Образовање Саопштењe

Академци за затварање Зукорлићевог универзитета

Национални савет за високо образовање је на јучерашњој седници одбио да расправља о могућности да универзитет Муамера Зукорлића добије дозволу за рад, упркос великим политичким притисцима. Национални савет је тиме подржао стручну одлуку Комисије за акредитације која је Зукорлићевом универзитету ускратила акредитацију. Академска заједница је одбранила свој интегритет и одолела политичким притисцима. Једини логичан след је затварање Универзитета у Новом Пазару због незаконитог рада.

zukorlic-univerzitet

Покрет Доста је било апеловао је уочи седнице на Национални савет за високо образовање да заштити академски интегритет и одбије Зукорлићеву жалбу на одлуку акредитационе комисије. Поднели смо и Иницијативу Уставном суду са предлогом да се закључак Владе, на основу кога Зукорлић уписује студенте, прогласи неуставним и да се тај универзитет затвори.

Универзитет у Новом Пазару ради захваљујући дозволи премијера и закључку Владе из новембра прошле године и служи само за зараду муфтије Зукорлића, а не за високо образовање. Муфтијин универзитет нема услове за образовање студената, а професорски кадар стекао је титуле управо на овом некредибилном универзитету чији се рад заснива на политичким договорима.

Одбијањем да разговара о жалби Муамера Зукорлића на одлуку Комисије за акредитације, Национални савет за високо образовање је послао јасну поруку премијеру и Влади Србије да универзитетско образовање не може бити предмет политичке трговине. Очекујемо да Уставни суд Србије покаже подједнак интегритет и независност и што пре донесе оцену о неуставном одлучивању Владе Србије и меру затварања Универзитета у Новом Пазару.  

Прилог
Закључак владе Србије о делатности Универзитета у Новом Пазару
Одлуке Комисије
за акредитацију

Повезани текстови
Теодоровић: РЕФРЕФ или трагедија српског високог школства
Премијер прекршио Устав да би муфтији Зукорлићу обезбедио зараду
Уставна иницијатива за затварање Зукорлићевог универзитета

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Сад ће Зукорлић у својој “добронамерности” да клевеће како, ето, Срби не дају “Бошњацима у Санџаку” (шта год то значило) културну аутономију и како Срби их, наводно, дискриминишу по верској и националној основи…
    То је та “добронамерност” и “искреност” за стварањем мултикултуралног друштва.

    • Nije on zlonameran prema Srbima, samo je nemoralni politikant. Uradice sve za svoju politicku karijeru, pa sad, ako to znaci napadanje Srba, “so be it”.

  • Ovo je pitanje samo zbog toga sto je upletena i nacionalna pripadnost u ceo slucaj. Inace tih fakulteta po Srbiji ima koliko hocete. Mnogi nisu dobili dozvolu za rad, mnogi su dobili neke privremene, a neki su preko politike poput ovog univerziteta uspeli da namaknu akreditaciju. Profesorski kadar je sve gori i gori i to se tice i drzavnih fakulteta. Generalno sem par svetlih primera u konstantnom smo padu koji moze samo da zabrine jer ce izlaziti sve nesposobniji akademski gradjani kako vreme bude odmicalo.