Војводина Државна управа Саопштењe Финансије

Бечеј: Противуставно трошење на репрезентацију

Уставни суд Републике Србије је на седници одржаној 07.05.2015. године утврдио да Одлука о коришћењу средстава репрезентације општине Бечеј од 22.07.2014. није у сагласности са Уставом и законом.

Оспорену Одлуку о коришћењу средстава општине Бечеј на предлог Општинског већа донео је тадашњи председник општине, а сада покрајински секретар за пољопривреду, мр Вук Радојевић. Одлука је потом објављена на огласној табли Општинске управе општине Бечеј.

Posluženje snack-1533521_1920

У образложењу Уставног суда наводи се да је по Закону о локалној самоуправи (чл. 32) предлог Одлуке поднет од стране ненадлежног органа, а одредбе Закона и Статута на које се у оспореној Одлуци позива, не дају овлашћење председнику општине да доноси опште акте. Уз то, будући да је чланом 196. став 3. Устава утврђено да се статути и општи акти јединице локалне самоуправе објављују у локалним службеним гласилима, а да је оспорена Одлука објављена на огласној табли општине, прекршен је и Устав.

Просто је немогуће да у Општинском већу и у Општинској управи нема никога ко зна како и у којој процедури се доносе одлуке општине, а то је посао за који неки добијају и посебне додатке због „сложености и одговорности послова” о чему смо недавно и писали ( http://dostajebilo.rs/becej-sve-vece-plate-sluzbenika-sve-manja-odgovornost-ka-gradjanima/?lang=lat). Закључак који се сам намеће јесте да, или је у питању потпуна некомпетентност и нестручност ових органа, или жеља да се о репрезентацији не расправља јавно, на седницама скупштине.

Управо из разлога нетранспарентности и нејасноћа у вези трошења буџетског новца на репрезентацију, наши одборници су на трећој седници поставили одборничко питање о томе да ли постоји правилник о репрезентацији председника општине и Општинског већа, и ако постоји, где је објављен. Одговор смо добили након безмало 3 месеца.

С обзиром да је Уставни суд Одлуку о коришћењу средстава општине Бечеј прогласио незаконитом и неуставном још пре више од годину дана, а да реакције локалне власти нема, новац из буџета се и даље троши самовољно, без смерница о томе ко, колико и на који начин сме да потроши.

Увођење контроле у трошење новца грађана је једна од основних тачака програма Покрета „Доста је било“ . Буџет сваког министарства, агенције, општинске управе, јавног предузећа, сваког фонда, болнице и школе мора да буде доступан на увид сваком грађанину 24 сата, јер институције постоје да би биле у служби грађана, а не обрнуто, како садашња власт то изгледа схвата.

Покрет Доста је било апелује на Општинску управу да поштује одлуке Уставног суда, већ кад је претходно прекршила сам Устав и за то добила осуду истог.

Одбор покрета “Доста је било”
у Бечеју

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар