Obrazovanje Saopštenje

Akademci za zatvaranje Zukorlićevog univerziteta

Nacionalni savet za visoko obrazovanje je na jučerašnjoj sednici odbio da raspravlja o mogućnosti da univerzitet Muamera Zukorlića dobije dozvolu za rad, uprkos velikim političkim pritiscima. Nacionalni savet je time podržao stručnu odluku Komisije za akreditacije koja je Zukorlićevom univerzitetu uskratila akreditaciju. Akademska zajednica je odbranila svoj integritet i odolela političkim pritiscima. Jedini logičan sled je zatvaranje Univerziteta u Novom Pazaru zbog nezakonitog rada.

zukorlic-univerzitet

Pokret Dosta je bilo apelovao je uoči sednice na Nacionalni savet za visoko obrazovanje da zaštiti akademski integritet i odbije Zukorlićevu žalbu na odluku akreditacione komisije. Podneli smo i Inicijativu Ustavnom sudu sa predlogom da se zaključak Vlade, na osnovu koga Zukorlić upisuje studente, proglasi neustavnim i da se taj univerzitet zatvori.

Univerzitet u Novom Pazaru radi zahvaljujući dozvoli premijera i zaključku Vlade iz novembra prošle godine i služi samo za zaradu muftije Zukorlića, a ne za visoko obrazovanje. Muftijin univerzitet nema uslove za obrazovanje studenata, a profesorski kadar stekao je titule upravo na ovom nekredibilnom univerzitetu čiji se rad zasniva na političkim dogovorima.

Odbijanjem da razgovara o žalbi Muamera Zukorlića na odluku Komisije za akreditacije, Nacionalni savet za visoko obrazovanje je poslao jasnu poruku premijeru i Vladi Srbije da univerzitetsko obrazovanje ne može biti predmet političke trgovine. Očekujemo da Ustavni sud Srbije pokaže podjednak integritet i nezavisnost i što pre donese ocenu o neustavnom odlučivanju Vlade Srbije i meru zatvaranja Univerziteta u Novom Pazaru.  

Prilog
Zaključak vlade Srbije o delatnosti Univerziteta u Novom Pazaru
Odluke Komisije
za akreditaciju

Povezani tekstovi
Teodorović: REFREF ili tragedija srpskog visokog školstva
Premijer prekršio Ustav da bi muftiji Zukorliću obezbedio zaradu
Ustavna inicijativa za zatvaranje Zukorlićevog univerziteta

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Sad će Zukorlić u svojoj “dobronamernosti” da kleveće kako, eto, Srbi ne daju “Bošnjacima u Sandžaku” (šta god to značilo) kulturnu autonomiju i kako Srbi ih, navodno, diskriminišu po verskoj i nacionalnoj osnovi…
    To je ta “dobronamernost” i “iskrenost” za stvaranjem multikulturalnog društva.

    • Nije on zlonameran prema Srbima, samo je nemoralni politikant. Uradice sve za svoju politicku karijeru, pa sad, ako to znaci napadanje Srba, “so be it”.

  • Ovo je pitanje samo zbog toga sto je upletena i nacionalna pripadnost u ceo slucaj. Inace tih fakulteta po Srbiji ima koliko hocete. Mnogi nisu dobili dozvolu za rad, mnogi su dobili neke privremene, a neki su preko politike poput ovog univerziteta uspeli da namaknu akreditaciju. Profesorski kadar je sve gori i gori i to se tice i drzavnih fakulteta. Generalno sem par svetlih primera u konstantnom smo padu koji moze samo da zabrine jer ce izlaziti sve nesposobniji akademski gradjani kako vreme bude odmicalo.