Београд Саопштењe

Кадрирање без конкурса и критеријума за мерење учинка

Највећи део Друге седнице СО Вождовац (одржана 30. августа) прошао је у разрешењима и постављањима функционера. Већина коју чине СНС, СРС, СПС и ДСС смењивала је функционере које је поставила у претходном сазиву или чак током претходне седнице како би постављала нове. Овај приступ је био проблематичан из три разлога. Прво, одборницима није достављено образложење зашто се функционери смењују, нити по којим критеријумима је мерен њихов досадашњи учинак због кога су смењени. Друго, за већину новоименованих функционера, одборницима нису достављене биографије, док су оне које су достављене биле испод сваког професионалног или академског стандарда. Трећи проблем се тиче цикличног смењивања и постављања.

vozdovac

У вези са првим проблемом, одборници ДЈБ су поставили питање зашто се функционери смењују и зашто нам није достављено никакво образложење у вези са тим. Председник СО Александар Мирковић тврдио је да су сви који су смењени добро радили свој посао, али да ће нова руководства радити још боље, јер су се новоименовани кадрови добро показали у претходном периоду. На постављено питање о критеријумима на основу којих би се мерио учинак функционера и правдала њихова смена, Мирковић је одговорио да би већина подржала такав конструктиван предлог, али да он не разуме који би то критеријуми могли бити. На тај начин председник Мирковић је нашу сумњу да владајућа већина заправо не зна како би мерила успешност рада именованих функционера и да ове смене нису направљене ради повећања успешности пословања већ због интереса партократије.

Други проблем тиче се постављања функционера мимо конкурса, уз достављање опскурних биографија или чак и без достављања биографија. Приликом избора чланова и одбора Установе спортски центар «Вождовац» на Бањици, одборницима је достављен само списак људи који ће бити именовани, док су при избору директора и заменика директора поменуте Установе достављене опскурне биографије у којима нису наведене године почетка и завршетка студија, просечне оцене, нити детаљи у вези са претходним радним искуством кандидата и слично.

Трећи проблем се огледа у томе што су неки функционери, који су на прошлој седници смењени са функција, већ на овој седници враћени на те исте функције, што сведочи сведочи о кратковидости и стихијском раду општинских власти. Тако је на пример на претходној седници са места секретара СО Вождовац смењен Бранко Недељковић, који је био секретар Скупштине у претходном сазиву, да би на овој седници поново био именован на ту функцију.

Шумице настављају по старом

На седници је због дугова ликвидиран стари Центар за културу и спорт «Шумице», а усвојен статут новог «Вождовачког центра Шумице». Усвајању статута претходила је жучна расправа одборника Демократске странке, са једне и председника Општине и председника скупштине Општине, из редова СНС, са друге стране, о томе ко од њих је уништио «Шумице».

Представници ДЈБ су након те размене оптужби покушали да преместе фокус расправе на будућност, односно правила по којима ће убудуће функционисати «Шумице», а која су побројана у предложеном статуту. Сматрамо да су правила важна, јер ће се на основу њих руководиоци понашати више или мање одговорно у складу са овлашћењима, обавезама и запрећеним санкцијама, која се дефинишу тим правилима, односно статутом. С обзиром да се статут нових Шумица не разликује много од статута старих Шумица, изразили смо бојазан да ће нове Шумице завршити као старе – у процесу ликвидације.

Како би прекинули тај низ, наши одборници су припремили двадесет амандмана, које ћемо поднети надзорном одбору «Шумица», који су имали за циљ да статут приближе духу Закона о јавним предузећима (уместо закона о Јавним службама), посебно када су у питању процедуре у вези са условима конкурса за избор директора и надзорног одбора, односа према оснивачу, овлашћења оснивача, обезбеђивања општег интереса, финансијских планова, извештаја и слично. Из тог разлога смо тражили одлагање усвајања статута док се он је усклади са нашим амандманима.

Нажалост нисмо наишли на разумевање представника владајуће коалиције. Колеге из СНС су тврдиле да «Шумице не могу да чекају», иако су пре тога тврдили да нове Шумице већ раде. Корак даље су отишли одборници СПС-а који су тврдили да статут ионако не утиче на пословање, већ да на пословање утиче менаџмент, за који су они били уверени да ће бити добар. Кроз ове две реакције видимо да представници владајуће коалиције или не разумеју како ствари функционишу када је у питању одговорно руковођење или разумеју, али ипак желе да се наставе по старом, а то значи корупција, партијско запошљавање и траћење новца пореских обвезника. Ми мислимо да разумеју.

Непристојност председника Скупштине Општине Александра Мирковића

На крају, желимо да скренемо пажњу јавности на непристојно и неучтиво опхођење председника СО према одборницима опозиције, које свакако није у складу са Пословником СО Вождовац. Прво, председник себи даје за право да одговара и брани позицију владајуће већине после сваког говора одборника из редова опозиције. На тај начин се крши правило да сваки одборник, а председник је такође одборник, има право да два пута говори о тачки дневног реда, с тим да је други говор дозвољен тек када се исцрпи листа говорника који нису говорили ни једном (чланови 87. и 88).

Друго, Мирковић се понаша као да је давање речи одборницима ствар његове добре воље, а не права одборника да дискутују о свакој тачки дневног реда. Слично томе није дозволио одборницима да дају примедбе на записник, уз образложење да на састанку шефова одборничких група нико није имао примедбу на записник, па је ваљда сматрао да је на тај начин исцрпљено право одборника да интервенишу на самој седници.

На крају, оно што је потпуно поражавајуће, председник Мирковић себи даје за право да коментарише имовину, изглед и друге карактеристике одборника из редова опозиције, што је испод сваког нивоа пристојности и учтивости, а посебно против правила да одборници, укључујући и председника, могу да говоре само о питању које је на дневном реду (члан 91).

Ознаке
ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар