Образовање Саопштењe

Уставна иницијатива за затварање Зукорлићевог универзитета

Саша Радуловић и Покрет Доста је било поднели су данас Инцијативу Уставном суду Србије којом се тражи оцена уставности закључка Владе Србије да Универзитету у Новом Пазару омогући рад и одобри његове студијске програме. Уставном суду се предлаже да обустави извршење овог закључка и да отвори јавну расправу на коју би био позван академик Душан Теодоровић који је први указао на неуставност закључка Владе.

zukorlic-univerzitet

Универзитет у Новом Пазару никада, од 2002. године до данас, није добио акредитацију стручне Комисије за акредитацију јер не испуњава ни основне услове за рад, почев од услова за рад до професорског кадра. Захваљујући политичким диловима са влашћу муфтија Муамер Зукорлић ипак успева да ради и убире профит од тог бизниса. Иако Закон о високом образовању, у члану 116, обавезује високошколске установе да добију акредитацију и упркос томе што Зукорлић нема позитивно мишљење Комисије за акредитацију, Влада Србије је донела закључак број 05 бр 612-12534/ 2015 од 22.11.2015. године којим неуставно издваја Зукорлићев универзитет из законског оквира Србије.

У закључку Владе се каже да „до окончања поступка акредитације високошколске установе и студијских програма сматраће се да има дозволу за рад у свом седишту и да има право на издавање јавних исправа, а за студијске програме које изводи сматраће се да су одобрени”.

Иза ове неуставне одлуке стоје искључиво политички интереси владајуће странке и премијера чији је Зукорлић политички партнер. Политичким интересима и интересима личног богаћења подређени су јавни интерес квалитетног високошколског образовања. Урушен је и целокупан правни поредак Србије јер је поништен принцип једнаке примене закона за све.

Омогућавање Муамеру Зукорлићу да његов универзитет буде изузет од дејства Закона о високом образовању само зато што је његов универзитет, представља потчињавање власти интересима СНС-а. Саша Радуловић и покрет Доста је било предлажу Уставном суду да спроведе процес утврђивања несутавности закључка Владе Србије и заустави даље штетне последице по јавни интерес које производи рад Универзитета у Новом Пазару.

Национални савет за високо образовање би на сутрашњој седници требало да расправља о жалби Муамера Зукорлића на одлуку Комисије за акредитације да му ускрати акредитацију. Очекујемо да академска јавност одоли политичким притисцима као што је то до сада успевала Комисија за акредитацију, и да одбрани свој интегритет одбијањем овог уставно-правно контроверзног питања.

Прилог
Иницијаитва за оцену уставности и законитости закључка Владе Републике Србије број 05 бр 612-12534/ 2015 од 22.11.2015. године

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Molim vas da pokrenete istu i za tzv EDUCONS koji nema profesora ni za kiosk a kao AKREDITOVAN je. Sto ne dodje inspekcija, asistenti predaju pola predmeta, haos… Samo da politikanti i deca imucnih dobiju i diplome.. Upisuju studente cele godine, javne licnosti po 12 ispita poloze u roku… dno dna. Bukvalno se radi o prodaji diploma zato sto nema profesora koji su kompetentni i tako jedan profesor predaje osam predmeta. Kao uciteljica, prodaju diplome ko pekarske proizvode, ko master a ko doktorsku.. Jorgovanka doktorirala kod partijskog druga Dzeletovica bey ijedne reference i rektora koji nikada nije napisao nijedan rad, nije ni Zukorlic jedini i najgori…

  • Ovo postaje malo degutantno i stetno po DJB, sasvim je u redu traziti postovanje zakona kada je rec o ovim pitanjima, ali ovde se ne pominje na desetine drugih problematicnih “skolskih” ustanova i falsifikovanih diploma vxc se zapocinje skoro hajka na jednu instituciju inace siromasne nacionalne manjine poput bosnjacke.

    Hajde da DJB pokrene inicijativu da se isprave nepravilnosti i da se univerzitetu pomogne da ispuni uslove pa da to bude dobra praksa za ostale slicne slucajeve, narocito kada se radi o institucijama manjina koje su u velikom problemu zbog neodgovornosti vlasti.

    • Riba smrdi od glave. Problem je Zukorlić i njemu slični koji su na funkcijama i uživaju status povlašženog, tojest za njega ne važe pravila. Takođe, on ne predstavlja Bošnjake nego isključivo lični i interes ljudi koji su mu omogućili da otvori taj “univerzitet”.

    • Otkud vam to da je to institucija bošnjačke manjine? I kakve veze imaju drugi problematični univerziteti sa ovim? Da je ovo pokrenuto zbog nekog drugog univerziteta da li biste onda rekli zašto taj e ne onaj… itd? Pa valjda od nečeg morate da krenete.

  • Овакво понашање актуелне власти око универзитета бившег муфтије је апсолутно неприхватљиво, баш као и Зукорлићево постављање на место председника скупштинског Одбора за образовање и науку. Тако нешто се могло и очекивати у земљи у којој највиши државни званичници под “сумњивим околностима” добијају дипломе и плагирају докторске дисертације.

  • Zašto bi se ćutalo o javašlucima, koji štete i idu na uštrb pristojnim studentima? Da, uzeti ih na zub sve koji su u službi nemoralnih i služe onima na vlasti kao i drugim lezilebovićima u ovoj zemlji. Sve gadosti razotkriti. Građane i treba da rukovodi dobrobit ove zemlje. Sav šljam treba obelodaniti. Ne vidim zašto sem iovako nezasluženih funkcija zašto treba da se baškare nemoralne osobe u svom blatu, i misle da će doveka tako biti. Jer njima je lepo. Ne, ne treba da im je lepo. A i nije korektno prema deci koja pošteno zasluže svoje diplome i imaju znanja. Pop je pop, a bob je bob. To mora biti tako, i nikako drugačije. I neka znaju lezilebovići, da im kupovina diplome neće doveka biti od koristi, naprotiv.

  • interesantno je da je Zukorlić svakome problem, a niko ne pominje skandalozno mešanje Beograda u stvari manjina, između ostalog kod Bošnjaka stvaranjem podela još za vreme Koštunice i promovisanjem Zilkića u Beogradu. Rasim Ljaić koji se najmanje bavi problemima Bošnjaka miljenik je svake vlasti poslednjih 20 godina. Kao predstavnik Bošnjaka dobija glasove na celoj teritoriji Srbije a najmanje u svom kraju, ali izgleda da ni to nije ovde problem… to su akutni problemi društva, Zukorlićev univerzitet je posledica toga. Zasto se ne postavlja pitanje u kompletu i sa ostalim sličnim slučajvima svuda po Srbiji nego samo njegovog. Ovo jednostavno nije dobro za imidž DJB koji ionako “pati” od stava prema etničkim manjinama(dok za sve ostale ima). Politička samoreklama na ovakvim slučajevima je za pokret poput DJB kontraproduktivna, i nelogična…osim ako su namere drugačije od proklamovanih.