Vojvodina Saopštenje Skupština

Novi Sad: Naprednjaci i dalje gaze Skupštinu Grada

Vlast u Novom Sadu je uobičajila da materijal za važna pitanja za odlučivanje odbornicima Skupštine Grada dostavlja prekasno. Pošto se praksa ponavlja i postaje pravilo u ponašanju vladajuće većine, ovo možemo tumačiti samo namernim sprečavanjem odbornika opozicije da pripreme i kažu svoj stav. Teme po kojima se na ovaj način naročito izbegava uplitanje opozicije često su kadrovska rešenja.

finger-men

Šesto skupštinsko zasedanje je označilo početak nove sezone rada Skupštine Grada Novog Sada posle letnje pauze. Materijal koji se odnosi na predlog prvobitno predviđenog dnevnog reda je uručen odbornicima sa pozivom za sednicu. Međutim, kako je sazivač (predsednik Skupštine) proširivao dnevni red, tako je odbornicima stizao novi materijal u narednim danima, sve do samog dolaska odbornika u skupštinsku salu gde ih je na mestima dočekao novi dodatak materijala za tačke dnevnog reda koje su naknadno dodate. Prečišćen dnevni red je podeljen odbornicima tokom samog rada Skupštine.
Kao i tokom predhodnih skupštinskih zasedanja, tokom izlaganja Odbornička grupa Pokreta “Dosta je bilo” je uložila usmenu primedbu na neblagovremeno dostavljanje skupštinskog materijala. Izjasnili smo se da će po naknadno ustanovljenim tačkama dnevnog reda glasati protiv, jer nismo bili u mogućnosti da se sa istim blagovremeno upoznamo.

Ovakav način nedostavljanja skupštinskog materijala odbornicima u razumnom roku kako bi mogli da se pripreme za sam rad Skupštine, predstavlja kršenje Poslovnika po Članu 73 Poslovnika gde se navodi:” Poziv za sednicu dostavlja se odbornicima najkasnije sedam dana pre dana održavanja sednice. Kada postoje opravdani razlozi, koji moraju biti obrazloženi, ovaj rok može biti i kraći.” Na svim do sada održanim skupštinskim zasedanjima kojima smo prisustvovali, materijale smo dobijali i veče pred samo zasedanje, odnosno na samoj sednici, ali bez namere obrazloženja naknadnog dostavljanja.

Uoči poslednje održane sednice izuzetno značajne tačke su obuhvatale razrešenja, odnosno imenovanja članova Nadzornih i Upravnih odbora pojedinih javnih preduzeća, kao i obrazovnih ustanova i ustanova kulture. Međutim, obzirom da je materijal za sve ove tačke stigao veče pred samo zasedanje, odnosno na dan samog zasedanja, glasali smo protiv jer nismo imali vremena da se upoznamo sa njegovim tekstom.
Kadrovska rešenja su posebno osetljivo pitanje u vladavini SNS-a, pa ovo možemo da objasnimo samo željom te stranke da se o njihovim ljudima ne povede diskusija.

Pokret Dosta je bilo – Saša Radulović
Odbornička grupa u Skupštini Novog Sada

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar