa koja je, između ostalog,  namenjena i lakšem kretanju osoba sa invaliditetom koja koriste kolica. Rampa se nalazi između dva segmenta poslaničkih klupa i vodi do centralnog dela sale tako da osoba može prići bilo kojoj od njih i „magareća“ klupa nije potrebna. Ljupka nije samo naša koleginica, ona je i svim drugim poslanicima koleginica i potrebno joj je omogućiti da sedi tamo gde sede svi i da govori odakle i svi drugi govore.

Ovo se jednostavno može rešiti rotacijom mesta  naše poslaničke grupe i neke druge u deo sale kojem Ljupka može prići. Jesenja zasedanja sa nestrpljenjem iščekujemo i nadamo se da ovo neće biti konačno rešenje i da će nam se Ljupka svojim sjajnim govorima obraćati odakle se to i očekuje – sa svog mesta, uz svoju poslaničku grupu i uz sve svoje ostale kolege.

Nije ovo jedini primer, ali jeste najizraženiji primer diskriminacije kojoj su izloženi poslanici Dosta je bilo. Od prvog dana nas unižavaju terminima kao što je to da smo „novi i neupućeni“, smeštaju u kraj i poslednje redove, ali su smetnuli s uma da smo i sa takvih pozicija dovoljno glasni i da građani naše poruke odlično čuju i još bolje razumeju.

Tatjana Macura
narodna poslanica
članica pokreta „Dosta je bilo“, Zemun

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • U skupštini su pored DJB i 29 kombi partija. Svim ovim partijama odgovara ovakav sistem divlje guske. Zato me ne čudi ni ponašanje SNS_a i predsednice parlamenta. Poslanici DJB treba i pored toga da se hrabro bore za svoj program. Zrno po zrno, nešto će se uraditi.

  • Zasto ne poranite u salu i zauzmete mesta koja vam pripadaju? Sa pametnim ljudima se moze pregovarati ali sa ovim sljamom ne ocekujte da cete na lep nacin doci do resenja problema. Istog treba da se drzite i za sve ostale probleme u Srbiji. Mislim da od dobrote nema koristi u ovakvoj Srbiji. Mozda ce se to ceniti posle nekih narednih izbora

    • Poštovani Dušane, Aca-obećanje se mnogo mučio tražeći sinonim za reč ološ.
      Mislim da ste ga vi pronašli. Sasvim ste u pravu jer je reč šljam, preciznija od reči ološ.
      Sa drugim delom komentara se ne slažem.
      Smatram da poslanici pokreta DJB treba da nastave da se ponašaju pristojno, baš kao do sada, bez obzira na prostakluk, primitivizam i osionost poslanika vladajuće većine.
      Samo strpljivo.
      “Samo vas (ih) gledamo”.

  • Mislim da bi u tekstu o diskriminaciju naše kolegince Ljupke u skupštini Srbije, treba isticati kroz nepoštovanje zakonske regulative kojom se uređuju obaveze države Srbije i lokalnih samouprava o poštovanju prava osoba sa invalidetom. Samim tim imamo presedan da najviši zakonodavni organ ne poštuje i ne sprovodi zakone koje je sama donela. Nepoštovanje i nesproveđenje zakona koja uređuje prava osoba sa invalidetom je i identično i u lokalnim samoupravama. Ovako nekome, ko možda nije ispratio sve objavljene sadržaje pokreta na ovu temu, u prvi plan se ističe mesto gde sedi naša poslanička grupa što osiromašenim građanima Srbije nije goruća tema.