Најава

Чабраја у Новом дану

Народна посланица Александра Чабраја гостоваће у недељу, 4. септембра у емисији Нови дан на Н1 телевизији око 10 часова.

Тема емисије је њен превод нове књиге аутора Алберта Бернстина “Емоционални вампири на послу”. Претходни наслов овог аутора, који је на српски, такође, превела Чабраја, “Емоционални вампири” доживео је велики успех у целом свету код читалаца.

Невероватно је колико један манипулативан, посесиван или просто себичан шеф или колега (или председник владе) може да загорча живот свима око себе. У књизи Емоционални вампири на послу Алберт Бернстин нуди конкретне савете, корак по корак, како да организујете свој живот у таквом непријатном окружењу. Научићете како да се старате о својим и о потребама својих цењених колега, дајући најбољи допринос својој фирми (или држави) – свесно и зрело.

Погледајте претходно гостовање Чабраје у Новом дану.

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Odlična tema! Ovo je tema koja je direktno povezana i sa lažnom diskriminacijom pri zapošljavanju. Nikako da se razluči: Radnik koji je emocinalni vampir, naručito kad je na rukovodećem mestu, maltretira sve oko sebe. Da li je diskriminacija ne primiti ovakvu osobu na posao ili je diskriminacija prema svim ostalima što trpe ovakvog? Čak i osobe sa prosečnim znanjem psihologije i ljudskih resursa mogu prilično dobro da procene ko spada u navedenu sortu ljudi. Da bi se to utvrdilo, nije dovoljno izvršiti neko “mehanističko” testiranje, nego je potreban i razgovor sa odgovarajućim pitanjima-o navikama kandidata, o porodičnom i bračnom stanju, njegovim planovima… Iz ovakvih pitanja (normalno pored praćanje i govora tela, tona,…) se stiče itekako dobra slika o osobi. Međutim, dežurni dušebrižnici, među kojima često CEO-ovi, neki poslanici, šefovi, neki predstavnici nevladinih organizacija… (izvinjavam se svim divnim i sposobnim ljudima koji pripadaju navedenim kategorijama) smatraju da je diskriminacija ako se na razgovoru za posao postavavljaju ovakva pitanja kandidatu. Pre svega, ustavom je zagarantovana sloboda govora i svako ima pravo da pita šta hoće- ako neko smatra da mu se postavljaju neprilična pitanja ima potpunu slobodu da se zahvali za pozivu i prekine dalji razgovor. Pored onog tehničkog znanja, koje neko treba da poseduje za obavljanje posla, pored potencijala za učenje, njegove druge karakteristike su bitne za međuljudske odnose i niko ne sme da trpi maltretiranje od strane jednog zaposlenog zato što navedeni dušebrižnici smatraju da je diskriminacija kada se vrši kvalitetna stručna i psihološka selekcija kandidata..

  • kako je meni ovo strana stvar, verovatno se odnosi na javni sektor koji ima 700000 parazita i lencuga i svaki ima instaliran microsoft ggk od 200 evra na kojima se nista drugo naprednine ne radi nego sto je na kucacim masinama proslog veka, u virtualnom svetu interneta gde pogadjas posao shodno kompetencijama i odradjujes ga sto bolje znas motivisan unutrasnjom energijom stvaranom u skoli porodici i ulici, mislim da mnogi Srbi bi trebalo da odu na Svetu Goru na Atos u Grcku i tamo pronadju sebe.

    • Draga @ Aleksandra,

      Ja nisam ni napisao da reklamira samog izdavača, već njegovu knjigu.
      Nemam ništa protiv ni tog izdavače ni knjige, samo mi se čini da ovoj vrsti promocije nije mesto na stranačkom sajtu.