Војводина Саопштењe Скупштина

Нови Сад: Напредњаци и даље газе Скупштину Града

Власт у Новом Саду је уобичајила да материјал за важна питања за одлучивање одборницима Скупштине Града доставља прекасно. Пошто се пракса понавља и постаје правило у понашању владајуће већине, ово можемо тумачити само намерним спречавањем одборника опозиције да припреме и кажу свој став. Теме по којима се на овај начин нарочито избегава уплитање опозиције често су кадровска решења.

finger-men

Шесто скупштинско заседање је означило почетак нове сезоне рада Скупштине Града Новог Сада после летње паузе. Материјал који се односи на предлог првобитно предвиђеног дневног реда је уручен одборницима са позивом за седницу. Међутим, како је сазивач (председник Скупштине) проширивао дневни ред, тако је одборницима стизао нови материјал у наредним данима, све до самог доласка одборника у скупштинску салу где их је на местима дочекао нови додатак материјала за тачке дневног реда које су накнадно додате. Пречишћен дневни ред је подељен одборницима током самог рада Скупштине.
Као и током предходних скупштинских заседања, током излагања Одборничка група Покрета “Доста је било” је уложила усмену примедбу на неблаговремено достављање скупштинског материјала. Изјаснили смо се да ће по накнадно установљеним тачкама дневног реда гласати против, јер нисмо били у могућности да се са истим благовремено упознамо.

Овакав начин недостављања скупштинског материјала одборницима у разумном року како би могли да се припреме за сам рад Скупштине, представља кршење Пословника по Члану 73 Пословника где се наводи:” Позив за седницу доставља се одборницима најкасније седам дана пре дана одржавања седнице. Када постоје оправдани разлози, који морају бити образложени, овај рок може бити и краћи.” На свим до сада одржаним скупштинским заседањима којима смо присуствовали, материјале смо добијали и вече пред само заседање, односно на самој седници, али без намере образложења накнадног достављања.

Уочи последње одржане седнице изузетно значајне тачке су обухватале разрешења, односно именовања чланова Надзорних и Управних одбора појединих јавних предузећа, као и образовних установа и установа културе. Међутим, обзиром да је материјал за све ове тачке стигао вече пред само заседање, односно на дан самог заседања, гласали смо против јер нисмо имали времена да се упознамо са његовим текстом.
Кадровска решења су посебно осетљиво питање у владавини СНС-а, па ово можемо да објаснимо само жељом те странке да се о њиховим људима не поведе дискусија.

Покрет Доста је било – Саша Радуловић
Одборничка група у Скупштини Новог Сада

ДЈБ Војводина

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар