Војводина Медији Преносимо

Преносимо: Независно друштво новинара Војводине се изјаснило по питању РЕМ-а

У свом саопштењу објављеном 13.10.2016. на сајту друштва, Независно друштво новинара Војводине је оценило досадашњи рад Pегулаторног тела за електронске медије и његову улогу. Саопштење преносимо у целости.

САОПШТЕЊЕ

Независно друштво новинара Војводине оцењује да је институт регулаторног тела за електронске медије – садашњег РЕМ-а, а бившег РРА – бесповратно компромитован и да је неопходно тражити нови модел независне регулације електронске медијске сцене који ће онемогућити да овај институт буде драстично злоупотребљаван од стране власти.

Доношење нове медијске стратегије одлична је прилика да ова институција која никада није испуњавала своје законом предвиђене улоге – буде упокојена и да се пронађу и јасно дефинишу механизми регулације у области електронских медија који ће обезбедити истински развој медијских слобода, медијског професионализма и плурализма.

logo-ndn

Од оснивања, ова институција била је под огромним утицајем извршне власти, да би се последњих година претворила у сопствену карикатуру, односно постала маљ у рукама премијеровог кабинета. Уместо да буде брана политичком утицају, РЕМ активно учествује у гушењу медијских слобода, партијској инструментализацији медија и, следствено томе, девастацији новинарске професије.

Независно друштво новинара Војводине није желело да учествује у циркусу предлагања кандидата за избор чланова Савета РЕМ-а јер је било очигледно да ће у ово тело бити изабрани подобни кадрови и да се, у ту сврху, неће бежати ни од драстичних кршења закона, као што је то био случај у првој половини године приликом неуспешног избора представника удружења грађана и АП Војводине.

Нови Сад, 13. октобар 2016.
Независно друштво новинара Војводине

Преузето са: http://www.ndnv.org/ndnv-institut-rem-a-bespovratno-kompromitovan-potrebno-traziti-nove-modele-regulacije-elektronskih-medija/

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар