Ауторски текст Медији

Седница Одбора за културу и информисање: Смеју ли медији да критикују власт?

На последњој седници Одбора за културу и информисање на дневном реду било је утврђивање листе кандидата за чланове Савета Регулаторног тела за електронске медије, као и листе организација које заједно чине јединственог овлашћеног предлагача. Поред тога, на дневном реду било је и утврђивање листе кандидата који испуњавају услове јавног конкурса за избор кандидата за чланове Програмског савета јавне медијске установе Радио телевизије Србије.

На претходној седници закључено је да је неопходно доставити биографије свих кандидата како би се чланови Одбора упознали с њиховим професионалним квалификацијама и стекли увид у њихову стручност и адекватно образовање који би их препоручили за ове позиције.

Увидом у биографије кандидата приметили смо да је чак петоро кандидата запослено у служби за медије Председника Републике Србије Томислава Николића. Поменути кандидати су запослени као саветници од 2012. године што указује на несумњиво партијско запошљавање. Већина њих нема никакво релевантно претходно професионално искуство. На ову примедбу коју су изнеле посланице Александра Чабраја и Ана Стевановић, председница Одбора за културу и медије је објаснила да је сасвим природно и потпуно нормално да у председниковом кабинету раде људи од поверења које он сам одабере. Посланице покрета “Доста је било” су тада истакле да управо због тога поменути кандидати не би смели да се нађу на том положају.  

Посланице покрета “Доста је било” поменуле су и резултате конкурса Министарства културе и информисања на коме је пројектима предложеним од стране Независног друштва новинара Војводине, Независног удружења новинара Србије и Медиа центра намењено НУЛА динара. Резултати представљају очигледно ”кажњавање” поменутих медијских организација због критичког става према Влади и представљају јасну поруку Владе о њиховом раду. Посланици СНС су тада нагласили да им није јасно зашто је то дужност медијских организација и удружења да критикују власт. Подсећамо да је критика власти и погрешних одлука Владе дужност свих професионалних медија јер је то у духу демократије, а да је залагање за једноумље какво одговара СНС и Влади сигуран пут ка тоталитаризму и диктатури.

На седници су посланице покрета “Доста је било” инсистирале да се објави Извештај РЕМ о надзору над електронским медијима током предизборне кампање. Наиме, Извештај ће указати да је током преизборне кампање било незапамћеног кршења Правилника за емитере током предизборне кампање јер су премијер и чланови Владе свакодневно безочно злоупотребљавали тренутне политичке функције иако је то недозвољено према Правилнику. Ћутање РЕМ по овом питању сведочи да је ово тело није независно нити самостално у свом раду, и да је, уместо да контролише, оно контролисано од стране политичких актера. Без одговора је остало и наше питање због чега годину дана представници невладиног сектора немају свог представника у Савету РЕМ.

Лицемерје и безобзирност владајуће странке поводом избора чланова РЕМ и Програмског савета РТС сведочи о њиховом страху да изгубе контролу над електронским медијима захваљујући којима се и даље одржавају на власти.

[ezcol_1third]

[/ezcol_1third] [ezcol_1third]

[/ezcol_1third] [ezcol_1third_end]

[/ezcol_1third_end]

[ezcol_1third]

[/ezcol_1third] [ezcol_1third]

[/ezcol_1third] [ezcol_1third_end]

[/ezcol_1third_end]

Александра Чабраја и др Ана Стевановић
народне посланице
чланице покрета “Доста је било”

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • U izvestaju OEBSa iz juna meseca o izborima 24. aprila stoji da su izbori neregularni i medijski apsolutno neravnopravni, favorizujuci samo jednu stranku. Pa ako nema cenzure zasto taj izvestaj nije objavljen, nego je samo DJB objavio, Uzgred a da Vucic ne laze cim zine tada ne bi mu bili potrebni botovi.

    • Odgovor je jasan. Pored izveštaja OEBS, mi smo pozvale da Regulatorno telo za elektronske medije objavi izveštaj o ponašanju emitera tokom predizborne kampanje. Naime, REM je trebalo da opomene one političare i partije čiji su funkcioneri zloupotrebljavali trenutne pozicije tokom kampanja. Pretpostavljate i sami o kome govorim. Izveštaja i dalje nema, gotovo 5 meseci nakon izbora. Govori li Vam to nešto?

    • Ana,
      Ajde da sacekamo taj oktobar do kada je dala EU rok Vucicu da oslobodi medije. Uzgred kako niko ama bas niko da kaze Vucicu pred kamerama ” Ako je istina sve sto kazete sta ce vam onda botovi!?” Sa cijim novcem se finansira toliki broj ljudi koji radi na SNS propagandu? Partijski sigurno nije? Tu imamo onda zloupotrebu sluzbenih polozaju u lancu. Kako neko moze drzavnim novcem da sebi pravi reklame!?
      Svojevremeno je Teleprompter pre nego sto su ga oteli pisao o tome i kako fukcionisu botovi.
      6.10.2014.http://www.teleprompter.rs/objavljujemo-sve-tajne-sns-botova-fotografije-uputstva-programe-telefone.html Posto je ovaj provaljen onda su nabavili bolji i zasticeniji “Tvrdjavu”
      14.04.2015. http://www.teleprompter.rs/otkrivena-tajna-tvrdava-procureo-najnoviji-program-sns-botova-za-komentarisanje-foto.html
      Da, bilo bi zanimljivo da bar jedna stranka pokrene u parlamentu pitanje botova i finansiranje kao i formiranje anketnog odbora za proveru zakonitosti. Pravo u osinjak. Ala bi se zagrcnuli..

  • Mislim da bi bilo pametno da se meri vreme dok Gojkoviceva prica i onda da se napravi statistika koliko je zapravo pricala o tackama dnevnog reda, a koliko solila pamet drugim clanovima odbora i spinovala teme. Ne bi me cudilo da se ispostavi da 90% vremena arci na gluposti. Sto je tragicno jer poziva poslanike DJB-a da budu produktivni u raspravi i ne “skrecu” sa tema.

    • Hvala Vam draga Tanja, na podršci. Funkcionisanje medija nam je važna tema jer se zahvaljujući medijima i zloupotrebama medija, SNS opstaje na vlasti.
      Svako dobro!

  • Ja mislim da je svima jasno da u Srbiji nema ni reči o demokratiji i slobodi govora i medija, ono što meni nikako ne ulazi u glavu jeste zašto je toliki broj građana u redu sa tim. Kako je moguće da im je komunizam toliko isprao mozak da veruju da je bolje kada ima “jakog” čoveka koji sve kontroliše i koji razmišlja umesto njih, koji im ne dozvoljava da imaju dovoljno novaca i dobre uslve za život, nego su srećni da žive siromašno i drže njegovu sliku na zidu i ljube.
    To je ono što je tragično.

  • Gledao sam tu sednicu odbora za kulturu, sada već naviknut na bezobrazno ponašanje predsednice Maje Preletačević. Cenim i odluku poslanika DJB da se ponašate pristojno, u skladu sa dnevnim redom i poslovnikom. Ali, dozvolite mi malo upozorenje, na taj način nećete moći izaći na kraj sa tako besčasnim ljudima. Čovek koji promeni pet ideologija za 15 godina, tri po ideologiji, neće prihvatiti a još manje dozvoliti da vi saopštite drugim poslanicima a posredno i biračima vaše razarajuće stavove po ovaj na laži satkan režim! Prekidajući vas, skačući vam u reč, nudeći svoje “iskustvo” kako bi vam pomogla da se snađete u radu tela i skupštine, savladavanju poslovnika je jedna prefirgana, podmukla podvala sa jedinim ciljem da vam ne dozvoli da govorite. I što je neverovatna podmuklost, njeno pozivanje na poslovnik kako ne bi dozvolila da pričate šta vam padne na pa met o stvarima izvan teme, tačke dnevnog reda. Zato mislim da morate i vi, malo ali odlučno da joj se suprostavite, upozoravajući je da vas ne prekida nego da se prijavi i uzme učešće u raspravi, a posebno da na njene tako bezobrazne upadice permanentno joj krešete u brk da neka tako odlučno spreči i AV ili Martinovića, Rističevića, …. kada krenu da kao vodenični kamen ili vetrenjače lupetaju satima!
    Mislim da će vas narod čuti ako tako nastupite, kulturno ali odlučno pa makar se ponavljali.
    Ne zaboravite da je ovo srpski parlament, ne britanski. Što reče Vlade Divac, ovde bitange daju intervjue a on mora na informativni razgovor upoliciju!

  • Мислим да медији не би смели ни да хвале, ни да критикују власт, али би свакако морали да, онима који чине било једно или друго, омогуће једнаку присутност и јавну видљивост. Медији би морали да објављују и оне информације и документе који не иду у прилог власти, а не да их прећуткују, умањују њихов значај, или нападају онога ко те информације саопштава.

  • Velika podrška za ovo objavljivanje ključnih delova sa sednica skupštinskih Odbora. Znam da sve ima na sajtu Skupštine, ali onda treba pregledati ceo snimak, a ovako imamo na tanjiru one delove gde možemo da vidimo kako se bore poslanici DJB-a. A bore se odlilčno. Sve pohvale.