Pravosuđe Saopštenje

Neprihvatljiva tajnost rada Visokog saveta sudstva

Visoki savet sudstva (VSS) može da obezbedi i garantuje nezavisnost i samostalnost sudija i sudova u Srbiji samo ako radi javno, na osnovu javnih i svima poznatih kriterijuma, pravila i dokumenata, jer se samo tako mogu izbeći pritisci na sud, političke i druge zloupotrebe raznih centara moći. Diskreciono i tajno odlučivanje koje praktikuje VSS otvara vrata pritiscima, korupciji i urušavanju nezavisnosti sudstva.

visoki-savet-sudstva

Izbor sudija ne sme biti tajan, a na sajtu VSS ne mogu se pronaći dokumenti na osnovu kojih su donete važne odluke VSS. Na sajtu VSS nema rang liste kandidata za sudije, a VSS čak kaže i da nije urađena rang lista, pa se postavlja pitanje kako su rangirali kandidate, čemu služi procedura izbora i pravila koja postoje, ako je VSS voluntaristički predložio spisak kandidata za sudije. Takođe, na sajtu nema biografija kandidata koje je VSS predložio Skupštini Srbije, kao ni kandidata koji je VSS odbacio, a poslanicima su dostavljene samo kratke biografije kandidata koje je VSS izabrao u netransparentnom postupku.

Skupština Srbije odlučivaće na sednici koja je zakazana za 4. oktobar o izboru novih sudija na osnovu nepotpunih podataka. Na osnovu javno dostupnih kriterijuma i načina bodovanja kandidata za sudije, nije moguće utvrditi zašto je VSS odabrao jedne, a odbacio druge kandidate. Na sajtu VSS su dostupni samo nevažni tehnički podaci o terminima za sastanke sa kandidatima za sudije.

VSS je poslanicima u Skupštini Srbije dostavio kratke biografije kandidata koje je izabrao, a prikrio biografije kandidata koje je odbacio da se ne bi videlo da je prihvaćen kandidat koji je studirao 8 godina i fakultet završio sa prosečnom ocenom 6,9, a odbijen kandidat koji je studiranje završio za 3 godine sa prosečnom ocenom 9,6. Kriterijumi za bodovanje kandidata su prosečna ocena, dužina studiranja i ocena pripravničkog rada, a svi kandidati za sudije su imali isti, maksimalan broj bodova za svoj rad u sudu u prethodne tri godine. Zato nije jasno na osnovu kojih kriterijuma je VSS odlučivao o kandidatima.

Na sajtu VSS nema ni dokumenata koji su prethodili odlukama o disciplinskom kažnjavanju sudija ( slučaj bivšeg sudije Vladimira Vučinića) ili otkazu za sudijske pripravnike (slučaj Radovana Nenadića). Kažnjavanje sudija i sudijskih pripravnika na osnovu tajnih odluka omogućava političkim centrima moći neustavan utica na sudije i narušavanje samostalnosti sudstva.

Zahtevamo da odluke VSS budu potpuno transparentne i dostupne na njihovom sajtu jer samo to može da garantuje nezavisnost rada sudstva.

Prilog
Odluka o kriterijumima (čl 4)

[ezcol_1third]

[/ezcol_1third] [ezcol_1third]

[/ezcol_1third] [ezcol_1third_end]

[/ezcol_1third_end]

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Pozdrav svima i nasem Dosta Je Bilo.
    – Veceras sam pogledao celu sednicu Odbora. Nas Dusan Pavlovic se veoma dobro pripremio (i imao okruzenje da ga mnogo ne ometaju) da jasno nametne vazna pitanja i teme i komentarise ih,
    Bez obzira sto pitanja koja nas Dosta Je Bilo pokrene, ne dovedu do polemike i “rasprave i razrade” ostalih clanova Odbora, ovo smatram ispravnim pocetkom.
    Dusan Pavlovic je smireno, jasno, bas kako treba, postavio pitanja i izneo moguce zakljucke..
    Sustina komentara, po meni, je ispravna, analiza sistema, koji nejasno / nakaradno rangira kandidate, bez da se pomene / napadne partijska pripadnost, iako se moze naslutiti. Znaci ne kritikuje se SNS (sto ni ne treba) nego Sistem koji je nasledio ili uspostavio SNS. Tako sam bar ja razumeo, nekoliko meseci gledajuci odbore i rad naseg Dosta Je Bilo..
    Pa ne bori se nas Dosta Je Bilo PROTIV SNS, vec za UREDJEN Sistem.
    – Ostali odbornici u drugim Odborima rade slicno, uz varijacije, “urlanje” Arsic Veroljuba, neprimereno ponasanje Maje Gojkovic, Martinovica, ali i pozitivne istupe, neistomisljenika, mislim na Djordja Vukadinovica, ili “odvlacenje paznje” i stvaranje “lazne polemike” “laznih opozicionara”.
    – Iskreno receno, sada bih se uplasio za nas DJB da cujem “britku, ostru, domisljatu” repliku svim onim “djukama, martinovicima, risticevicima, arsicima, gojkovicevoj, itd.
    -Sada vidim na delu, sve one principe i stavove da se sprovode upravo kao sto je i objasnjavano na Tribinama, lokalnim Tv stanicama, ovom sajtu, itd
    Pozdrav Svima od jednog Zike

  • Javnog tužioca, pravobraniocai, predsednike suda i načelnika SUP_a treba da biraju građani. Od rijaliti Skupštine ne treba očekivati ništa.