Obrazovanje Saopštenje

Ustavna inicijativa za zatvaranje Zukorlićevog univerziteta

Saša Radulović i Pokret Dosta je bilo podneli su danas Incijativu Ustavnom sudu Srbije kojom se traži ocena ustavnosti zaključka Vlade Srbije da Univerzitetu u Novom Pazaru omogući rad i odobri njegove studijske programe. Ustavnom sudu se predlaže da obustavi izvršenje ovog zaključka i da otvori javnu raspravu na koju bi bio pozvan akademik Dušan Teodorović koji je prvi ukazao na neustavnost zaključka Vlade.

zukorlic-univerzitet

Univerzitet u Novom Pazaru nikada, od 2002. godine do danas, nije dobio akreditaciju stručne Komisije za akreditaciju jer ne ispunjava ni osnovne uslove za rad, počev od uslova za rad do profesorskog kadra. Zahvaljujući političkim dilovima sa vlašću muftija Muamer Zukorlić ipak uspeva da radi i ubire profit od tog biznisa. Iako Zakon o visokom obrazovanju, u članu 116, obavezuje visokoškolske ustanove da dobiju akreditaciju i uprkos tome što Zukorlić nema pozitivno mišljenje Komisije za akreditaciju, Vlada Srbije je donela zaključak broj 05 br 612-12534/ 2015 od 22.11.2015. godine kojim neustavno izdvaja Zukorlićev univerzitet iz zakonskog okvira Srbije.

U zaključku Vlade se kaže da „do okončanja postupka akreditacije visokoškolske ustanove i studijskih programa smatraće se da ima dozvolu za rad u svom sedištu i da ima pravo na izdavanje javnih isprava, a za studijske programe koje izvodi smatraće se da su odobreni”.

Iza ove neustavne odluke stoje isključivo politički interesi vladajuće stranke i premijera čiji je Zukorlić politički partner. Političkim interesima i interesima ličnog bogaćenja podređeni su javni interes kvalitetnog visokoškolskog obrazovanja. Urušen je i celokupan pravni poredak Srbije jer je poništen princip jednake primene zakona za sve.

Omogućavanje Muameru Zukorliću da njegov univerzitet bude izuzet od dejstva Zakona o visokom obrazovanju samo zato što je njegov univerzitet, predstavlja potčinjavanje vlasti interesima SNS-a. Saša Radulović i pokret Dosta je bilo predlažu Ustavnom sudu da sprovede proces utvrđivanja nesutavnosti zaključka Vlade Srbije i zaustavi dalje štetne posledice po javni interes koje proizvodi rad Univerziteta u Novom Pazaru.

Nacionalni savet za visoko obrazovanje bi na sutrašnjoj sednici trebalo da raspravlja o žalbi Muamera Zukorlića na odluku Komisije za akreditacije da mu uskrati akreditaciju. Očekujemo da akademska javnost odoli političkim pritiscima kao što je to do sada uspevala Komisija za akreditaciju, i da odbrani svoj integritet odbijanjem ovog ustavno-pravno kontroverznog pitanja.

Prilog
Inicijaitva za ocenu ustavnosti i zakonitosti zaključka Vlade Republike Srbije broj 05 br 612-12534/ 2015 od 22.11.2015. godine

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Molim vas da pokrenete istu i za tzv EDUCONS koji nema profesora ni za kiosk a kao AKREDITOVAN je. Sto ne dodje inspekcija, asistenti predaju pola predmeta, haos… Samo da politikanti i deca imucnih dobiju i diplome.. Upisuju studente cele godine, javne licnosti po 12 ispita poloze u roku… dno dna. Bukvalno se radi o prodaji diploma zato sto nema profesora koji su kompetentni i tako jedan profesor predaje osam predmeta. Kao uciteljica, prodaju diplome ko pekarske proizvode, ko master a ko doktorsku.. Jorgovanka doktorirala kod partijskog druga Dzeletovica bey ijedne reference i rektora koji nikada nije napisao nijedan rad, nije ni Zukorlic jedini i najgori…

  • Ovo postaje malo degutantno i stetno po DJB, sasvim je u redu traziti postovanje zakona kada je rec o ovim pitanjima, ali ovde se ne pominje na desetine drugih problematicnih “skolskih” ustanova i falsifikovanih diploma vxc se zapocinje skoro hajka na jednu instituciju inace siromasne nacionalne manjine poput bosnjacke.

    Hajde da DJB pokrene inicijativu da se isprave nepravilnosti i da se univerzitetu pomogne da ispuni uslove pa da to bude dobra praksa za ostale slicne slucajeve, narocito kada se radi o institucijama manjina koje su u velikom problemu zbog neodgovornosti vlasti.

    • Riba smrdi od glave. Problem je Zukorlić i njemu slični koji su na funkcijama i uživaju status povlašženog, tojest za njega ne važe pravila. Takođe, on ne predstavlja Bošnjake nego isključivo lični i interes ljudi koji su mu omogućili da otvori taj “univerzitet”.

    • Otkud vam to da je to institucija bošnjačke manjine? I kakve veze imaju drugi problematični univerziteti sa ovim? Da je ovo pokrenuto zbog nekog drugog univerziteta da li biste onda rekli zašto taj e ne onaj… itd? Pa valjda od nečeg morate da krenete.

  • Ovakvo ponašanje aktuelne vlasti oko univerziteta bivšeg muftije je apsolutno neprihvatljivo, baš kao i Zukorlićevo postavljanje na mesto predsednika skupštinskog Odbora za obrazovanje i nauku. Tako nešto se moglo i očekivati u zemlji u kojoj najviši državni zvaničnici pod “sumnjivim okolnostima” dobijaju diplome i plagiraju doktorske disertacije.

  • Zašto bi se ćutalo o javašlucima, koji štete i idu na uštrb pristojnim studentima? Da, uzeti ih na zub sve koji su u službi nemoralnih i služe onima na vlasti kao i drugim lezilebovićima u ovoj zemlji. Sve gadosti razotkriti. Građane i treba da rukovodi dobrobit ove zemlje. Sav šljam treba obelodaniti. Ne vidim zašto sem iovako nezasluženih funkcija zašto treba da se baškare nemoralne osobe u svom blatu, i misle da će doveka tako biti. Jer njima je lepo. Ne, ne treba da im je lepo. A i nije korektno prema deci koja pošteno zasluže svoje diplome i imaju znanja. Pop je pop, a bob je bob. To mora biti tako, i nikako drugačije. I neka znaju lezilebovići, da im kupovina diplome neće doveka biti od koristi, naprotiv.

  • interesantno je da je Zukorlić svakome problem, a niko ne pominje skandalozno mešanje Beograda u stvari manjina, između ostalog kod Bošnjaka stvaranjem podela još za vreme Koštunice i promovisanjem Zilkića u Beogradu. Rasim Ljaić koji se najmanje bavi problemima Bošnjaka miljenik je svake vlasti poslednjih 20 godina. Kao predstavnik Bošnjaka dobija glasove na celoj teritoriji Srbije a najmanje u svom kraju, ali izgleda da ni to nije ovde problem… to su akutni problemi društva, Zukorlićev univerzitet je posledica toga. Zasto se ne postavlja pitanje u kompletu i sa ostalim sličnim slučajvima svuda po Srbiji nego samo njegovog. Ovo jednostavno nije dobro za imidž DJB koji ionako “pati” od stava prema etničkim manjinama(dok za sve ostale ima). Politička samoreklama na ovakvim slučajevima je za pokret poput DJB kontraproduktivna, i nelogična…osim ako su namere drugačije od proklamovanih.