Изјава Спољна политика

Саша Радуловић за Блиц: Ни референдум ни забрана нису у интересу грађана

Преносимо одговор Саше Радуловића на питање дневног листа “Блиц” о референдуму у БиХ.

sasa-radulovic

“Референдум је највиши принцип одлучивања у демократијама и нико не би требало да га оспорава, а камоли забрањује. Потпуно је несхватљиво да се Уставни суд БиХ уопште бавио питањем дана државности Републике Српске и да је донео одлуку коју је донео. Горак укус оставила је и улога међународне заједнице којој као да је интерес да се дестабилизује регион. Са друге стране, референдум није начин да се ова изузетно штетна одлука промени. Иза ове целе позоришне представе стоје ситни интереси локалних политичара и неспособност међународних, али се преламају и интереси великих сила које користе Балкан. О интересима грађана Балкана, БиХ, Федерације или Републике Српске се ту не ради ни најмање, напротив. Грађани су заточеници неспособних партократија у свим балканским државама који траже конфликт очигледно подржани од стране међународних организација.”

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Da li se u bilo kojoj državi na svetu, referendumom odlucivalo o danu koji će biti proglasen držanim praznikom? Da bi se neki dan proglasio državnim praznikom,on bi trebao biti unapred prihvacen i prepoznat kao takav.
    Sve ostalo je prizemno politikanstvo.

  • 9.januar je prepoznat i prihvacen kao dan drzavnosti republike Srpske. Problem je sto Sarajevo sa “medjunarodnom zajednicom” odnosno Zapadom iza ledja pokusava da podrije svaki temelj republike Srpske do njenog konacnog ukidanja ili svodjenja na razvlasceni de jure entitet. Mada je jasno da Dodik pokrece celu ujdurmu samo da bi ojacao poziciju svoje stranke pred lokalne izbore, ipak se mora ustati u odbranu onoga sto je pravo naseg naroda preko Drine i ono sto je mirovni ugovor.

    • Грешка је код Саше Радуловића. Не ради се о дану државности. Референдум је у вези Дана Републике Српске. Провјерио на страници Предсједника Републике Српске.

  • Delom se ne slažem. **Nerešeno nacionalno pitanje je problem.** Dakle ne postoji dogovor 3 političke elite tri naroda o izgledu BiH u budućnosti.

    Isto smo imali u Srbiji vezano za KiM pre Brisel. sporazuma. Dok se ta stvar nije rešila, društvo je bilo duboko podeljeno. Pokret DJB je dobio krila i tek se pojavio kad se ovo pitanje rešilo. Dakle, da bi na red došla partokratija kao tema, mora prvo nacionalno pitanje da se reši. U Srbiji je partokratija postala tema kad je rešeno pitanje Kosova. U BiH će postati kad se dogovore o dizajnu svoje države. Sve deo tad: Imamo nadvlakivanje međun. zajednice i Bošnjaka koji hoće unitarnu državu i Srba u RS i Hrvata koji se grčevito protiv toga bore.

    A ispod tog zatezanja i grča, celo društvo propada. Dok se to ne reši, nema pomaka. U tom smislu, referendum je logičan korak nakon skandalozne odluke Suda. Em je reč o preglasavanju, em su Srbi i Hrvati pokušali nakon toga kompromis i Bošnjaci i MZ im nisu izašli u susret. Dakle, da -referendum jeste rešenje.

    • Mislim da nije. Ako ovaj Referendum prodje, sledece sta sledi je Referendum o samostalnosti. Sta nije u skladu sa Dejtonom i moze izazvati nove sukobe u regionu. Ovo je opasna igra Dodika, koji svojim gradjanima nije u stanju da obezbedi normalan pristojan zivot, vec nacionalistickim carkama zeli da ucvrsti svoj politicki polozaj, koji je sve klimaviji. Na kraju ce opet graadjani da plate ceh za Partokratiju.

  • Glupe i nevazne teme! Kako su se svi upecali! Alo bre struja opet poskupela. Kladim se da je isto i u Srpskoj i Federaciji… Plata im je kao nasa… Kakvi bre praznici kakvi referendumi krpimo se na dnevnom nivou a ne da nesto slavimo… Ne nasedajte na gluposti!

    • @sayatazar To je pravi odgovor. Umesto da se vlast na svim nivoima bavi siromastvom naroda /ljudi se ubijaju zbog bede, a sad i jedan ucenik , /Stefan Simic iz Mola/, politicari se svadjaju oko toga sta ce da SLAVE. Umesto da smene rukovodstva Centra za socijalni rad, Crvenog krsta, “rukovodioce” mesne zajednice /a SNSovci se otimaju za vlast po mesnim zajednicama/ jer “nisu znali” da ucenik nema novca da plati autobusku kartu do skole /da se ne bi ponovilo/, glupi, nesposobni i lazljivi politicari se svadjaju oko toga sta ce da SLAVE.