Vojvodina Saopštenje

Sombor: Školski odbori na pretresu i ispit o kriterijumima

Da za politiku vladajuće većine važi ona simpatična reklama “U sve se meša” govori i situacija koju smo danas, na našu žalost, uspeli samo da odložimo.

hand-65688_960_720

Naime, u materijalu za sednicu Skupštine grada Sombora, stigao je i predlog za rezrešenje svih članova školskih odbora postavljenih ispred jedinice lokalne samouprave. Kao obrazloženje za ovako sraman potez predlagač tj. SNS navodi neadekvatno angažovanje članova školskih odbora na unapređenju obrazovanja. Istini za volju, ovo bi bio valjan razlog za promenu nekih članova ŠO da istina nije nešto drugačija. Kao prvo, ne postoji niti jedan dokument koji bi potkrepio ovakvu tvrdnju, “postoji” samo nekoliko pisanih izjava pojedinih članova ŠO, pogodićete iz koje stranke. Čak i da uzmemo ove izjave kao potpuno istinite, one opet nisu dovoljne da bi se promenili svi članovi, svih školskih odbora po školama. Na naše trenutno zadovoljstvo, uspeli smo da, uz podršku odborničke grupe SPS-a (koja i vodi sektor obrazovanja u Somboru) ubedimo predlagača da predlog povuče sa dnevnog reda i da još jednom razmisli o svemu. Kratko i jasno, predlog nema pravno utemeljenje ni u jednom zakonu niti bilo kom drugom aktu. Ali zakon je jedno, a sila drugo, a sila Boga ne moli. Tako da će se ova tačka dnevnog reda ipak naći na nekoj sledećoj sednici Skupštine, samo malo drugačije upakovana.

Negde i možemo da razumemo potrebu predlagača da svoje ljude stavlja u upravne i nadzorne odbore jer je to jedino što ih i drži na okupu, ali zar baš i u škole? U školama nema naknade za rad, ali je bitna ta kontrola kojoj oni teže. Bitno je biti u mogućnosti smeniti direktora!

Pokret Dosta je bilo se zalaže uvođenje reda i odgovornosti javnih službenika koja bi se procenjivala merenjem njihovih rezultata na osnovu jasnih i javno objavljenih kriterijuma. Dok ne dođemo na vlast možemo samo da ukazujemo da je jedini kriterijum koji se trenutno primenjuje pri postavljanju i smenjivanju kadrova politička podobnost. Politika pokreta Dosta je bilo se bazira na hitnom ukidanju ove nakaradne prakse.

Pokret “Dosta je bilo”
Odbor u Somboru

DJB Vojvodina

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • “…uz podršku odborničke grupe SPS-a (koja i vodi sektor obrazovanja u Somboru) ”

    Kao član Pokreta, mislim da ovakve rečenice ne bi trebalo da se nalaze u našim saopštenjima. Takođe mislim da je ovaj tekst pogrešno koncipiran. Bolje bi bilo da je pisano o katastrofalnom stanju u školskim odborima, uzrokovanom delegiranjem (nazovi)političkog šljama od strane lokalnih samouprava.

    Jasno je zašto nas je SPS u ovom slučaju podržao, ali mi nije jasno šta će nama njihova podrška? Što kažu, “daleko im lepa kuća”, i njima i njihovoj podršci! DJB ne treba ni na koji način da se meša u ološka prepucavanja SNS-a i SPS-a na lokalu, već da koristi svaku priliku da ukazuje na realne probleme i predlaže konstruktivna rešenja.

    • Poštovani, kao član Pokreta i autor teksta moram da Vam kažem sledeće:

      Da nije bilo istog tog SPS-a, mi to juče ne bi uspeli da uradimo. To nikako ne znači da oni nama trebaju za bilo šta već da su juče na naše insistiranje uvideli da se radi o nezakonitoj smeni i zajedno sa nama uspeli da ubede svoje koalicione partnere da se predlog povuče…. Da je napisano da smo to uradili mi i samo mi, to bi bila laž i ne bismo bili ništa drugačiji od njih. U jednom delu ste u pravu, šta će nama njihova podrška? Nama i ne treba, u ovom slučaju je trebala tim školama hteli mi to da priznamo ili ne…. Moje mišljenje o njima neće biti ni bolje ni lošije posle ovoga, ali ako se držimo principa i pričamo istinu, onda je ovo jedina istina, svidela se ona nama ili ne.

      I jedan od principa pokreta glasi: Kritikujemo postupke, a ne ljude

  • Predlagač je bio šef odborničke grupe DJB. Podržao ga je šef OG SPS.
    Po Vama, onda su odbornici DJB trebali da kažu “Samo smo se šalili, nećemo ovo da predlažemo pošto je predlog podržao i SPS”…
    Sustina teksta je da je jedna jako loša namera (bar privremeno) zaustavljena.
    Nismo formirali koaliciju sa SPS pobogu…