Саопштењe Спољна политика

Србија води лошу регионалну политику

Прокламовани циљеви – прикључивање ЕУ и регионална стабилност и мир – директно су супротни начину на који ради Влада Србије. Ови циљеви се урушавају ратнохушкачком реториком која доминира у изјавама министра спољних послова и других високих званичника Србије.

ministarstvo-spoljnih-poslova

Србија нема спољнополитичку стратегију и Закон о спољним пословима и то отвара простор за негативне последице које производи неспособна Влада и њени министри. Ово је истакао посланик покрета Доста је било Јован Јовановић, на данашњој седници Одбора за спољне послове Скупштине Србије. Непостојање кључних стратешких докумената отвара врата за неспособност оних који воде спољнополитичку политику и стално бележе поразе уместо да решавају кључне проблеме које Србија има у региону и спољној политици. Ова Влада није решила ниједан кључни билатерални проблем у региону. Уместо тога, ратнохушкачком реториком вратила нас је 20 година уназад.

Недопустиво је да министар спољних послова зарад унутрашње политичких поена и позиционирања за председничке изборе нарушава регионалну политику и урушава спољнополитичке циљеве Србије.

Jovan JovanovicЈован Јовановић је истакао да Србија не треба да оћути на увреде и нападе, али да је начин на који се одговара ратнохушкачком реториком директно супротстављен циљевима који су прокламовани. Он је указао на проблем да у Србији, која претендује да буде стожер регионалног окупљања, нема ниједног седишта ниједне регионалне организације. Такође је истакао проблем да је Србија на зачељу држава кад је у питању ратификација регионалних споразума.

Уколико је стратешки приоритет чланство у ЕУ онда би и решавање билатералних питања у региону требало да буду приоритет, а на свим кључним билатералним проблемима повучени су или погрешни потези или није ништа учињено, указао је Јован Јовановић и од Министарства спољних послова затражио да убудуће спроводи политику у складу са прокламованим циљевима, а не у супротности као до сада.

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Sa sednice odbora o kojoj Vi obavestavate,Telavizija N1 je kao udarnu vest objavila tekst pod naslovom: DACIC ZA OBNOVU DIJALOGA SRBIJE, HRVATSKE I BiH.
    Piromani koji potpale pozar, pa trce da ga gase.
    Sta ce objaviti ostali, kontrolisani mediji?

  • Kako vreme prolazi, sve sam uvereniji da su Dačić, Stefanović, Vulin samo Vučićevi trbuhozborci i da govore sve ono što on zbog međunarodne zajednice ne sme javno da kaže. Istina o tome šta Vučić zaista misli u njihovim je rećima, ne u njegovim. Svađe sa Hrvatima, EU, OEBS-om potpuno izražavaju Vučićev karakter, njegovo shvatanje da Srbiju “niko neće ponižavati”, njegovo verovanje da je uvek i samo on u pravu.Vođenje regionalne politike, dakle, u njegovim je “emotivnim” rukama, što se najbolje ocrtava u bahatim napadima na susede za koje Vučić misli da mu nisu ravni i da prema njima može da se ponaša kako hoće, a ratnohučkaška retorika nikada nije bila odstranjena iz njegove radikalske prošlosti i reagovanja.