Beograd Saopštenje

Kadriranje bez konkursa i kriterijuma za merenje učinka

Najveći deo Druge sednice SO Voždovac (održana 30. avgusta) prošao je u razrešenjima i postavljanjima funkcionera. Većina koju čine SNS, SRS, SPS i DSS smenjivala je funkcionere koje je postavila u prethodnom sazivu ili čak tokom prethodne sednice kako bi postavljala nove. Ovaj pristup je bio problematičan iz tri razloga. Prvo, odbornicima nije dostavljeno obrazloženje zašto se funkcioneri smenjuju, niti po kojim kriterijumima je meren njihov dosadašnji učinak zbog koga su smenjeni. Drugo, za većinu novoimenovanih funkcionera, odbornicima nisu dostavljene biografije, dok su one koje su dostavljene bile ispod svakog profesionalnog ili akademskog standarda. Treći problem se tiče cikličnog smenjivanja i postavljanja.

vozdovac

U vezi sa prvim problemom, odbornici DJB su postavili pitanje zašto se funkcioneri smenjuju i zašto nam nije dostavljeno nikakvo obrazloženje u vezi sa tim. Predsednik SO Aleksandar Mirković tvrdio je da su svi koji su smenjeni dobro radili svoj posao, ali da će nova rukovodstva raditi još bolje, jer su se novoimenovani kadrovi dobro pokazali u prethodnom periodu. Na postavljeno pitanje o kriterijumima na osnovu kojih bi se merio učinak funkcionera i pravdala njihova smena, Mirković je odgovorio da bi većina podržala takav konstruktivan predlog, ali da on ne razume koji bi to kriterijumi mogli biti. Na taj način predsednik Mirković je našu sumnju da vladajuća većina zapravo ne zna kako bi merila uspešnost rada imenovanih funkcionera i da ove smene nisu napravljene radi povećanja uspešnosti poslovanja već zbog interesa partokratije.

Drugi problem tiče se postavljanja funkcionera mimo konkursa, uz dostavljanje opskurnih biografija ili čak i bez dostavljanja biografija. Prilikom izbora članova i odbora Ustanove sportski centar «Voždovac» na Banjici, odbornicima je dostavljen samo spisak ljudi koji će biti imenovani, dok su pri izboru direktora i zamenika direktora pomenute Ustanove dostavljene opskurne biografije u kojima nisu navedene godine početka i završetka studija, prosečne ocene, niti detalji u vezi sa prethodnim radnim iskustvom kandidata i slično.

Treći problem se ogleda u tome što su neki funkcioneri, koji su na prošloj sednici smenjeni sa funkcija, već na ovoj sednici vraćeni na te iste funkcije, što svedoči svedoči o kratkovidosti i stihijskom radu opštinskih vlasti. Tako je na primer na prethodnoj sednici sa mesta sekretara SO Voždovac smenjen Branko Nedeljković, koji je bio sekretar Skupštine u prethodnom sazivu, da bi na ovoj sednici ponovo bio imenovan na tu funkciju.

Šumice nastavljaju po starom

Na sednici je zbog dugova likvidiran stari Centar za kulturu i sport «Šumice», a usvojen statut novog «Voždovačkog centra Šumice». Usvajanju statuta prethodila je žučna rasprava odbornika Demokratske stranke, sa jedne i predsednika Opštine i predsednika skupštine Opštine, iz redova SNS, sa druge strane, o tome ko od njih je uništio «Šumice».

Predstavnici DJB su nakon te razmene optužbi pokušali da premeste fokus rasprave na budućnost, odnosno pravila po kojima će ubuduće funkcionisati «Šumice», a koja su pobrojana u predloženom statutu. Smatramo da su pravila važna, jer će se na osnovu njih rukovodioci ponašati više ili manje odgovorno u skladu sa ovlašćenjima, obavezama i zaprećenim sankcijama, koja se definišu tim pravilima, odnosno statutom. S obzirom da se statut novih Šumica ne razlikuje mnogo od statuta starih Šumica, izrazili smo bojazan da će nove Šumice završiti kao stare – u procesu likvidacije.

Kako bi prekinuli taj niz, naši odbornici su pripremili dvadeset amandmana, koje ćemo podneti nadzornom odboru «Šumica», koji su imali za cilj da statut približe duhu Zakona o javnim preduzećima (umesto zakona o Javnim službama), posebno kada su u pitanju procedure u vezi sa uslovima konkursa za izbor direktora i nadzornog odbora, odnosa prema osnivaču, ovlašćenja osnivača, obezbeđivanja opšteg interesa, finansijskih planova, izveštaja i slično. Iz tog razloga smo tražili odlaganje usvajanja statuta dok se on je uskladi sa našim amandmanima.

Nažalost nismo naišli na razumevanje predstavnika vladajuće koalicije. Kolege iz SNS su tvrdile da «Šumice ne mogu da čekaju», iako su pre toga tvrdili da nove Šumice već rade. Korak dalje su otišli odbornici SPS-a koji su tvrdili da statut ionako ne utiče na poslovanje, već da na poslovanje utiče menadžment, za koji su oni bili uvereni da će biti dobar. Kroz ove dve reakcije vidimo da predstavnici vladajuće koalicije ili ne razumeju kako stvari funkcionišu kada je u pitanju odgovorno rukovođenje ili razumeju, ali ipak žele da se nastave po starom, a to znači korupcija, partijsko zapošljavanje i traćenje novca poreskih obveznika. Mi mislimo da razumeju.

Nepristojnost predsednika Skupštine Opštine Aleksandra Mirkovića

Na kraju, želimo da skrenemo pažnju javnosti na nepristojno i neučtivo ophođenje predsednika SO prema odbornicima opozicije, koje svakako nije u skladu sa Poslovnikom SO Voždovac. Prvo, predsednik sebi daje za pravo da odgovara i brani poziciju vladajuće većine posle svakog govora odbornika iz redova opozicije. Na taj način se krši pravilo da svaki odbornik, a predsednik je takođe odbornik, ima pravo da dva puta govori o tački dnevnog reda, s tim da je drugi govor dozvoljen tek kada se iscrpi lista govornika koji nisu govorili ni jednom (članovi 87. i 88).

Drugo, Mirković se ponaša kao da je davanje reči odbornicima stvar njegove dobre volje, a ne prava odbornika da diskutuju o svakoj tački dnevnog reda. Slično tome nije dozvolio odbornicima da daju primedbe na zapisnik, uz obrazloženje da na sastanku šefova odborničkih grupa niko nije imao primedbu na zapisnik, pa je valjda smatrao da je na taj način iscrpljeno pravo odbornika da intervenišu na samoj sednici.

Na kraju, ono što je potpuno poražavajuće, predsednik Mirković sebi daje za pravo da komentariše imovinu, izgled i druge karakteristike odbornika iz redova opozicije, što je ispod svakog nivoa pristojnosti i učtivosti, a posebno protiv pravila da odbornici, uključujući i predsednika, mogu da govore samo o pitanju koje je na dnevnom redu (član 91).

Oznake

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar