Vojvodina Saopštenje Skupština Finansije

Bečej: Sve veće plate službenika, sve manja odgovornost ka građanima

SO Bečej je na sednici održanoj 25.06.2015. godine donela Odluku o platama i ostalim primanjima izabranih, imenovanih, postavljenih i zaposlenih lica u organima Opštine Bečej.

Ovom odlukom povećani su koeficijenti za obračun i isplatu plata izabranih i imenovanih lica (čl. 7) : predsedniku opštine, zameniku predsednika opštine, predsedniku SO, zameniku predsednika SO, zaštitniku građana i članovima opštinskog veća; povećani su i koeficijenti postavljenih lica (čl. 8): načelniku i zameniku načelnika opštinske uprave, sekretaru i zameniku sekretara SO, opštinskom pravobraniocu i članovima opštinskog veća.

Opština Bečej

Koeficijenti izabranih i imenovanih lica povećani su sa 7,20 koliko je iznosio najniži koeficijent i 7,40 koliko je iznosio najveći, na 9,00. Koeficijent za postavljena lica uvećan je za 30% načelniku opštinske uprave, sekretaru SO i opštinskom pravobraniocu, za 25% zameniku sekretara SO i za 20% pomoćnicima predsednika opštine.

Kao obrazloženje za ovakvo uvećanje i to u isto vreme kada se smanjuju penzije i plate u javnom sektoru uopšte, a sve u cilju štednje koju Vlada sprovodi, navodi se „složenost i odgovornost poslova“ koje navedena lica obavljaju. Premda takvo obrazloženje neumitno nameće pitanje moralne odgovornosti onih koji jednu takvu odluku donose, mnogo je ozbiljnije pitanje nepoštovanja zakona prilikom donošenja iste.

Naime, članom 5. Zakona o platama u državnim organima i javnim službama propisano je po kojim osnovama se može isplaćivati dodatak na platu, a „funkcionerski dodatak“ koji je naveden u spornim odredbama ne može se svrstati ni u jednu od taksativno navedenih osnova. SO Bečej je spornu Odluku donela pozivajući se na gore navedeni Zakon u kojem se jasno vidi da je propisivanje „funkcionerskog dodatka“ izvan nadležnosti skupštine jedinice lokalne samuprave, odnosno njenih radnih tela i komisija.

Odbor pokreta „Dosta je bilo“ iz Bečeja podneće Ustavnom sudu Inicijativu za ocenu ustavnosti i/ili zakonitosti opšteg akta i tražiti da se do donošenja konačne odluke obustavi izvršenje svih pojedinačnih akata ili radnji koje su preduzete na osnovu spornih odredaba Odluke SO Bečej.

Pokret “Dosta je bilo” se zalaže za uvođenje reda putem transparentnosti svih plaćanja i odlučivanja i merenja rezultata rada javnih službenika. Javnost mora da ima uvid u trošenje javnih sredstava i donošenje odluka. Za novac koji primaju, javni službenici treba da odgovaraju po jasnim kriterijumima putem kojih bi se merio kvalitet njihovog rada. Ovako, kako se sada radi, ne zna se kako se ocenjuje uspešnost rada službenika za novac koji primaju. Uz to, taj novac pretenuje da bude sve veći, tj. da u sve većoj meri opterećuje poreske obveznike. Uvedimo red.

Odbor pokreta “Dosta je bilo”
u Bečeju

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar